Відучора ЗМІ з усього світу почали публікувати матеріали на основі звітів американської державної Мережі по боротьбі з фінансовими злочинами (Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN). Документи звідти свідчать про підозрілі фінансові операції по всьому світу на загальну суму близько двох трильйонів доларів. Трапляються в отриманих журналістами звітах FinCEN і згадки про українських громадян. Зокрема, про експрезидента Віктора Януковича, олігарха періоду його правління Сергія Курченка, газового магната Дмитра Фірташа й політикиню Юлію Тимошенко. Всі вони, за документами FinCEN, через пов’язані компанії для проведення сумнівних розрахунків користувались послугами латвійських банків. Тривалий час правила роботи банків у цій балтійській країні були досить ліберальними, через що місцевий уряд часто критикували інші країни. Мовляв, прогалини в регулюванні призводили до використання банків у міжнародних схемах із фінансових шахрайств.

Статтю про використання названими політиками й бізнесменами латвійських банків опублікувало місцеве видання Re:Baltica. Публікуємо її скорочену й адаптовану версію.

«ДОБРА ДОРОГА» ЯНУКОВИЧА

«Віктор Янукович керував українською державою як злочинною організацією, уможливлюючи велику корупцію та отримуючи прибуток від різноманітних схем», — заявила FinCEN у внутрішньому звіті про українські корупційні практики за 2016 рік. У документі згадується компанія «МАКО Холдинг», яку контролював син Януковича Олександр Янукович. Казначейство США включило його до санкційного списку в 2015 році за нібито розкрадання державних активів України. «МАКО Холдинг» була активною в сфері енергетики та нерухомості, керуючи мережею компаній в Україні, Нідерландах та Швейцарії.

Швейцарська дочірня компанія Mako Trading SA надіслала та отримала від компаній, що мають рахунки в Латвії, кілька платежів. Так, у грудні 2012 року Mako Trading надіслала 800 000 доларів на рахунок у Aizkraukles Banka (тепер ABLV Bank) на користь компанії Industrial Commodities Trade. Інша компанія, Elberg Invest, між серпнем 2013-го та лютим 2014-го переслала Mako Trading 1,8 мільйона доларів зі свого рахунку в Baltikums Bank.

Ще однією компанією, тісно пов’язаною з самим Віктором Януковичем, була Fineroad Business (fine road — «добра дорога» англійською). Вона мала рахунок у латвійському Міжнародному балтійському банку і зробила кілька транзакцій з цього рахунку на власний рахунок в українському банку на загальну суму 2,3 мільйона доларів. Мета — «інвестиції в Україну».

Адвокатська фірма Averlex, яка представляє в Україні Віктора Януковича та його сина Олександра Януковича, від коментарів на цю тему відмовилась. Ілзе Вітола, керівник відділу маркетингу та комунікацій у Міжнародному балтійському банку, не змогла підтвердити, чи були клієнтами банку Віктор Янукович або Fineroad Business.

ЛІТАКИ Й ДОРОГОЦІННОСТІ ДМИТРА ФІРТАША

Дмитро Фірташ, який збагатився на торгівлі газом і виробництві хімікатів, міг використовувати закритий зараз Trasta Komercbanka для «відмивання» мільйонів доларів — шляхом купівлі ювелірних виробів та розвитку проєктів у сфері нерухомості. У звіті для чиказького підрозділу ФБР FinCEN висловлює підозру в тому, що інвестиції в нерухомість та інші сфери були лише прикриттям. Насправді ж рахунки в латвійському банку могли використовуватись для переказу коштів через офшори й виплати хабарів українським чиновникам.

Однією з таких офшорних організацій була компанія Ladis Holding Ltd, яка переказала 68 мільйонів доларів «невідомим бенефіціарам на проєкти розвитку нерухомості». У звіті FinCEN іспанській владі згадується, що компанія з такою ж назвою — Ladis Holding Ltd — мала рахунок у Trasta Komercbanka, а її кінцевим бенефіціарним власником був Дмитро Фірташ.

