У нещодавньому інтерв’ю швейцарському виданню Tages-Anzeiger радник Голови ОП Сергій Лещенко заявив, що «приймаючі країни повинні припинити підтримку біженців, щоб українці повернулися додому». Журналісти «Слідства.Інфо» проаналізували декларації високопосадовців і встановили, чиї родини виїхали за кордон з початку і під час повномасштабного вторгнення. 

ГЕОГРАФІЯ ВИКОНАВЧОЇ ГІЛКИ — КАБІНЕТ МІНІСТРІВ

Микола Сольський — Міністр аграрної політики та продовольства України. Він одружений, має чотирьох дітей.

Микола Сольський

 У його декларації за 2022 рік знаходимо інформацію про оренду апартаментів у 164 квадратних метри у Португалії. Житлову площу з першого березня 2022 року орендує дружина міністра Руслана, де проживає разом з трьома їхніми дітьми. 

У декларації за 2023 рік Сольський уже вказує статус тимчасового захисту своєї дружини та трьох дітей у Португалії, апартаменти не зазначає. Журналісти хотіли запитати у політика, де наразі перебуває його родина, але він не підняв слухавку.

Один із синів посадовця — Северин — має право на тимчасове проживання у Швейцарії. У тій же декларації за 2022 рік міністр вказує кімнату у Швейцарії, де його син перебуває у зв’язку з навчанням з серпня 2021 року і дотепер. Навчається Северин, до речі, у Leysin American School SA — школі-пансіоні, яка позиціонує себе, як «мальовничий гірський дім у серці Швейцарських Альп». Згідно з інформацією на сайті школи-інтернату, рік навчання коштує 120 тисяч швейцарських франків, або ж більше ніж п’ять мільйонів гривень. 

Міністр юстиції України — Денис Малюськау декларації за 2022 рік вказав квартиру у Німеччині на 108 квадратів. З першого червня 2022 року квартиру орендує його дружина Рабчинська Людмила, де проживає разом з чотирма їхніми дітьми.

Денис Малюська

Людмила Рабчинська була заступницею Міністра цифрової інформації, але у квітні 2022 року її звільнили з посади. 

НАЦІОНАЛЬНА ПОЛІЦІЯ ТА ІСПАНІЯ

Євген Коваль, радник Голови організаційно-аналітичного відділу Департаменту забезпечення діяльності Голови Національної поліції України, подав декларацію за 2022 рік. У ній чиновник декларує оренду квартири у Барселоні з листопада 2022 року. Там проживають дружина Юлія Коваль та двоє їхніх дітей. 

Євген Коваль

Журналісти зателефонували Ковалю, аби дізнатися, чи його родина досі перебуває в Іспанії, адже декларації за 2023 рік він ще не подав. 

«Ви набираєте мене на відкритий зв’язок у такий період час, запитує у мене про декларацію. Там все написано. Я вас не знаю, ви не знайомі мені; хто це може дзвонити — я не розумію», — каже у телефонній розмові заступник Голови Нацполу. 

Євген Коваль був керівником слідчо-оперативної групи, що розслідувала вбивство журналіста Павла Шеремета. Раніше журналісти повідомляли про те, що посадовець їздить на елітних автомобілях, а його сім’я володіє великою кількістю нерухомості. 

РОДИНИ НАРДЕПІВ І ЗАКОРДОН

Народний депутат Андрій Пузійчук від партії «ВО «Батьківщина» у декларації за 2022 рік вказав квартиру площею 75 квадратних метрів у Чорногорії. Там, з травня 2022 року, безкоштовно проживають дружина нардепа Юлія Пузійчук та троє їхніх доньок.

Андрій Пузійчук

25 лютого 2022 року, одразу на наступний день після початку повномасштабного вторгнення, народний депутат отримує у безоплатне користування два автомобілі — Lexus LX450 2016 року та Toyota Land Cruiser 200 2011 року. Обидві автівки знаходяться у власності ТОВ «Фундамент Авто». Згідно з аналітичним сервісом YouControl, керівником товариства є Віталій Пузійчук, брат нардепа. 

