Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, якого нещодавно згадували через завищені ціни на закупівлях харчів для своїх студентів, став власником квартири в елітній столичній новобудові, на яку, схоже, не мав грошей. «Слідство.Інфо» отримало угоду на купівлю квартири, а також проаналізувало його декларації. Сам ректор наполягає, що коштів у нього було достатньо та звинуватив журналіста у втручанні в особисте життя. Експерт вбачає у діях Бургова декларування недостовірної інформації.

Свіжозбудований житловий комплекс White Lines розташований у мальовничому місці столиці — прямо біля входу у Голосіївський парк та поруч з метро. Забудовники обіцяють цілий гектар парку на даху будинків, а також фітнес-клуб з басейном. Цей комплекс бізнес-класу знаходиться позаду «Довженко-Центру», проти знищення якого вже не перший рік протестує кіноспільнота. До речі, однією з причин його знищення називали саме апетити сусідів-забудовників.

У комплексі White Lines, який ще частково добудовується, торік став власником квартири ректор Київського національного університету Володимир Бугров. За даними реєстру речових прав на нерухоме майно, 21 грудня 2023 року він оформив на себе двокімнатну квартиру площею 74,7 кв. м. Нині подібні квартири коштують понад 200 тисяч доларів

Оголошення про продаж квартири у ЖК White Lines з сайту OLX

Журналісти «Слідства.Інфо» отримали у розпорядження договори, на підставі яких Бугров оформив на себе нерухомість. 

Як зазначено у документах, освітянин придбав облігації, які після завершення будівництва міг обміняти на квадратні метри. Угоду уклали восени 2020 року. 

І справді — у декларації Бугрова за 2020 рік зазначені облігації на нерухомість. Тоді він обіймав посаду проректора з науково-педагогічної роботи. І у декларації, і в отриманих редакцією документах йдеться про 7444 облігації вартістю 231 гривня кожна на загальну суму 1,7 мільйона гривень. Це номінальна вартість облігацій.

 

Договір купівлі-продажу облігацій від 5 листопада 2020 року

Щоправда, у тому ж документі читаємо, що сума, яку сплатив Бугров, сягає майже 3,5 мільйони гривень (123 868 доларів США у 2020 році).

Договір купівлі-продажу облігацій від 5 листопада 2020 року

За умовами договору, майже всю цю суму Бугров мав сплатити у 9-денний термін. Надалі  в коментарі журналісту «Слідства.Інфо» ректор підтвердив, що вніс кошти на рахунок вчасно.

Проаналізувавши декларації Бугрова, можна дійти висновку, що він не мав задекларованих коштів на придбання цієї нерухомості. Протягом 2020 року його сім’я заробила 1,3 мільйона гривень. Між 2019-м та 2020-м (коли було укладено інвестиційний договір) заощадження Бугрова та його родини не просто не зменшилися, а навпаки — зросли. 

Отже, звідки у нинішнього ректора взялися мільйони гривень на купівлю облігацій, які вже за кілька років стали квартирою у елітному ЖК, — невідомо.

Ректор КНУ Володимир Бугров на пресконференції 6 лютого 2024 року

Журналіст «Слідства.Інфо» зустрівся з Володимиром Бугровим, щоб дізнатися, звідки той взяв 3,5 мільйони на придбання квартири. Спочатку ректор не міг пригадати, скільки сплатив за квартиру, тож журналіст показав йому копію інвестиційного договору.

Журналіст: Ви зобов’язалися за цим договором до 13 листопада 2020 року сплатити 122 тисячі доларів. Звідки у Вас на той момент було 3,5 мільйона гривень? 

Володимир Бугров: У моїх деклараціях відзначені всі доходи, які я мав за весь час роботи, і ми відкладали ці гроші, щоб інвестувати в будівництво.

Журналіст: У Вас заощаджень не стало менше, якщо порівнювати 2019 та 2020 роки, а вони тільки збільшилися. 

Володимир Бугров: У декларації за цей рік буде менше вказано.

Журналіст: За який рік? 

Володимир Бугров: За 2023-й.

Журналіст: Це договір від 5 листопада 2020 року, ви задекларували право власності на 7444 облігації. За цим договором строк оплати облігацій до 13 листопада 2020-го. Звідки 3,5 мільйони у 2020 році?

Володимир Бугров: Я ж не з 2020 року їх заробляв. Я їх заробляв до того.

Журналіст: Тобто ви витратили свої заощадження? 

Володимир Бугров: Так.

Журналіст: Якщо порівнювати ваші заощадження за 2019 і 2020 роки, то у вас заощаджень стало тільки більше. 

Володимир Бугров: Доходи у мене ж були. 

Журналіст: Тобто у вас були ці гроші, 3,5 мільйони, просто ви не відобразили їх у декларації? 

Володимир Бугров: Я все відображав у декларації, не треба маніпулювати. 

На подальші запитання Бугров відповідати відмовився заявивши, що вбачає у запитаннях журналіста втручання у його особисте життя. 

Крім того, що ректор не зміг пояснити, де взяв гроші на дорогу квартиру, журналісти виявили, що у деклараціях за 2020–2022 роки Бугров не задекларував своє право на об’єкт незавершеного будівництва, вказавши лише наявні цінні папери у декларації.  Також Бугров не вказав у декларації за 2020 рік видаток на нерухомість. Тобто суму, яку він витратив на квартиру.

На думку юриста Центру протидії корупції Вадима Валька, у цьому вбачаються ознаки корупційного правопорушення.

«Є роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), в якому йдеться, що якщо суб’єкт декларування набув у власність цінні папери на об’єкт незавершеного будівництва, то вказується як сам об’єкт, так і цінні папери», — зазначив Валько. 

Він зауважує, що тут може йтися про порушення  частини 1 статті 366–2 КК України  (декларування недостовірної інформації). Мінімальна санкція цієї статті передбачає штраф, максимальна — обмеження волі строком до двох років.

Нагадаємо, 18 січня видання «Наші Гроші» опублікувало розслідування про те, що Київський національний університет закуповує харчі для своїх курсантів за завищеними цінами. У навчальному закладі заявили, що не купували дорогих продуктів, натомість виявили технічну помилку. Пізніше, 23 січня, на сайті Офісу Президента з’явилася петиція із закликом розірвати контракт з Володимиром Бугровим через «корупцію та аморальну поведінку».

Читайте також: Очільник військової прокуратури в Дніпрі «з міркувань безпеки» купив BMW X5 за понад три мільйони гривень