У грудні 2016-го найбільший приватний банк в Україні став державним. Міністерство фінансів придбало його за 1 гривню. Але разом із величезним банком уряд отримав і величезні проблеми. Держава загрузла в нескінченних судових суперечках  із ексвласниками, в Україні та за її межами. Ті вважають націоналізацію незаконною. Ігор Коломойський хоче повернути банк або отримати компенсацію. Натомість його разом із бізнес-партнером Геннадієм Боголюбовим підозрюють у шахрайстві та відмиванні грошей — на міжнародному рівні.

Чи справді найбільший банк, яким користується ледь не кожен українець, став майданчиком для шахрайств? І куди ж пішли мільярди з рахунків «Приватбанку»?

«Слідству.Інфо» вдалося отримати ключовий документ у цій справі. Це — секретний звіт міжнародної компанії-аудитора Kroll, який дозволяє краще зрозуміти, що сталося з «Приватбанком». Ми довідалися про раніше невідоме майно й бізнес ексвласників банку — Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова — по всьому світу, а також про рух коштів на їхніх особистих рахунках. Зараз на ці активи полюють уряди щонайменше двох країн — України та США.

НЕВТІШНИЙ ДІАГНОЗ 

Київ, 2014 рік. Зміна влади й початок війни на сході України спричинили економічну кризу. Щоб отримати грошову підтримку від Міжнародного валютного фонду, Україна мусила провести серйозну ревізію банків. У результаті цієї перевірки протягом цього й наступного років неплатоспроможними визнали близько сотні установ. Діагностику призначили й найбільшому приватному банку країни — «Приватбанку».

«Фактично ми брали інформацію від банків щодо фінансового стану їх клієнтів, великих позичальників, — згадує Катерина Рожкова, яка у 2015 й 2016 роках очолювала Департамент банківського нагляду НБУ. — Дивилися їхні балансові дані й визначали наскільки позичальники взагалі у змозі обслуговувати ті кредити, які у них є».

Кадр із фільму «Зірвати банк»

Нацбанк виявив системну проблему — так зване кредитування пов’язаних осіб. За вимогами НБУ, таке кредитування не має перевищувати 25% від капіталу банку. У «Приватбанку» ж, як встановила перевірка, ця цифра сягнула 97%. Тобто, значні кошти отримали пов’язані з власниками особи на спеціальних умовах — наприклад, під незначну ставку чи якийсь «порожній» бізнес. НБУ бачив у цьому серйозну проблему — і, зрештою, 18 грудня 2016 року визнав банк неплатоспроможним.

ЗАСТАВИ З МАЙБУТНЬОГО

У 2019-му екс-власник банку Ігор Коломойський охоче роздавав інтерв’ю. Тоді він стверджував, що банк мав застави під усі кредити. Мовляв, це підтвердив звіт міжнародної аудиторської компанії PriceWaterhouseCoopers.

«Я кажу про те, що PriceWaterhouse робив аудит і сказав, що там на 270 мільярдів було застав, — казав у інтерв’ю «Українській правді» Ігор Коломойський. Це значно перевищує суму виданих банком кредитів. — Тому, можливо, компанія з одним столом, стільцем та однією секретаркою й мала 4 мільярди [кредиту від ПриватБанку], але під них «лежало» 8 мільярдів застав. А де він їх узяв — я не знаю…»

Ігор Коломойський. Кадр із фільму «Зірвати банк»

«Слідству.Інфо» вдалося отримати перелік заставного майна за кредитами. Фактично це навіть не майно, а права на поставку різних товарів. Наприклад, бензину, австралійської марганцевої руди, олії з Аргентини, соків, нектарів.

«Ти приходиш і дивишся: чи є застави, а що в тих заставах? А там, наприклад, майбутня виручка від продукції, яка буде поставлена через 10 років і яка сьогодні ще навіть не оплачена, — каже Катерина Рожкова. — Тобто, формально застава є, а реально — це повітря. Якого в принципі ніколи не буде, тому що зобов’язання в іншої сторони немає, тому що немає оплаченого товару».

У отриманому переліку є й інші застави — не з майбутнього, а цілком навіть реальні.

Лариса Федяєва управляє заставним майном «Приватбанку». Це дуже різні об’єкти, які перейшли банку як заставне майно: офісні приміщення, частина гірськолижного курорту «Буковель», готелів Radisson у «Буковелі» та «Мир» у Києві. Однак більшість — не такі знамениті. Наприклад, нафтобаза на Сумщині. Разом із Федяєвою їдемо її оглянути.

