У 2020 році журналістська агенція «Слідство.Інфо» опублікувала 89 статей, 778 новин, 32 відеоблоги, одну анімацію, два спецпроєкти і три документальні фільми-розслідування. Вибрати улюблені з них складно, найважливіші — теж. Ми спробували обрати 5 найрезонансніших — і ось що в нас вийшло.

«ЗІРВАТИ БАНК». ФІЛЬМ-РОЗСЛІДУВАННЯ ПРО НАЦІОНАЛІЗАЦІЮ ПРИВАТБАНКУ

У презентованому наприкінці серпня фільмі йдеться про те, як працювали шахрайські схеми в іще приватному ПриватБанку. Про те, як видавались кредити на застави, оціночна вартість яких була в десятки разів нижча за реальну, як із банку виводились гроші та яким шляхом воии, зрештою, осідали. Також у фільмі — про раніше невідомі бізнеси та майно Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у Сполучених Штатах Америки, Великій Британії, Швейцарії та Ізраїлі. Принаймні частину з цих активів придбано за виведені з банку гроші.

Читайте по темі: «Справа ПриватБанку»: виведені мільярди й активи по всьому світу, а також Приватна математика: хто, як та для чого оцінив у мільярди гривень нафтобази, які ПриватБанк тепер намагається продати в десятки разів дешевше

«НАРАДЧА КІМНАТА», ФІЛЬМ У ДВОХ ЧАСТИНАХ ПРО ОБОРУДКИ КЕРІВНИЦТВА ОКРУЖНОГО АДМІНСУДУ КИЄВА

Стрічка, що вийшла під кінець осені, торкнулась болючої для українського суспільства теми — діяльності Окружного адміністративного суду Києва, об’єктивність і неупередженість якої давно викликає питання в українських юристів, політиків та правоохоронців. Опубліковані ще влітку 2019-го «плівки Вовка» — аудіозаписи, здійснені Національним антикорупційним бюро України в кабінеті голови суду Павла Вовка — яскраво демонстрували як моральний рівень керівництва суду, так і їх підхід до вирішення справ. Влітку 2020-го було опубліковано нові записи, наслідком яких стало відкриття кримінального провадження щодо створення та участі в злочинній організації, захоплення державної влади, зловживання впливом та втручання в діяльність інших державних органів. Втім, і суддя Вовк, і наближені до нього функціонери ОАСКу залишились на своїх посадах.

Того ж літа нові, раніше не публіковані «плівки Вовка» отримали журналісти «Слідства.Інфо». Протягом кількох місяців вони відслуховували їх у пошуках найцікавішого. Результатом став фільм у двох частинах.

У фільмі, зокрема, йдеться про зв’язки суддів ОАСК із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, теперішнім заступником Генпрокурора Романом Говдою, про поїздку Павла Вовка в Офіс Президента, про «подарунок» Володимиру Зеленського перед президентськими виборами й про отримання благословення від керівника Російської православної церкви в Україні. Звісно, усе «приправлене» неповторним стилем спілкування суддів, відтак під час перегляду цих фільмів краще не тримати дітей біля екранів.

Читайте по темі: Таємні зустрічі, телефонні розмови й публічна мовчанка: історія стосунків команди Зеленського з Окружним адмінсудом Києва, а також За вовчими правилами: що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва.

«КОРОЛЬ КОНТРАБАНДИ»: ФІЛЬМ ПРО ОДЕСЬКОГО БІЗНЕСМЕНА ВАДИМА АЛЬПЕРІНА

Маючи багато грошей, можеш не зважати на владу — адже завжди вийде домовитись. Принаймні, так це працює в державах зі слабкою й несправедливою системою правосуддя. І це те, що вдалося Вадиму Альперіну, мільярдеру і впливовому одеському бізнесмену. За версією правоохоронців, він протягом тривалого часу будував контрабандні схеми. А листування бізнесмена з посадовцями та фрагменти його так званої «чорної бухгалтерії», які отримали в розпорядження журналісти «Слідства.Інфо», свідчать: пан Альперін роками міг підкуповувати суддів, прокурорів та слідчих, щоб виходити сухим із води. Деталі — у нашому фільмі

Читайте по темі: Статки «короля контрабанди»: кораблі й торгові центри, завод і тисячі метрів нерухомості та НАБУ завершило слідство у справі «короля контрабанди» Вадима Альперіна.

