Як судді ОАСКу завойовували прихильність Володимира Зеленського та з ким із його оточення контактував голова суду Павло Вовк.

Травень 2019 року. Тиждень тому відбулася інавгурація Володимира Зеленського. В кабінеті впливового судді Павла Вовка проходить важлива телефонна розмова. Після кількох реплік стає зрозуміло: суддя планує візит в Адміністрацію нового президента. Але потрапити туди хоче непоміченим.

Павло Вовк очолює Окружний адміністративний суд Києва вже 13 років. За останні кілька років ОАСК став одним із найбільш обговорюваних судів країни через свої скандальні рішення. Саме цей суд скасував націоналізацію ПриватБанку, поновив на посаді чимало скандальних чиновників, узаконив схему «рюкзаків Авакова» та дозволив розгін мітингувальників під час Революції Гідності.

У 2019 році детективи Національного антикорупційного бюро оприлюднили записи розмов із кабінету Павла Вовка. Їхня публікація спровокувала скандал у суспільстві. «Плівки НАБУ» продемонстували, що цей суд впливав на роботу інших державних органів та приймав політично вмотивовані рішення. Президент України Володимир Зеленський, при цьому, протягом тривалого часу скандал довкола записів з Окружного адмінсуду Києва не коментував ніяк. Лише нещодавно на сайті Офісу Президента з’явилась заява — у відповідь на електронну петицію з вимогою ліквідувати ОАСК. Петиція набрала 25 тисяч голосів, тобто президент був зобов’язаний відповісти на неї. От він і заявив, що працює над вирішенням питання з ОАСК — аби «зняти певну напругу в суспільстві».

«Слідство.Інфо» отримало нові записи з кабінету голови суду — раніше вони ніколи не публікувалися. З цих розмов журналісти дізналася про зв`язки Павла Вовка з міністром Арсеном Аваковим та заступником Генерального прокурора Романом Говдою. А ще виявили факти, які можуть пояснити таку тривалу мовчанку президента. Як випливає з розмов, Павло Вовк іще незадовго до початку Зеленським каденції мав контакти з його найближчим оточенням — а також відвідував Офіс нового президента.

ЧОМУ МОВЧИТЬ ПРЕЗИДЕНТ?

За правління Петра Порошенка голова ОАСКу Павло Вовк мав із його оточенням тісні зв’язки. Зокрема, журналісти фіксували зустріч судді з тодішнім неформальним куратором судової системи Олександром Грановським. Можливо, це призвело до того, що згадка про Окружний адмінсуд Києва зникла з переліку судів, які в рамках судової реформи підлягали ліквідації.

Змінилась влада. З’явились нові свідчення упередженості суддів ОАСК — більше того, відкрито кримінальні провадження за спробу захоплення державної влади. Однак Павло Вовк, як і раніше, продовжує керувати скандальним судом.

«ОАСК просто орієнтується завжди на тих, у кого є влада. Влада сьогодні в одних — вони орієнтуються на них, якщо влада в інших — орієнтуються на інших», — пояснює Роман Маселко, юрист «Автомайдану», який займається питаннями судової реформи.

Правоохоронці, які вели розслідування щодо керівництва та суддів Окружного адмінсуду Києва після публікації перших «плівок Вовка», вимагали відсторонити цих людей від займаних посад. Однак Вища рада правосуддя — орган, який може звільняти та відсторонювати суддів — відмовилась це зробити. А перед розглядом питання на засіданні ВРП її керівника бачили в Офісі Президента.

Вже із записів розмов, які потрапили в розпорядження «Слідства.Інфо» і на основі яких журналісти зняли фільм-розслідування в двох частинах «Нарадча кімната», ми дізналися, що Павло Вовк неодноразово контактував і з близькими до теперішнього президента людьми.

Вперше згадки про довірену особу Зеленського зазвучали в кабінеті голови ОАСКу ще за кілька місяців до виборів.

«Ти ж знаєш, там же Андрюха з ним дуже близько. Андрюха Богдан, я з ним спілкуюся, — розповідає Вовк в одній зі своїх розмов. — Він “зам” (заступник, — ред.) керівника штабу. Він говорить, що “Зеленому” вже пропонували космічні (ймовірно, йдеться про гроші за зняття своєї кандидатури з виборів президента, — ред.). Він сказав: “пішли на*уй”».

Андрій Богдан працював у штабі Зеленського під час передвиборчої кампанії та був близькою до нього особою. Після обрання Володимира Зеленського на пост глави держави він очолив Офіс Президента — трансформовану Адміністрацію Президента.  На «плівках» зафіксовано телефонні розмови Вовка з оточенням Зеленського — і навіть планування візиту на Банкову.

