Харківський підприємець Олександр Романенко після повномасштабного вторгнення Росії в Україну сплатив у державний бюджет держави-агресорки 20 мільйонів рублів. Романенко визнав свою провину, а за скоєні злочини суд оштрафував його на 170 тис. грн. Підприємець є бізнес-партнером діючого депутата Харківської міської ради Олександра Василенка. 

«Слідство.Інфо» розповідає про обставини цієї справи та про те, яким чином до цього скандалу причетний депутат Харківської міськради. 

СПІВПРАЦЯ З РОСІЄЮ

Нещодавно Голосіївський райсуд Києва опублікував вирок, в якому визнав Олександра Романенка винним у тому, що він вів бізнес у Росії під час повномасштабної війни й сплатив державі-агресорці 20 мільйонів рублів податків (це приблизно 6 мільйонів гривень).

За цей злочин суд присудив бізнесмену 170 тисяч гривень штрафу та позбавив права займати певні посади, зокрема в органах державної влади строком на 10 років. Проте чоловік зможе балотуватись в органи місцевого самоврядування. Суд послабив покарання через те, що Романенко активно займається волонтерською діяльністю.

«Особа 1 (Олександр Романенко, — ред.) є активним волонтером та у відповідний час місцева громада може довірити йому виконання представницьких функцій на місцях, зважаючи на заходи, які ним вживаються для підтримки і допомоги постраждалим громадянам м. Харків та околиць», — йдеться у вироці суду. 

Олександр Романенко — харківський підприємець, засновник російської компанії ООО «Завод імені Фрунзе». Це підприємство зареєстровано у Бєлгороді і займається торгівлею автомобільними деталями, виробами з перфорованого металу, меблями та лісоматеріалами.

Олександр Романенко

Як вказано у вироці суду, у серпні 2022 «Завод імені Фрунзе» уклав договір постачання з російським акціонерним товариством «Краснодарський завод РТІ» і отримав 288 тисяч російських рублів за поставлений товар. 

Саме ж підприємство «Краснодарський завод РТІ» співпрацює з російськими стратегічними заводами, які будують залізничні вагони в Росії. Такі залізничні вагони використовуються росіянами, щоб вивозити крадене українське зерно. Також, компанія з переліку партнерів виготовляє зернозбиральні комбайни, якими Росія люб’язно забезпечує окуповані території.

У липні та вересні 2022 року, тобто вже після жахливих обстрілів харківського мікрорайону Салтівка, тисяч жертв та репресій на окупованій частині Харківщини — той же харківський підприємець Романенко співпрацював з низкою компаній у Росії та окупованому Криму. А саме підприємство мало філії у містах Бєлгород, Вороніж, Єкатеринбург, Казань, Краснодар, Москва, Ростов-на-Дону, Самара, Челябінськ, а також у тимчасово окупованому місті Сімферополь Автономної Республіки Крим.

Загалом, після 24 лютого 2024 року Романенко сплатив у бюджет Росії понад 20 мільйонів рублів. 

ЗВ’ЯЗОК З ДЕПУТАТОМ

Під час пошуку фото Романенка, в мережі висвічується тільки одна його світлина, опублікована на російському сайті. У чоловіка немає сторінок у соціальних мережах, які можна знайти за його іменем, і ніде не згадується про його волонтерську діяльність. Журналісти «Слідства.Інфо» намагались зв’язатись з бізнесменом, щоб запитати про його волонтерську діяльність в Україні та роботу в Росії. 

Жоден з телефонів Романенка, які були у розпорядженні редакції, не відповідав. Проте слухавку таки підняла його дружила Людмила.  

Людмила Романенко

Жінка підтвердила, що Романенко дійсно мав у Росії філію, проте не літав туди з 2021 року. 

«У них був філіал там, але заводу там ніякого не було. Він туди не літав ще з часу, коли був ковід», — сказала Людмила Романенко, дружина Олександра Романенка. 

Олександр Романенко так і не зв’язався з журналістами. 