У декларації посадовця також зазначено багато цінного майна: зокрема, оброблені трофеї з полювання (Намібія) вартістю понад 565 тисяч гривень; одяг на 987 480 гривень та ювелірні вироби вартістю у майже 620 тисяч гривень, понад десять екземплярів зброї. У власності дружини нардепа є ювелірні вироби від всесвітньо відомих брендів (годинники Rolex та Hermes, сережки Cartier та Van Cleef & Arpels, золоті підвіски Cartier та Tiffany тощо) та декілька шуб з натурального хутра. 

Раніше Андрія Пузійчука вже згадували у медіа. Зокрема, у 2014 році «Наші гроші» писали про те, що фірми, підконтрольні Пузійчукам, «розтендерили» між собою мільярди з київського бюджету. 

Данило Гетманцевще один народний депутат зі «Слуги Народу». У декларації за 2022 рік «слуга» декларує квартиру у Франції у 142 квадрати, вартість якої на дату набуття права (11 травня 2022 року) становила майже 10 мільйонів гривень. Політик декларує квартиру, як «тимчасове місце проживання» дружини Ольги та їхніх дітей.

Данило Гетманцев

Журналісти поспілкувалися з нардепом телефоном і він сказав наступне: «Я декларую не квартиру, а місце проживання моєї дружини з дітьми. Це місце проживання моїх родичів зі слів моїх родичів». 

Політик не надав конкретної відповіді, де зараз перебуває його родина. На запитання журналістів про те, чи планують вони повертатися, нардеп запевнив: «Безперечно планують повертатися. З приводу того, де вони перебувають зараз, я не хотів би відповідати. Діти маленькі, одному два місяці — він ще жодного разу не був задекларований, бо народився у грудні. Можете дати сенсацію». 

Чиновник також додав, що зараз він перебуває в Україні та відновлює економіку. З його слів, дружина наразі займається вихованням трьох малолітніх дітей — це і є її внесок у відновлення країни.

Ще декілька посадовців зареєстрували місця проживання членів родини у різних країнах. Наприклад, Михайло Радуцький від «Слуги Народу» у декларації за 2022 рік тимчасовий захист дружини Людмили у Румунії; там жінка орендує приватний будинок з 8 березня 2022. 

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко у декларації за 2022 рік зазначає, що його дружина Маргарита Ніколенко з кінця червня безплатно проживає у житловому будинку в Канаді, площею 115 квадратних метрів. 

Олег Ніколенко

У новорічну ніч Володимир Зеленський побажав тим, хто вагається, зробити вибір: «Бо знаю, що одного дня доведеться поставити собі питання: хто я? Зробити вибір: ким я хочу бути? Жертвою чи переможцем? Біженцем чи громадянином?». Ця частина промови спричинила дискусії у соцмережах між українцями. 

Поки сім’ї народних обранців знаходяться у безпечних умовах Європи та Америки, решту українців, які так само втекли від війни за кордон, влада всіляко закликає повертатися в Україну. Зокрема, шукає варіанти розпоряджатися соціальними виплатами.

Нещодавно у коментарі німецькому телеканалу ARD Президент України Володимир Зеленський зауважив, що соціальні виплати українцям, які знайшли прихисток за кордоном, краще проходили б через Україну, а далі держава сама може розподілити кошти серед біженців.

«І врешті-решт гроші наші виїхали, а європейські гроші лишались там, де залишились громадяни України. Поза територією України… Просто хотів би, щоб ми звернули на це увагу», — зауважив Зеленський. 

Чи повернулися родини високопосадовців в Україну станом на зараз — невідомо. Дізнатися про це можна буде з декларацій за 2023 рік, які чиновники мають подати до 31 березня. 

Читайте також: Іван Федоров їздить на автомобілях за майже 4 млн грн, які оформлені на його родичів