«Це територія нафтобази. Банку належить земельна ділянка біля 11 гектар. А оце такі в нас сходи. Обережно», — починає екскурсію Лариса.

Нафтобаза в Сумах стала власністю банку ще до націоналізації. Тоді її вартість оцінили в 90 мільйонів гривень.

«Нафтобаза вже більше 20 років не використовувалася для зберігання нафтопродуктів, ви бачите тут зруйновані будівлі, — продовжує Лариса. — У багатьох місцях провалився дах… Єдине, що на цій нафтобазі в більш-менш притомному стані — це будка для собак».

Станом на сьогодні вартість цієї бази у 20 разів менша за названу в угоді з банком. І навіть після 12 проведених аукціонів продати її, запевняє Федяєва, банку не вдалося.

Схожих нафтобаз по всій країні більше сотні. Після націоналізації банк провів їхню ревізію і лише через невірно оцінену вартість нафтобаз нарахував збитків на 6 мільярдів гривень.

TOO BIG TO FAIL 

Станом на 2016 рік до так званої групи «Приват», крім великого однойменного банку, входили понад 100 підприємств у сферах авіації, металургії, медіа, паливної промисловості та фінансів. Її головні акціонери Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов — давно у списках найбагатших українців.

«Коломойський дуже сильний та впливовий гравець, має серйозний політичний вплив. Його боялися, — описує колишнього акціонера «Приватбанку» міністр фінансів часів націоналізації Олександр Данилюк.

«Так банк став «too big to fail», (з англ. «занадто великим, щоб збанкрутувати» — ред.), — каже Рожкова. — Зростання «Приватбанку» як такого відбувалося протягом останніх семи чи десяти років. Воно було дуже стрімким. І регулятор мав би це зростання зупиняти.

«А тимчасом гроші витікали закордон, — завершує тезу Данилюк. — Виводилися-виводилися-виводилися — і навиводилися на 5,5 мільярдів».

Олександр Данилюк. Кадр із фільму «Зірвати банк»

$5,5 млрд — стільки грошей ексвласники «Приватбанку» Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та інші пов’язані особи вивели з установи. Про це свідчать результати розслідування фінансових операцій у банку, яке провело міжнародне детективне агентство Kroll. Послугами цього агентства користуються уряди країн з усього світу — щоб викрити корупцію, хабарництво та шахрайство. Його ж замовила й українська влада.

За словами Рожкової, у банку «на постійній основі відбувалося перекредитування». Як виявили детективи Kroll, cхема реалізовувалася через кіпрську філію «Приватбанку» — і Нацбанк не бачив, як гроші залишали Україну, бо не вважав острівне відділення закордонним. Тимчасом гроші з українського банку ставали частиною схем, які згодом в уже державному «Приватбанку» назвуть відмиванням грошей.

Як ідеться у звіті Kroll, банк залучав кошти вкладників, тобто наші з вами гроші, для підтримки схеми циклічного перекредитування. А щоб якомога довше її приховувати, колишнє керівництво банку неодноразово фальсифікувало фінансову звітність. Принаймні, про це йдеться в оприлюднених Нацбанком результатах розслідування Kroll.

«От ображається Ігор Валерійович, що це фінансова піраміда, — з посмішкою каже Рожкова. — Ну це принцип роботи такий: коли тобі нема чим давати здачу, ти реально в грошах у мінусі. А на папері може бути все, що завгодно».

У 2018 році Національний банк України, посилаючись на висновки детективів Kroll, назвав «Приватбанк» «об’єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій». Колишній власник банку Ігор Коломойський назвав це маячнею і продовжив наполягати, що гроші з банку не виводилися.

— От, кажуть, три роки виводили гроші — і де вони? — питав він. — Якщо гроші забрали, вони ж мають десь приземлитися?

ТОЧКА ПРИЗЕМЛЕННЯ. США

Окремим завданням детективів був пошук закордонних активів Коломойського та Боголюбова, а також рух коштів на їхніх особистих рахунках. Зібрана інформація може допомогти Україні повернути активи та гроші в державну власність. Щоправда, частково на них претендує і уряд США. Саме цю частину секретного звіту — з особистим майном та грошима — й отримали журналісти «Слідства.Інфо».