Як виявилось, Романенко не просто підприємець з Харкова, як може здатись, на перший погляд. Він ділить бізнес із депутатом Харківської міської ради Олександром Василенком

Олександр Василенко / Джерело: forum.technopolygon

За даними YouControl, в Україні Романенко є одним з найбільших утримувачів акцій однойменного підприємства «Завод Фрунзе». Депутат Олександр Василенко має контрольний пакет, що дозволяє одноосібно приймати практично всі рішення. Також вони разом володіють компанією ТОВ «Фрунзе Солар», яка займається виробництвом електроенергії і входить до групи родини Василенків. Основними напрямками діяльності компаній групи є виробництво металевих виробів, торгівля та ремонт автотранспортних засобів, виробництво електроенергії. 

Опис діяльності української компанії збігається з описом діяльності російської компанії. А «російська філія», про яку говорить дружина Романенка, це скоріше за все, російський бізнес, за який Романенко і отримав вирок суду. 

В Україні торговельну марку «Фрунзе» зареєструвало акціонерне товариство Василенка. Російська компанія використовує таку саму емблему, а на російському сайті у розділі «про нас» покликання на ютуб українського «Заводу Фрунзе», де Василенко особисто рекламує продукцію власного виробництва. 

На особистій сторінці Василенка у Facebook у розділі «місце роботи» є посилання на сторінку «Заводу Фрунзе» — російського. А сам Василенко колись був співзасновником однієї з компаній в Росії, яка входила в «групу компаній Фрунзе». Він володів нею разом із Романенком. 

Структура власності російської компанії

Тобто група компаній «Завод Фрунзе» — це так само бізнес депутата Василенка, а не тільки бізнесмена Романенка. 

В Україні ПАТ «Завод Фрунзе» бере державні підряди. Постачає автомобілі поліції, забезпечує дротами державні компанії та постачає металеві огорожі військовим частинам. 

Але і в Росії ООО «Завод імені Фрунзе» також брало державні підряди. Постачало лавки для російського автовокзалу, сітки для російського аеропорту та металеві вироби для «Ставропольгазу». Ці тендери були вже після 2014 року, коли відбулась анексія Криму і почались бойові дії на Донеччині та Луганщині. 

Але найцікавіше, що між українською компанією та її фактично російською філією, яка схоже була зареєстрована для роботи в Росії, після повномасштабного вторгнення також продовжувались угоди. 

У лютому 2023 року українська ПАТ «Завод Фрунзе» уклало додаткову угоду з російською компанією «Завод Фрунзе» і навіть погодило з Нацбанком проведення платежу з РФ до України. 

Сам же Олександр Василенко — депутат Харківської міськради від партії «БЛОК КЕРНЕСА — УСПІШНИЙ ХАРКІВ!». У 2015 році він пройшов до міськради від партії «Відродження», у 2010 році — від «Партії регіонів». 

Олександр Василенко / Джерело: bezpeka.ua

Журналісти «Наших Грошей» писали про те, що депутат Василенко постачав автівку для «Харківенергозбут», цей тендер він виграв без конкуренції. Також, без проведення торгів, Василенко уклав угоду з «Салтівським трамвайним депо» на понад 11 мільйонів гривень. Все це відбувалось вже у 2023 році.

Також Василенка обвинувачують у захопленні земельної ділянки площею майже 9 тисяч квадратних метрів, зараз справа розглядається в суді.

Журналісти «Слідства.Інфо» отримали від джерел інформацію про перельоти Василенка з Внуково у Воронеж 15 квітня 2015 року, та з Внуково у Бєлгород 13 травня 2015 року. 

До речі, тоді, у 2015 році, у Воронезькій філії російського «Заводу імені Фрунзе» були проблеми. Власність воронезької компанії захопили рейдери. Згодом ця філія збанкрутувала

Сам Олександр Василенко на запит журналістів повідомив, що до 2022 року його ПАТ «Завод Фрунзе» постачав продукцію у Росію, а про обставини після 2022 року викладено у матеріалах справи. На запитання про його причетність до російського бізнесу, співпрацю між ПАТ «Завод Фрунзе» та російською компанією, а також про перельоти до Росії, депутат не відповів. 

