Кілька місяців тому журналісти «Слідства.Інфо» на умовах анонімності отримали від джерел результати перевірки Військовою службою правопорядку одного столичного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). У документі йдеться, що більше двох десятків офіцерів запасу вже під час повномасштабної війни списали з військового обліку з порушеннями. Журналісти поспілкувалися з чотирма офіцерами, прізвища яких фігурують у переліку, та виявили, що принаймні один із них вже не в Україні. А також запитали про перевірку у самому військкоматі. 

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо». 

«БЕЗПІДСТАВНО ВИКЛЮЧЕНО З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ» 

У наданому «Слідству.Інфо» джерелами документі йдеться, що у Печерському військкоматі протягом 2022-2023 років безпідставно списали з військового обліку щонайменше 24 офіцери запасу. Тепер вже непридатні до військової служби чоловіки мали звання від молодшого лейтенанта до майора. 

Військова служба правопорядку (ВСП) називає безпідставним списання офіцерів запасу через порушення у самій процедурі, а також відсутність в їхніх особових справах важливого документа — свідоцтва про хворобу. 

«Постанови ВЛК (Військово-лікарська комісія, — ред.) на офіцерів запасу, яких визнано непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, оформлюється виключно свідоцтвом про хворобу, яке підлягає обовʼязковому розгляду за затвердження штатною ВЛК регіону», — йдеться у документі. 

Виявлене перевіркою ВСП кваліфікували як кримінальне правопорушення за   частиною 4 статті 425 КК України «Недбале ставлення до військової служби». Про це йдеться у відповіді на запит журналістів «Слідства.Інфо» від Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону. 

У прокуратурі журналістам також повідомили, що подібну перевірку провели не лише в Печерському, а й в Голосіївському військкоматі. Там теж виявили порушення і відкрили кримінальне провадження за тією ж статтею. В обох випадках досудове розслідування проводить Державне бюро розслідувань. 

Ця історія зі списанням з військового обліку офіцерів дивує колишню бойову медикиню, яка працювала у медслужбі однієї з бригад, бо «непридатних» вона бачила вкрай рідко.

«Те, з чим солдат може бути непридатний або обмежено придатний,  в офіцера буде написано: «придатність визначається індивідуально». Ну, я так міркую, як людина проста в медичній ієрархії, що це через те, що, офіцер — це працівник штабу, а не, грубо кажучи, штурмовий піхотинець, тож для нього деякі захворювання допустимі», — каже колишня бойова медикиня із позивним «Мауглі». 

«ВЛК З ПЕРШОГО РАЗУ НІКОГО НЕ СПИСУЄ»

До того ж отримання так званої «довідки про непридатність» для чинних військових — складна і тривала процедура, розповів журналістам «Слідства.Інфо» ветеран Олег Муравський. Військовому  вдалося списатися лише за декілька днів до публікації розслідування «Слідства.Інфо», тоді як цей шлях він почав ще влітку. 

Ветеран війни Олег Муравський

Олег воював під час Антитерористичної операції на Сході України. Потім виїхав до Польщі — почав там свій бізнес і отримав дозвіл на постійне проживання, але у 2022 році вирішив повернутися в Україну та знову доєднатися до Сил оборони. 

«Щодня я читав від своєї рідної сестри. Там скрізь у текст було видно, що вона плаче. Вона тут під обстрілами, а я десь там у Польщі живу в шоколаді і у мене все гаразд. Ось тоді я зрозумів, що це неправильно», — каже Олег.

Через пів року на передовій в Олега почала сильно боліти спина. Біль не зникав навіть після сильних знеболювальних та уколів. Згодом виявилося, що це хвороба Бехтерева. 

«Це зростаються хребці між собою. Тобто, першочергово ця хвороба вражає хребет.  У мене, наприклад, вже розвинулася так звана «поза прохача» — я ходжу, як шахматний кінь. Можуть також страждати суглоби і навіть внутрішні органи», — пояснює Муравський. 

Списатися чоловіку вдалося лише з другої спроби і не без витрачених нервів та грошей на адвоката. 

«Перше ВЛК я проходив у Запоріжжі у липні. Тоді  терапевт, коли він підтвердив, що я «обмежено придатний», а не «непридатний», мені прямим текстом сказав, що ВЛК з першого разу нікого не списує. Це на межі фантастики. Це практично неможливо», — розказує військовий.

Колишня ж бойова медикиня «Мауглі» наголошує, що під час ВЛК людину з одним і тим самим діагнозом можуть визнати «придатною», «обмежено придатною» та «непридатною». Усе через нечіткі формулювання у Наказі Міноборони №402 щодо військово-лікарської експертизу в Збройних силах України.  

«Чим розмитіші формулювання, тим більше поле для зловживань, бо немає чіткості. Цей наказ має мінятися, особливо стосовно онкохворих. Бо, наприклад, зараз людина з четвертою стадією, яка щойно прооперована і пройшла пару курсів хімії, вважається «обмежено придатною». Хоча в багатьох випадках цій людині залишилось не так багато на цій землі. Це абсурд», — вважає медикиня. 

«ЕМОЦІЙНІ НЕЗРУЧНОСТІ» СПИСАНИХ ОФІЦЕРІВ 

У документі, наданому джерелами, були лише прізвища та ініціали 24-х списаних з військового обліку офіцерів. Журналісти «Слідства.Інфо» припустили, що усі вони зареєстровані у Печерському районі, та відпрацювали десятки комбінацій, перш ніж вдалося ідентифікувати та поговорити із принаймні чотирма офіцерами. Це лейтенанти Джуринський Олег Олександрович та Шойхеденко Олександр Валерійович, старший лейтенант Тараканов Дмитро Геннадійович та молодший лейтенант Бабков Данило Сергійович.