Вперше про численні закордонні активи ексвласників «Приватбанку» стало відомо завдяки  судовому процесу в американському штаті  Делавер. Минулого року «Приватбанк» подав позов у місцевий суд, звинувачуючи Коломойського та Боголюбова у шахрайстві та відмиванні грошей. Схему, за якою українські гроші виводили в США, назвали Optima. Саме через компанії з цим словом у назві Коломойський та Боголюбов володіли у США і значною кількістю комерційної нерухомості, і навіть заводами.

Влада США навіть хоче конфіскувати цю нерухомість, бо вважає, що її придбали за вкрадені з «Приватбанку» гроші. Олександр Данилюк запевняє, що Україна може розраховувати на повернення цих коштів.

«Наскільки мені відомо, деякі українські інституції в цьому певну функцію виконували — зокрема, НАБУ. Тому в нас є сподівання, що ми отримаємо велику частину цих грошей», — сказав він.

У державному «Приватбанку» підрахували, що загалом через фінансові махінації колишні акціонери завдали державі збитків на 10 мільярдів доларів.

«Ми робимо все, щоб ці кошти були повернуто державі», — запевняє член Наглядової ради «Приватбанку» Роман Сульжик.

ЛОНДОНСЬКИЙ КЕЙС

У лондонських судах Україна теж бореться за свої гроші.

«Лондонський кейс — наш основний позов до колишніх власників, — каже Сульжик. — Сума з відсотками там зараз близько 3 мільярдів доларів. Суть у тому, що він описує способи, як із банку за допомоги англійських компаній виводилися гроші. Це все відбувалось за допомогою, як ми хочемо тепер довести, фіктивних угод».

Високий cуд Англії заарештував активи Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова по всьому світу.  Тепер бізнесмени можуть витрачати не більше 20 тисяч фунтів стерлінгів (723 523 грн за поточним курсом Нацбанку) на тиждень. А будь-які угоди з купівлі-продажу активів тепер вони мають погоджувати із «Приватбанком».

Ми показали Ніку Матіасону з організації Finance Uncovered, яка спеціалізується на лондонській нерухомості й викриває відмивання коштів у Британії, список британської нерухомості Геннадія Боголюбова, яку побачили у звіті Kroll.

«Такі місця як райони Белгравія, Найтсбрідж — «гарячі точки» для інвестування заможними людьми з усього світу. Тим більше, вартість придбаних там активів останнім часом зростає», — каже Нік.

Белгравія — знаменитий своєю розкішшю район Лондона, місцевим будинкам властиві аристократизм і витонченість. Життя тут тече по-особливому, на вуличках — спокій і тиша. За даними детективів Kroll, найчастіше Боголюбов використовує саме будинок у Белгравії. Тут проживала одна з доньок бізнесмена.

Дім у районі Белгравія, про який іде мова вище. Кадр із фільму

Оселитися в Британії сім’ї Боголюбова допомагав рабин Йона Прус. Він шукав об’єкти нерухомості, у які було б цікаво інвестувати українцю. Однак у якийсь момент партнери не поділили прибуток.

Детективи виявили, що станом на 2016 рік Боголюбов володів нерухомістю вартістю у більш ніж 90 мільйонів фунтів стерлінгів, тобто близько 125  мільйонів доларів. Одна з найцікавіших їхніх знахідок — будівля на Трафальгарській площі, у самому серці Лондона.

Будинок на Трафальгарській площі. Кадр із фільму

«Якщо ви власник цієї будівлі, ви ніби надсилаєте сигнал: «У мене все дуже добре», — каже Нік із Finance Uncovered. Втім, у звіті Kroll чітко не сказано, чи володіє Боголюбов цією будівлею — станом на 2016 рік її власник «заховався» в офшорній компанії.

Ще один важливий об’єкт, згаданий у таємному звіті як майно Боголюбова, розташовано неподалік Букінгемського палацу. Це офісний центр преміум-класу.

Бізнес-центр біля Букінгемського палацу. (У самому фільмі — значно більше про лондонську нерухомість Боголюбова.)

