Членкиня конкурсної комісії для проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України стосовно осіб, яких призначає Президент України, Ольга Лотюк задекларувала, що у 2022 році купила трикімнатну квартиру в Новопечерських Липках за 12 млн грн. Також жінка отримала в подарунок будинок у Голосіївському районі Києва, площею 450 кв. м. (ОНОВЛЕНО 15.04 об 11:00)

Про це журналісти «Слідства.Інфо» дізналися з декларації жінки за 2023 рік.

Ольга Лотюк

Так, на початку вересня 2022 року, Лотюк придбала квартиру в одному з найпрестижніших ЖК у центрі Києва. Трикімнатна оселя, площею 119,3 кв. м у ЖК «Новопечерські Липки», обійшлася жінці у 12 млн грн (близько $330 тис. за курсом НБУ на дату купівлі).

У цей час Ольга Лотюк працювала лише завідувачкою кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, тому декларації жінки за 2022 рік не має. Утім у 2023 р. Лотюк вказала, що від викладацької діяльності отримала 625 тис. грн.

Також Лотюк у декларацію включила свою повнолітню доньку — Тетяну Новак. Вона працює в Офісі Генерального прокурора на посаді головної  спеціалістки. У 2023 році Новак заробила 336 тис. грн та 470 тис. грн допомоги від батька.

Із заощаджень станом на кінець 2023 року, Ольга Лотюк має готівкою $38 тис. та €15 тис. Дочка Тетяна має у власності $40 тис. та €40 тис. та колекцію люксових наручних годинників Omega (не вказана марка), Rolex Oyster та Cartier Panthere de Cartier.

Також Лотюк має у власності автівку Range Rover Evoque 2020 року випуску, донька має таке ж авто, щоправда, 2019 року випуску.

Ілюстративне фото / Range Rover Evoque 2019

Окрім цього, як вдалося з’ясувати журналістам, Лотюк у січні 2024 року стала власницею будинку, площею майже 450 кв. м у Голосіївському районі Києва, згідно з договором про дарування. 

Журналісти «Слідства.Інфо» детальніше дослідили вказані об’єкти нерухомості. Так, обидва об’єкти нерухомості у різний час були у власності Оніщук Галини Василівни 1946 року народження. У декларації за 2017 рік, Ольга Лотюк сама вказувала місце проживання у квартирі на 119,3 кв. м (тоді ще власності Оніщук).

Декларація Лотюк за 2017 рік

450-квадратний будинок, згідно з історичною довідкою на нерухоме майно, станом на 2019 рік, теж був у власності тієї ж Оніщук Галини Василівни.

У свій час, Лотюк недовго поєднувала викладацьку діяльність з роботою помічницею нардепа ІV, V, VІ скликань ВРУ (2002–2007) на громадських засадах (безоплатно) Миколи Васильовича Оніщука. Коли Оніщук став міністром юстиції (з грудня 2007 до березня 2010 р.), Лотюк також була його помічницею. Чи є родинний зв’язок між Миколою та Галиною Оніщуками, встановити не вдалося.

Нагадаємо, Ольга Лотюк після закінчення юридичного факультету КНУ в 1998 році й до сьогодні безперервно викладає в КНУ. На президентських виборах у 2019 році Лотюк була членкинею  ЦВК від фракції «Блок Петра Порошенка».

Окрім цього, батько викладачки — Степан Лотюк — ексочільник столичної прокуратури, який пішов на пенсію наприкінці 1990-х з посади заступника генерального прокурора. За інформацією журналістів, структури, до яких був причетний Степан Лотюк, допомогли реалізувати схему виведення у приватну власність пів гектара землі на Печерську, які належали Міноборони.

Водночас за даними ЗМІ, Степан Лотюк є людиною скандально відомого ексгенпрокурора Віктора Шокіна. Разом з Шокіним він став співзасновником «Української асоціації прокурорів».

Читайте також: Дружина голови департаменту кібербезпеки СБУ під час війни купила квартиру, яка коштує понад 20 млн грн