«Слідство.Інфо» шукало цих людей, аби запитати: «Як їхнє прізвище могло потрапити до переліку списаних з військового обліку офіцерів?».

ОЛЕГ ДЖУРИНСЬКИЙ 

Олег Джуринський

Олег Джуринський разом зі своїм братом Віталієм та його сином Олександром володіють умовною групою компаній Vidi. Це сімейний автобізнес, або як вказано на їхньому офіційному сайті автодинастія. 

Про їхній успіх пише Forbs, вони відвідують благодійні події і планують розбудувати чи вже відкривають нові приміщення компанії в Одесі та Києві.

Брати також активно допомагають Силам оборони — перераховують великі суми благодійним фондам та передають автівки на фронт.

Журналісти «Слідства.Інфо» телефонували Олегу Джуринському двічі. Спершу він кинув слухавку, а вдруге — порадив звертатися з усіма запитаннями до військкомату та більше йому не дзвонити. 

«Є ж, мабуть, комісія, і вона знає, що їм треба. Правильно? А якщо мені було сказано щось робити, то я робив. Ніякого підступу не шукайте, будь-ласка, в цьому. Тому що, якби його тут немає, і бути не може. (…) Ви мені своїм дзвінком спричиняєте певні емоційні незручності. Бо я зараз з урахуванням того, як ви ставите запитання, змушений виправдовуватися, а мені немає за що», — сказав списаний офіцер запасу. 

ОЛЕКСАНДР ШОЙХЕДЕНКО 

Олександр Шойхеденко

Ще один офіцер запасу зі списку — Шойхеденко Олександр Валерійович. Він теж бізнесмен, співзасновник бізнесу, повʼязаного зі страхуванням Next step solution та компанії з цікавою назвою «Люди та КОФЕ», а також колишній очільник правління великої страхової компанії «VUSO».

У коментарі журналістам «Слідства.Інфо» Олександр Шойхеденко сказав, що нічого не знає про перевірку Печерського ТЦК та про те, як його прізвище могло опинитися у документах. Чоловік пообіцяв сходити до ТЦК і розібратися.

«Я не хочу телефоном нічого розказувати. Я піду в військкомат, у всьому розберуся. Наберіть мене у понеділок», — сказав Шойхеденко телефоном. 

Однак, більше Олександр Валерійович на дзвінки не відповідав. А після кількох спроб додзвонитися до нього у телеграм — заблокував журналістів.

ДАНИЛО БАБКОВ 

Данило Бабков

Безпідставним ВСП вважає також списання з військового обліку Бабкова Данила Сергійовича

Данило раніше жив в Україні, працював у ДТЕК та був активним дописувачем про енергетику на кількох українських сайтах. Зараз, за інформацією «Слідства.Інфо», чоловік мешкає за кордоном. На його сторінці у соцмережі для пошуку і встановлення ділових контактів «Linkedin» зараз зазначене місце перебування — Велика Британія. Також з геотегом з цієї країни Данило публікує фотографії у фейсбуці. В обох профілях місцем роботи він вказує S&P Global Commodity Insights. Компанію називають одним із найважливіших агентств, що звітує про ціни на ринку нафти.

Запитання журналістів спершу викликали сміх у Данила. Згодом чоловік додав, що вважає потрапляння свого прізвища у згаданий перелік непорозумінням

«Не зовсім розумію, що значить безпідставно. Я проходив медкомісію і за її результатами ухвалили рішення про те, що я непридатний для проходження військової служби і зняла мене з обліку», — каже Данило. 

ДМИТРО ТАРАКАНОВ 

Останній ідентифікований журналістами списаний Печерским ТЦК офіцер запасу — Дмитро Тараканов. Чоловік був не надто радий дзвінку журналістів і конструктивної розмови не вийшло. Проте «Слідству.Інфо» вдалося встановити, що це саме той Тараканов, який згадується у документах. 

«Зверніться в військкомат і побачите, що все на основі всіх законів. Я не знаю, якою інформацією ви володієте, але дзвонити сюди не треба», — сказав Тараканов. 

ЩО ПРО ВИЯВЛЕНІ ПОРУШЕННЯ КАЖУТЬ У ТЦК

Понад два  тижні журналісти намагалися отримати коментар про виявлені під час перевірки ВСП порушення від начальника Печерського військкомату — полковника Сергія Калугіна. 

Спілкуватися телефоном чи наживо без дозволу Командування Сухопутних військ чоловік відмовився, тож «Слідство.Інфо» направило офіційний запит на КСВ. Там його спершу прийняли і пообіцяли допомогти, а вже через кілька днів передумали та порадили журналістам спробувати погодити інтервʼю через Оперативне командування «Північ». Звідти запит спустили на Київський міський територіальний центр комплектування, який вже надав право вирішувати чи погоджуватися на розмову, власне, тому ж Печерському ТЦК. 

Зрештою, відмову в інтервʼю журналістам «Слідства.Інфо» підписав сам же полковник Калугін. 

«Вважаємо некоректним надавати будь-які коментарі з питань діяльності ВСП під час проведення перевірки та оцінювати її результати», — зазначили у відповіді на запит «Слідства.Інфо». 

Читайте також: Від Швейцарії до Чорногорії: де українські чиновники ховають від війни своїх рідних