Серед учасників підозрілих транзакцій на мільйони доларів згадуються такі компанії з орбіти Фірташа як Centragas, Sternako Ventures Ltd, DF Investments Ltd. Остання у період із 2012 по 2014 рік переказала 6,2 мільйона доларів зі свого рахунку в кіпрському відділенні Trasta Komercbanka для оплати, зокрема, ювелірних виробів, літаків та внесків на рахунків акціонерів. Згідно з іншим звітом, Фірташ використав свої рахунки в кіпрському відділенні Trasta Komercbanka та двох інших кіпрських банках, щоб переказати 5,3 мільйона доларів дистриб’ютору ювелірних виробів та дорогоцінних каменів Graff Diamonds.

Адвокат Фірташа Ден К. Вебб відповідати на питання Re:Baltica відмовився. Армандс Раса, ліквідатор Trasta Komercbanka, заявив, що не може надати інформацію, чи були зазначені особи клієнтами банку. Не зміг він і надати ніяких інших коментарів щодо згаданих компаній. «Я можу зазначити, що, оскільки порушення було виявлено в попередніх операціях банку, відповідно до чинного законодавства відбувається співпраця з правоохоронними органами», — додав Раса.

За два роки до анулювання ліцензії в банку репортери OCCRP виявили, як організовані злочинці та корупціонери в Росії перевели за схемою фінансового шахрайства 20 мільярдів доларів. 13 із них пройшли через Trasta Komercbanka. Також OCCRP виявила, що серед акціонерів банку був діловий партнер Дмитра Фірташа Іван Фурсін, а через довірену особу — і депутати українського парламенту Сергій Льовочкін (свого часу керівник адміністрації Віктора Януковича) та його сестра Юлія Льовочкіна.

$5 МІЛЬЯРДІВ КУРЧЕНКА

Колись самопроголошений мільярдер і близький соратник Януковича, Сергій Курченко зараз звинувачується Україною в фінансових злочинах — зокрема у крадіжці державних коштів. У 2015 році 80 мільйонів доларів Курченка на рахунках у банках Латвії було заарештовано.

Обслуговувати пов’язані з Курченком компанії латвійський банк ABLV почав у 2012 році. В ABLV стверджують, що банк провів «усебічну перевірку грошей на цих рахунках» і продовжив регулярно це робити. Після чого в фінансовій установі визнали «можливим продовжувати співпрацю із пов’язаними з Курченко компаніями».

Український бізнесмен потрапив до санкційного списку США у 2015 році, однак ABLV продовжив обслуговувати принаймні дев’ять пов’язаних із ним рахунків компаній-«прокладок».

Згідно з документами FinCEN, Prosperity Developments SA отримала від восьми українських компаній, що належать Курченку, 5 мільярдів доларів — у вигляді платежів «за пальне». Re:Baltica не змігла  зв’язатися з Курченком, щоб підтвердити, чи є він фактичним власником Prosperity Developments.

Наразі банк ABLV перебуває у стадії ліквідації. «Ми не можемо публічно коментувати будь-що стосовно конкретних юридичних чи фізичних осіб», — сказав речник банку Яніс Бунте.

ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО Й ДВІ БЕЛІЗЬКІ ФІРМИ

Колишня прем’єр-міністерка України Юлія Тимошенко, можливо, вивезла гроші з України, частина з яких пройшла через Латвію, пишуть у Re:Baltica із посиланням на документи FinCEN.

У 2016 році один банк повідомив FinCEN про кілька компаній, які мають можливий зв’язок із Тимошенко — зокрема, про Ringatta Project Ltd та Woodmark Sales Inc. Кожна з них мала рахунок у латвійському PrivatBank. За допомогою цих рахунків із березня по грудень 2014 року (невдовзі після звільнення Тимошенко із в’язниці) було проведено транзакцій на загальну суму майже 16,5 млн доларів США.

Обидві ці компанії мають белізьку реєстрацію, станом на тепер вони неактивні. Чи мала Юлія Тимошенко зв’язок із компаніями Ringatta Project Ltd та Woodmark Sales Inc, у Re:Baltica підтвердити не змогли, оскільки дзвінки та електронні листи у прес-службу партії Тимошенко «Батьківщина» залишились без відповіді. У PrivatBank заявили, що права відповідати на питання Re:Baltica вони не мають.