На початку грудня Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило до цього закриті декларації чиновників. Журналісти «Слідства.Інфо» проаналізували декларації Офісу Генпрокурора. Прокурори купили нові автомобілі, квартири та земельні ділянки під час війни.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

5-КІМНАТНА КВАРТИРА У ЧЕРНІВЦЯХ 

Заступник Генерального прокурора Ігор Мустеца задекларував, що він разом з родиною користується квартирою у Чернівцях. Цією квартирою володіє родичка прокурора — Любов Мустеца

Ігор Мустеца

Загальна площа 5-кімнатної квартири складає 202 квадратних метри. Любов Мустеца купила її у жовтні 2022 року в житлово-будівельному кооперативі «Мікрорайон Зоряний». У інтернеті один квадратний метр у цьому кооперативі продають за 45,6 тис. грн. Тобто, квартира могла обійтись Любові Мустеці у 9,2 млн грн

Також Любов Мустеца у вересні 2022 року придбала земельну ділянку площею 0,1526 га теж у ЖБК «Мікрорайон Зоряний».

Мустеца задекларував, що він має збереженими 27 тисяч євро, 88,5 тисяч доларів, 334 тисяч гривень.

Про Ігоря Мустецу відомо, що він з 2000-х років працював у Державній податковій адміністрації, потім пішов у прокуратуру, де обіймав різні посади. З 2016 по 2020 рік він був першим заступником прокурора Чернівецької області.

Під час Революції Гідності Мустеца працював на посаді прокурора Шевченківського району міста Чернівців. Журналісти знайшли в судовому реєстрі інформацію, що Мустеца оскаржував рішення місцевої ради на підтримку Євромайдану, а також рішення з вимогою відставки прем’єра Миколи Азарова та імпічменту Януковича.

Суд задовольнив позов прокурора і скасував ці рішення на підтримку Євромайдану та проти тодішньої влади. В судовому рішенні не вказується прізвище прокурора Шевченківського району, однак цю посаду на той час обіймав Мустеца.

До роботи в Офісі Генерального прокурора Мустеца навіть встиг побути виконувачем обов’язків прокурора області, бо його начальник Олег Соболь звільнився через критику від тодішнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука. 

«Нічого особистого, але ви у цій галузі працюєте вже два роки й досі жодних реальних результатів боротьби із контрабандою не показали. Якби я мав можливість, я звільнив би вас уже давно. Але я не маю таких повноважень», — казав Гончарук.

Тоді журналістів дивувало чому критики уник сам Мустеца, який не перший рік працював у обласній прокуратурі й був заступником Соболя.

Ігоря Мустаца призначила заступником Генпрокурора ще Ірина Венедіктова. Вона розповідала, що заступник відповідає за міжнародне співробітництво і представництво в суді, але вона хотіла, щоб Мустеца слідкував за розслідуваннями поліції.

Призначення Мустеци пов’язували з Іллею Павлюком. Це бізнесмен з Чернівців, якого називали «бізнесменом на контрабанді». Під час президентських виборів бізнесмен займався координацією та фінансовим забезпеченням регіональних представників партії «Слуга Народу». 

Після звільнення Венедіктової та призначення замість неї нардепа-«слугу» Андрія Костіна, заступник Генпрокурора зміг залишитись на посаді. Те, що Мустеца досі працює в Офісі Генпрокурора, пояснюють тим, що він має підтримку від Олега Татарова. До слова, Мустецу бачили на дні народження Татарова. 

Ігор Мустеца приїхав на день народження Олега Татарова / скриншот з відео «Прийоми Татарова. Репортаж з дня народження куратора від ОП»

Також Мустеца порушував комендантську годину. На цьому його зловили журналісти.

«Чому мовчить генеральний прокурор Костін? У суботу, після опівночі, на виході з ресторану французької кухні «Frou Frou» ми зафіксували чоловіка, схожого на заступника генерального прокурора Ігоря Мустецу. Ми розіслали фото і відео оточенню Мустеци і вони підтвердили, що це саме він», — зазначає журналіст Михайло Ткач.