«До 2022 року ми здійснювали експорт виробів: решета для зернопереробних машин, огорожі і в тому числі до ерефії (РФ,  — ред.) та отримували валютні надходження. Усі дії з повернення заборгованості ми робили в рамках чинного законодавства та з дозволу Державних установ. З приводу обставин справи, слідчі органи проводили пошукові дії, допити, вилучення — щоб розслідувати обставини в військовий час, а суд виніс вирок з докладним описом справи», — відповів Васеленко. 

ЧИ СПРАВЕДЛИВЕ ПОКАРАННЯ?

Романенко повністю визнав свою провину, а суд вирішив, що чоловік активно займається волонтерською діяльністю та має міцні соціальні зв’язки, що дає підстави не саджати його за ґрати.

Адвокаційна директорка Центру прав людини Zmina Альона Луньова розповідає, що за цією ж статтею, за якою судили Романенка, були і інші вироки — жорсткіші. 

«Зараз в реєстрі судових рішень понад 70 вироків. Частину з них ми ще не встигли опрацювати, але бачимо, що для бізнесів таке покарання, як штраф або обмеження права обіймати певні посади, є характерними. Але разом з тим, буквально сьогодні вночі з’явився вирок у реєстрі від 5 березня, коли людині, яка обіймала посаду інженера в Лимані в період окупації, дали вирок у вигляді позбавлення волі на три роки. За те, що він обіймав цю посаду декілька місяців і отримував зарплатню у розмірі приблизно 20 тисяч гривень», — розмірковує Альона Луньова. 

Тобто цивільних в окупації, які, аби зберегти своє життя, ймовірно були змушені погоджуватись на умови окупаційної влади, саджають на роки за ґрати. А бізнес-партнеру харківського депутата, якого ніхто не змушував платити 20 мільйонів податків у бюджет Росії, пом’якшують покарання і дозволяють відбутися штрафом. 

На думку Альони Луньової, у статті, за якою судили Олександра Романенка, є проблеми. 

«Є проблема в цій самій статті 111-1, що там загалом не оцінюється шкода. І саме тому ми бачимо несправедливість, що дії, які оцінюються без контексту і без оцінки шкоди, фактично правоохоронцями кваліфікуються як однакові або тотожні діяння, хоча очевидно, що вони мають різний вплив», — розповідає Альона Луньова.

Про самого Романенка, як про волонтера, журналісти «Слідства.Інфо» запитали у представників Харківської волонтерської спільноти. Самого Романенка співрозмовники не пригадують, але його «Завод Фрунзе» дійсно готує їжу постраждалим від обстрілів. 

Проте, мільйон гривень волонтерського внеску, який Романенко перерахував на ЗСУ, він відправив вже у січні 2024 року, коли судова справа проти нього уже слухалась у суді. 

Юрист ГО «Харківський антикорупційний центр», адвокат Володимир Рисенко пояснює, чому статус волонтера не повинен звільняти від кримінальної відповідальності. 

«Незважаючи на те, чи є людина волонтером, чи не є, і чи є вона військовослужбовцем, чи не є, це не звільняє від кримінальної відповідальності. Тому цей підхід, коли особа  «хороша», то ж давайте її не карати, неправильна. Інша справа, що обираючи покарання, суд повинен це врахувати. І суд це врахував. Але чи є це покарання адекватним? Я не знаю, не можу для себе навіть відповісти. Тому що це зіставлення сплати 20 мільйонів рублів податків до бюджету Російської Федерації і штрафу 170 тисяч гривень», — розмірковує Рисенко. 

Виходить, що волонтер Романенко однією рукою готує їжу для українців під обстрілами, а іншою укладає контракти з російськими заводами. Ті, в свою чергу, наповнюють російський бюджет. А вже з нього виділяються гроші на виробництво ракет, які потім запускають у цих же українців. Що це, як не подвійні стандарти, які досі існують в українському суспільстві?

Читайте також: «Це тепер моя квартира»: як росіяни захоплюють житло українців у Маріуполі