ТАЄМНИЙ ВІЗИТ

Після першого туру президентських виборів до Вовка завітав колишній високопоставлений суддя — Володимир Колесниченко, ексголова Вищої ради юстиції. Чоловік хотів займатися політикою та працювати з командою Зеленського у рідній Кіровоградській області. І потребував для цього допомоги очільника ОАСКу. Павло Вовк погодився, згадавши в розмові соратника Зеленського на ім’я Андрій. Ймовірно, йдеться саме про Андрія Богдана. Наступного дня Вовк зателефонував знайомому з Зе-команди та «попросив» за свого колишнього колегу.

«Колесниченко. Він має господарство, бізнес у Кіровоградській області. Побачив, що ви перемогли, каже: “Бл*дь, я хочу їм допомагати на другий тур”. Округ 101-ий. Він каже: “Може, там мене хтось уповноважить, а я тут почну людей піднімати, агітувати?”» — так представив Вовк суддю у відставці.

Про контакти судді з уже колишнім керівником Офісу президента Андрієм Богданом говорить і Сергій Горбатюк. Раніше він очолював Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури. Зокрема, входив до групи правоохоронців, яка розслідувала діяльність суддів ОАСКу.

«Там розмови і про зустрічі з Богданом були, — підтвердив Горбатюк. — Діалоги свідчать про те, що вони регулярно там розмовляють, зустрічаються».

Як випливає з наявних у «Слідства.Інфо» аудіозаписів, за тиждень після інавгурації Володимира Зеленського Вовк знову зателефонував своєму товаришу з команди вже новообраного президента. Чи був це саме Андрій Богдан — невідомо. Очільник ОАСКу обговорював деталі свого візиту до Адміністрації Президента, яку невдовзі перейменували на Офіс.

«Ти ж тепер у нас більше зайнятий, скажи — я під тебе підлаштуюся. Якщо сьогодні — то зараз є “вікно”, якщо завтра — то в будь-який час… Добре, о третій годині у тебе? Добре. Ви ще там не організували систему,  що у вас там хтось забирає машиною, щоб не відмічали? Можна просто через під’їзд?» — питає Вовк.

Голова Окружного адмінсуду уточнював, як краще потрапити в Офіс президента без реєстрації. Та згодом домовився потрапити на Банкову через боковий з’їзд: «А заїжджати з боку Інститутська-Банкова? Давай тоді через Лютеранську, 27-29».

Згадана адреса — це бічний проїзд до Офісу Президента, тоді ще Адміністрації. Ними користуються відвідувачі, які хочуть потрапити до глави держави непоміченими. Журналісти неодноразово помічали там українських олігархів та депутатів.

Проїзд за адресою «Лютеранська, 27-29»

Павло Вовк коментувати «Слідству.Інфо» свої поїздки на Банкову не захотів — натомість звинуватив редакцію в роботі на Національне антикорупційне бюро. Також ми неодноразово намагалися домовитися про інтерв’ю з Андрієм Богданом — однак відмовився спілкуватися з журналістами.

Візиту на Банкову передувало одне рішення, яке Окружний адмінсуд Києва ухвалив за кілька місяців до перемоги Зеленського.

«ПОДАРУНОК» ПЕРЕД ВИБОРАМИ

На початку весни 2019-го підлеглі Вовка, як і вся країна, пильно слідкували за передвиборчою кампанією. Так, на одному з записів судді жваво обговорювали виступ кандидата Зеленського на одному з телешоу. Без улесливих характеристик.

«Бл*дь, він ніякий просто», — поділився тоді враженням суддя Ігор Погрібніченко. «Взагалі ніякий. Я вже кілька разів подивився його інтерв’ю. Чистий лох, — підтвердив Павло Вовк. — Ні*уя говорити не вміє, бл*дь».

Кадр із фільму-розслідування «Нарадча кімната»

Колишній актор-гуморист Володимир Зеленський здобув із боку населення значну підтримку. Соціологи пророкували Зеленському перемогу з великим відривом від основного суперника — чинного тоді президента Петра Порошенка. Його можливий успіх став частою темою і в кабінеті очільника ОАСКу. Вовк зазначав: на Петра Порошенка «вони вже не ставлять».

Приблизно тоді ж в Окружному адмінсуді Києва почали обговорювати давній позов «Студії Квартал 95» — гумористичного проекту Володимира Зеленського. Йдеться про заборону Держкіно показувати серіал «Свати», продюсером якого був Зеленський. Підстава — те, що головний герой, російський актор Федір Добронравов незаконно їздив до Криму, підтримував окупацію півострова, а також знімався у пропагандистському фільмі країни-агресора. СБУ раніше заборонила йому в’їзд до країни.