РУМУНСЬКИЙ СЕКРЕТ ДУБІНСЬКОГО 

Одіозний телеведучий та політик Олександр Дубінський, як виявилось, планував отримати ще одне амплуа — громадянина Румунії. Як стало відомо журналістам «Слідства.Інфо», Дубінський подавав документи на отримання громадянства цієї країни ЄС. Подавався за спрощеною процедурою, яка передбачає наявність предків із румунським корінням. Таких «предків» часто за гроші знаходять спеціальні агентства. За нашими джерелами, послугами одного з таких агентств Дубінський якраз і скористався.

Чи визнав Дубінський свою участь у сумнівній процедурі? Чи є в нього румунське коріння? Чи в курсі він, що отримання громадянства іншої держави може тягнути за собою позбавлення мандату народного депутата України? Дивіться деталі у нашому блозі, або читайте у статті.

По темі: Як Олександр Дубінський через суддю Вовка «закривав» кордони політикам. Виявляється, скандальний нардеп «засвітився» і у «плівках ОАСК».

ЗОЛОТО ЦЕРКВИ

Церква в Україні — ніби держава в державі, часто живе за власноруч писаними правилами. Однак користується тими ж матеріальними благами, що й «прості смертні». Журналісти «Слідства.Інфо» вирішили порахувати ці блага — оцінивши статки українських топ-церковників та перевіривши правомірність виділення земельних ділянок під будівництво храмів у столиці. З’ясувалось чимало цікавого: наприклад, що кожен п’ятий єпископ РПЦ в Україні має житлової нерухомості на понад 300 квадратних метрів. Чи що кожен четвертий столичний храм РПЦвУ зведено з порушенням закону. Більше (значно більше) інформації щодо трьох найбільших українських церков знайдете на сайті спецпроєкту:

 

БОНУС: УКРАЇНСЬКА ЧАСТИНА МАТЕРІАЛІВ FINCEN FILES

Глобальний розслідувальницький проєкт FinCEN Files збурив чимало хвиль у різних країнах. В Україні його матеріали не призвели до гучних відставок — а втім, відкрили чимало цікавого. Наприклад, що Дмитро Фірташ за гроші, видані державою для порятунку його “Надра банку”, купував металургійні активи. Чи що Віктор Янукович, Сергій Курченко, той же Фірташ та Юлія Тимошенко проводили підозрілі фінансові операції через латвійські банки, відомі своєю участю в механізмах відмивання грошей. Що чотири американські банки надіслали фінансовому регулятору США звіти про сумнівні оборудки компаній, пов’язаних із Петром Порошенком, на загальну суму в 65 мільйонів доларів. Також стало зрозуміло, як компанія часів Віктора Януковича відмивала гроші, фіктивно «купуючи» втридорога наліпки для клавіатури чи нижню білизну. А ще — чим обернулась спроба Ігоря Коломойського вести бізнес у США: його підприємства занепали, права робітників не дотримувались, нормами безпеки нехтували, а стіни будівель кількох його компаній, зрештою, вкрила цвіль.

Розслідування FinCEN Files показують включеність українських бізнесменів та політиків у глобальну систему руху капіталу, в тому числі сумнівного. І цим вона важлива.

Впевнені, що новий рік принесе нам чимало тем для розслідувань. І сподіваємось, що реакція правоохоронців на них буде активнішою та ефективнішою, ніж торік.

Ваше, «Слідство.Інфо»