СУПЕР’ЯХТИ ТА ІЗРАЇЛЬСЬКА РЕЗИДЕНЦІЯ КОЛОМОЙСЬКОГО

Ще наприкінці 90-х родина Коломойського придбала дві вілли в Герцлії, містечку неподалік від Тель-Авіву. Тут — чудові пляжі й зручна парковка для яхт. Детективи Kroll підтвердили, що через ланцюжок фірм родина олігарха володіє двома розкішними яхтами — 65-метровою Trident (у перекладі — «Тризуб») а також 90-метровою Lauren L.

Ми попросили ізраїльського ріелтора Едмонта Погорілера подивитися документи на обидва будинки родини Коломойського. Ось його оцінка цій нерухомості.

«Одна ділянка — прямо на першій лінії біля моря, дуже хороша, можна вийти просто на море, — каже Погорілер. — Друга ділянка більш у глибині, в південній частині Герцлії — Пітуах.

Нещодавно будинок поруч із віллою Коломойського виставили на продаж за 300 млн шекелів. Це близько 90 мільйонів доларів.

Будинок Коломойського у Герцлії. Кадр із фільму «Зірвати банк», там же побачите більше інформації про ізраїльську нерухомість Коломойського.

Коломойський має три паспорти – український, ізраїльський та кіпрський. До повернення в Україну у 2019 році він тривалий час жив між Ізраїлем та Швейцарією.

НАВКОЛО ЖЕНЕВСЬКОГО ОЗЕРА

Більшістю майна родини Коломойського у Швейцарії та Франції володіє його сестра Лариса Черток. Її власна вілла вдало розташована на березі озера в елітному женевському районі Аньєр. За даними звіту Kroll, Черток купила її за 32 мільйони доларів. Водночас детективи не змогли знайти підтвердження, що жінка достатньо заможна для таких покупок.

Вілла Лариси Черток у Швейцарії

А майна у неї та її близьких чимало. Наприклад, Черток придбала квартиру за 6 мільйонів доларів. Родичі чоловіка Лариси володіють квартирою та гаражем вартістю в 5 мільйонів франків. А через французьку фірму Лариса володіє віллою в Анті-сюр-Леман, французькому містечку неподалік від Женеви, теж на березі озера. Цю віллу вважають головною резиденцією родини Коломойського.

Ми подзвонили Ларисі Черток, щоб спитати про це майно. Відповісти по суті вона відмовилась.

«Ви мене вибачте, я не буду з вами розмовляти, — російською відповіла вона. — Я не, знаю звідки ви взяли мій телефон. Будь ласка, більше мені не дзвоніть. Я не розумію української мови».

Журналістка перейшла на російську — однак Черток усе одно відмовилась говорити.

«Я не хочу з вами розмовляти. Велике спасибі. Я не даю коментарів ні з яких питань», — сказала вона й поклала слухавку.

ГРОШІ ДЛЯ ВЛАСНИХ ПОТРЕБ

Як ми вже згадували, мільярди виводилися з України переважно через кіпрське відділення «Приватбанку». У ньому ж Коломойський та Боголюбов мали особисті рахунки. Одне з важливих викриттів секретного звіту — те, що гроші з фірм, залучених до схеми перекредитування, опинялися й на особистих рахунках екс-власників.

Для чого? Часто вони поверталися фірмам, із яких приходили. Але іноді йшли на купівлю цінних паперів, інвестиції в бізнес — або, наприклад, на купівлю приватних літаків по мільйону доларів за кожен.

Гроші з особистого рахунку Коломойського йшли на поповнення власних рахунків у інших банках. А також потрапляли до фірм з групи Optima, які володіють нерухомістю в США, де ФБР проводило обшуки.

Колишні власники «Приватбанку», свідчить звіт Kroll, користуватись грішми з підозрілих фірм, як своїми. І для судових процесів на мільярди доларів це — важливий факт.

Що відповідають на все це самі ексвласники «Приватбанку»? Переговори з Ігорем Коломойським щодо інтерв’ю для фільму «Зірвати банк» ми вели цілих 9 місяців. Навіть зустрілися на розмову не під запис. Але на відкрите інтерв’ю колишній власник банку так і не погодився. Як і його партнер Геннадій Боголюбов.

Багаторічні махінації в гігантському банку, за які, зрештою заплатила держава з кишень платників податків, відбувалися не лише через двох колишніх власників, яких зараз тягають по судах. Державні чиновники з Національного банку та структур фінансового моніторингу, які роками закривали очі на підозрілі мільйонні транзакції також мають відповісти за погано зроблену роботу. Про це, на жаль, наразі не йдеться.