У «Кварталі 95» такі рішення українських чиновників вважали незаконними. Бурхливо реагував і сам Зеленський.

«Якщо комусь не подобається слово “свати”, вам ближче слово “куми” — ви спочатку поборіть своє “кумівство”. Ви боретеся з тим, що людей об’єднує. Якщо ви СБУ — турбуйтесь про безпеку України. А від “Сватів” поки ще жодна людина не повісилася», — говорив він в одному зі своїх відеозвернень.

Після заборони показу «Сватів» в Україні ПАТ «Студія Квартал-95» звернулася до Окружного адмінсуду Києва, щоб скасувати рішення Держкіно. Понад рік справа пролежала без результату. Однак напередодні президентських виборів про неї в ОАСКу згадали.

«У числах 20-тих подарунок можливому цьому…», — розповідає план і аргументацію Павло Вовк.

«І по “телику” знову почнуть показувати», — підтримує суддя ОАСКу Володимир Келеберда.

«Та пішли вони всі на*уй», — завершує Вовк.

Навдовзі, 26 березня 2019 року, суддя Володимир Келеберда ухвалив рішення на користь «Студії Квартал-95», і навіть дозволив російському актору Добронравову в’їзд в Україну. Мотивація? «Відсутність належних підстав» для заборони та неналежно складена довідка Служби безпеки України — ідеться в рішенні.

«РУЧНИЙ СУД»

Президент Володимир Зеленський часто коментує різні події у країні. Він записував відеозвернення до далекобійників, регулярно звертався до українців через епідемію коронавірусу, на вимогу «луцького терориста» закликав громадян подивитися фільм «Земляни». Нещодавно він активно обурювався рішенням Конституційного суду.

Та щодо іншого суду — Окружного адмінсуду Києва — Зеленський підозріло небагатослівний. Скандал із плівками з кабінету Вовка та одіозні рішення суддів зазвичай лишаються поза його увагою. Попри те, що неодноразово і журналісти, і громадські активісти намагались отримати бодай якусь реакцію президента на ці події.

Так, на прес-брифінгу в жовтні минулого року цю тему підняла журналістка «Слідства.Інфо» Євгенія Моторевська. «Чи збираєтесь ви ліквідувати Окружний адмінсуд Києва? Чи, можливо, вам теж потрібен ручний суд, як, свого часу, Петру Порошенку?», — так вона завершила питання.

«Мені в цілому ніхто ручний не потрібен, — відповів Зеленський. — Готовий розібратися з цим питанням. Готовий підписати указ, який допоможе справедливості й з приводу Окружного адмінсуду… Немає питань».

Минув рік. Національне антикорупційне бюро опублікувало іще частину записів із кабінету Вовка, де йшлося про захоплення влади та вплив на Конституційний суд. Суддям ОАСКу оголосили нові підозри. Однак за весь цей час Володимир Зеленський, вочевидь, так і не розібрався з Окружним адмінсудом Києва, та жодного разу не прокоментував скандальні події. Під Офіс глави держави навіть приходили активісти із закликом «послухати, нарешті, ці плівки».

Улітку цього року вже судді ОАСКу звернулися до президента, поскаржившись на «тиск іноземних агентів». На їхнє звернення в Офісі глави держави лише зазначили, що «президент не має права коментувати звинувачення проти суддів».

Наступного разу Зеленський згадав про ОАСК у в жовтні: тоді петиція на сайті Офісу президента щодо ліквідації суду набрала необхідну для обов’язкової реакції президента кількість голосів. Президент вирішив розпочати відповідні консультації з ВРП — незважаючи на те, що саме впливу на Вищу раду правосуддя присвячено один із епізодів опублікованих НАБУ плівок.

Чергове питання про долю ОАСКу президенту поставили буквально у понеділок — від Світлани Заліщук, радниці прем’єр-міністра з питань зовнішньої політики. «Якщо зараз прибрати склад ОАСКу чи повністю нівелювати їх роботу — ми будемо мати проблеми. Тому що Вища кваліфікаційна комісія [суддів] (орган, який відповідає за призначення на посади нових суддів — ред.) не запущена. Тому ми маємо спершу розібратися з питанням ВККС, а потім уже говорити про ОАСК».

Чому за цієї влади справи в суддів ОАСК, схоже, ідуть так само добре, як і за попередньої? За словами юриста Романа Маселка, те, що Володимир Зеленський не бореться з одіозним судом — свідомий вибір президента.

«У Зеленського був вибір — або реально з цим угрупованням боротися, або почати з ними співпрацювати, — зазначає юрист. — І, очевидно, що вони пішли на співпрацю. Це відразу відбулося, на жаль».