Кожен п’ятий з єпископів Російської православної церкви (РПЦ) в Україні має житлової нерухомості на понад 300 квадратів. Це дещо більше, ніж в Українській греко-католицькій церкві (УГКЦ), де таку нерухомісь, у середньому, має кожен шостий із 23-х (тобто четверо). І значно більше, ніж у Православній церкві України (ПЦУ), де з 57 єпископів нерухомістю на понад 300 квадратів володіє кожен дев’ятнадцятий (себто троє).

Про це йшлося на презентації нового проєкту «Слідства.Інфо» під назвою «Золото церкви», яка відбулася 24 червня. 

В межах цього проєкту журналісти зібрали з офіційних реєстрів інформацію про статки вищого духовенства трьох найвпливовіших в Україні церков та систематизували її в єдиній базі даних.

Як зауважила співавторка проєкту Євгенія Моторевська, 20 відсотків архієреїв РПЦ в Україні — це люди, які мають дуже значні статки, можуть володіти кількома тисячами квадратних метрів житлової нерухомості. Водночас інші 20 відсотків, за словами Моторевської, можуть взагалі нічого не мати у власності.

«Найскромнішою тут виглядає Православна церква України. Там тільки троє єпископів мають житлову нерухомість на понад 300 квадратів. Це кожен 19-й у середньому, який може таке майно мати», — зауважує журналістка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Родина настоятеля Іллінського храму РПЦ в Україні володіє люксовим автопарком та коштовною нерухомістю

Також журналісти дослідили, у кого немає нерухомості. Як виявилося, кожен п’ятий архієрей ПЦУ та РПЦ в Україні не має власного житла. В УГКЦ — це кожен третій.

Як зауважив священник ПЦУ отець Георгій (Коваленко), відсутність нерухомості може свідчити про виконання архієреями, які мають статус монахів, обітниці відмовитись від особистого майна.

«Коли людину постригають у ченці, вона дає три обітниці: безшлюбності, свідомої бідності й послуху церкві. Одна з обітниць передбачає відсутність власного майна», — зауважує отець Георгій. Але додає, обітниць цих дотримуються не всі.

Журналісти також вирахували, скільки в середньому припадає землі та нерухомості на одного представника вищого духовенства трьох найвпливовіших в Україні церков. Так, один єпископ РПЦ в Україні в середньому володіє 230 квадратами нерухомості, УГКЦ — понад 190 квадратами, ПЦУ — майже 114 квадратами. Щодо землі, то єпископи РПЦ в Україні та ПЦУ в середньому мають по пів гектара землі. Єпископ УГКЦ — удвічі менше.

На думку директора Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрія Юраша, оприлюднені дані можуть бути не до кінця об’єктивними, адже майно, яке реально належить представникам вищого духовенства, можуть записувати на їхніх родичів чи інших людей.

Зауважимо, що в межах проєкту «Золото церкви» журналісти «Слідства.Інфо» дослідили понад 200 представників вищого духовенства трьох українських церков, щоб перевірити, наскільки їхній спосіб життя відповідає тому, що декларує і чому вчить церква. Ці дані зібрано й систематизовано в єдиній базі даних за посиланням. Згодом, як зауважують автори проєкту, базу доповнять інформацією про бізнес, яким володіють представники вищого духовенства українських церков.

Нагадаємо, «Слідство.Інфо» вже розповідало про статки церковників. Зокрема, на минулому тижні було опублікувано рейтинг найдорожчих автівок у священників Російської православної церкви в Україні. Також ми виявили цілий автопарк із автомобілей Mercedes та інших позашляховиків у родини настоятеля Свято-Іллінського храму РПЦвУ Віталія Косовського.