БУДИНОК У ТУРЕЧЧИНІ ТА НОВЕ АВТО

Ще один заступник Генпрокурора Дмитро Вербицький оновив свою декларацію. Він вказав, що його дружина придбала у 2022 році квартиру на 65 квадратних метри та земельну ділянку в Туреччині. Ця покупка обійшлась Вербицьким у майже 3,9 млн грн.

Дмитро Вербицький / фото Офісу Генерального прокурора

Прокурор у 2022 році купив за майже 1 млн грн нове авто — Lexus ES 300H 2021 року випуску. Цим автомобілем користується також дружина. У Вербицького є ще одне авто — LEXUS NX 300H 2017 року випуску. Цією автівкою з 2021 року прокурору дозволяє безкоштовно користуватись Валентина Южица. Жінка з таким ПІБ має зареєстрованого в Одесі ФОП та займається науковою діяльністю.

LEXUS NX 300H / джерело: www.edmunds.com

Ще у Вербицького у 2022 році з’явилась трохи криптовалюти — 1078 USDT та 2 BUSD. Загалом прокурор має збереженими 31 тисячу доларів, 337 тисяч гривень та 653 турецьких лір

Вербицький працює в органах прокуратури Одеської області з 2003 року на посадах помічника прокурора, слідчого, заступника прокурора районного рівня. Далі Вербицький працював трохи прокурором у Івано-Франківській області та навіть став слідчим управління Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України.

З 2014 року по 2020 рік працював на різних посадах у Одеській та Миколаївській прокуратурі. З 2020 по 2022 Вербицький був заступником прокурора Одеської області. З цієї посади його призначили заступником Генерального прокурора.

Вербицькому підпорядковані Департамент кримінальної політики та захисту інвестицій, Департамент протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах, Спеціалізована екологічна прокуратура, управління нагляду за додержанням законів БЕБ, Управління протидії кримінальним правопорушенням у сфері кібербезпеки, взаємодія з АРМА тощо.

НОВІ МАШИНИ ДЛЯ ЗАСТУПНИКІВ ГЕНПРОКУРОРА

Серед очільників Офісу Генерального прокурора також є ті, хто придбав нове авто. Серед них Антон Войтенко та Вікторія Літвінова.

Войтенко купив собі TOYOTA RAV4 2019 року випуску за 910 тисяч гривень, а Літвінова — AUDI A5 2019 року випуску за 750 тисяч гривень.

Літвінова пояснила журналістам «Слідства.Інфо», що продала квартиру, яка належала їй та матері, й на ці кошти придбала собі нове авто. 

Літвінова стала заступницею Генпрокурора у кінці 2023 року. До цього вона працювала заступницею керівника Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора, а ще до цього 5 років була прокуроркою Київської місцевої прокуратури № 7 міста Києва.

У 2022 році вона задекларувала, що має на рахунках майже 25 тисяч гривень, 17 тисяч доларів і 2268 євро. 

Антон Войтенко теж став заступником Генерального прокурора у кінці 2023 року. З 2020 року він керував Львівською обласною прокуратурою, а до цього працював військовим прокурором Харкові та Житомирі та був прокурором у Рівненській області.

У 2022 році він задекларував, що має 16 тисяч доларів та 214 тисяч гривень

Про Войтенка відомо, що він хотів стати очільником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, через що ним зацікавились журналісти. Його називали «не гідним стати очільником САП».

Журналісти зробили такі висновки, зокрема через те, що поки Войтенко був прокурором Рівненської області, він мав заступником Романа Павленка. Цей прокурор є доволі скандальним, він часто фігурує в матеріалів ЗМІ щодо корупції.

Войтенко казав, що його новий заступник є досвідченим, виваженим, толерантним і комунікабельним працівником, який розуміється у завданнях та проблемних питаннях.

Ще Войтенко відомий тим, що займався справою про крадіжку сухпайків, які волонтери збирали для військових. Ці пайки знайшла у коледжі Житомира, де їх продавали студентам. Войтенко коментував, що для його відомства розкриття цього злочину є справою честі, і він докладе максимум зусиль, щоб покарати причетних до розкрадання військового майна. Проте, справа зайшла в глухий кут.

Читайте також: «Це тепер моя квартира»: як росіяни захоплюють житло українців у Маріуполі