Одеський бізнесмен Вадим Альперін, якого називають “королем української контрабанди”, через родичів та низку компаній є або донедавна був співвласником трьох торговельно-розважальних центрів, офісних приміщень, заводу, кількох вантажних кораблів, низки земельних ділянок в Одесі та її передмісті, а також кількох десятків автомобілів. Це журналісти “Слідства.Інфо” з’ясували під час роботи над фільмом “Король контрабанди”, який презентували 26 лютого. 

Національне антикорупційне бюро України вважає Вадима Альперіна керівником злочинної групи, яка незаконно завозила товари в Україну. Постать бізнесмена відома, зокрема і тим, що президент Зеленський називав його “хрещеним батьком української контрабанди” і навіть оголошував винагороду за інформацію про нього. У нещодавно оприлюдненому розслідуванні ми показали, як людина з великими статками змусила працювати на себе державу — в особі суддів та правоохоронців. У цьому матеріалі “Слідство.Інфо” публікує інформацію про те, чим саме володіє Вадим Альперін. 

Торговельні центри і десятки тисяч метрів нерухомості 

Значна кількість майна, яку знайшли журналісти, оформлена на підконтрольні бізнесменові компанії, які зареєстровані як в Україні, так і за її межами. А також на родичів бізнесмена. Так, наприклад, одеська фірма “Корпорація А енд А”, співвласницею якої є дружина Вадима Альперіна, володіє трьома торговельними центрами в Одесі, Хмельницькому та Миколаєві. Вони об’єднані в мережу “Мій дім”. 

Вадим Альперін під час судового засідання/ФОТО Слідство.Інфо

Іншій компанії “Укроргенергобуд”, співвласником якої також є його дружина Тетяна, належать офісні приміщення в центральному районі Одеси, загальною площею понад дев’ять тисяч квадратних метрів. Примітно, що там же розташований офіс і самого Вадима Альперіна, де періодично проводили обшуки правоохоронці. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ За журналістами “Слідства.Інфо” стежили під час роботи над фільмом “Король контрабанди”

Ще одній підконтрольній родині одеського бізнесмена фірмі “Максан” належать складські приміщення в Одесі площею в понад 25 тисяч квадратних метрів та майже два десятки вантажних автомобілів. Згідно з відкритими даними, ця компанія працює зі зберіганням вантажів та їхнім перевезенням. 

Сам Альперін має помешкання на 340 квадратів. Квартира розташована неподалік від моря, біля курортного району “Аркадія” в Одесі. 

Кораблі та винзавод

“Слідство.Інфо” з’ясувало, що Вадим Альперін також є кінцевим бенефіціаром низки іноземних компаній, яким також належить (або належало донедавна) майно. Так, ліберійська фірма Stonehill Maritime володіє вантажним судном Aviva, яке ходить під прапором африканської країни Того. А інша іноземна компанія, яку контролює одеський бізнесмен, станом на 2018 рік володіла іншим судном Zoya та навіть судилася з державою Україна.

В 2014 році судно арештували за зверненням українських правоохоронців, через що Zoya не випустили з одеського порту. Компанія з Сейшельських островів, яка володіла судном, звернулася до суду. Фірма вважала, що через такі дії вона зазнала значних збитків на намагалася стягнути з України майже 900 тисяч доларів. Проте минулого року остаточно програла в суді. Хто є наразі власником корабля, журналістам не відомо. 

Кадр з фільму “Король контрабанди”/ЗОБРАЖЕННЯ Слідство.Інфо

Раніше Вадим Альперін через офшорні компанії також володів суднами Etel та Faina, проте наразі ці судна вже списані. Примітно, що обидва кораблі носять імена доньок Альперіна. 

На міжнародних сайтах з продажу вантажних суден, вартість контейнеровозів стартує від одного мільйона доларів і може сягати кількох десятків мільйонів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Київський прокурор “зливав” “королю контрабанди” інформацію про слідчі дії

Журналісти отримали підтвердження, що Вадим Альперін донедавна був співвласником через офшорні компанії низки інших одеський фірм, які володіють коштовним рухомим та нерухомим майном. Зокрема, компанії “Гама-івест” належить понад 20 автомобілів, серед яких є кілька моделей Range Rover та Mercedes-Benz.

Вадим Альперін в судовій залі/ФОТО Слідство.Інфо

Іншу фірму “Котовський винзавод”, яка спеціалізується на виробництві алкогольної продукції, донедавна також частково контролював Вадим Альперін через іноземну компанію. Проте відразу після оголошення йому офіційної підозри в злочині, наприкінці 2019 року офшорні структури вийшли з засновників цих двох українських компаній. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Голова одеського адмінсуду фігурує в листуванні Альперіна про підкупи посадовців — розслідування