За даними розслідувальницького проєкту FinCEN Files, компанія NoviRex, за якою нібито стояв близький партнер Януковича Андрій Клюєв, з 2010 по 2015 роки провела в західних банках транзакцій на щонайменше 230 мільйонів доларів. Частина з цих транзакцій оформлювались як купівля предметів гардеробу чи аксесуарів для техніки: приміром, на $34 000 було нібито закуплено наліпок на комп’ютерні клавіатури, $200 000 — на нижню білизну, майже $400 000 — на чоботи. Частина з подібних платежів — загалом на $4,2 млн — пішла на оплату послуг американського політтехнолога Пола Манафорта. У той період він активно консультував Віктора Януковича й Партію регіонів.

Про це стало відомо з чергового матеріалу розслідувальницького проєкту FinCEN Files, опублікованого на сайті Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP), партнером якого є «Слідство.Інфо».

Таємнича компанія, що купує усе

Відповідно до матеріалу, перша згадка про компанію NoviRex Sales у британському реєстрі юридичних осіб Companies House з’явилась у січні 2010 року — якраз коли Віктор Янукович перемагав на виборах президента України. Напрямком своєї діяльності компанія вказала продаж побутової техніки. Втім, одразу ж NoviRex Sales почала активно здійснювати багатомільйонні фінансові операції найрізноманітнішого профілю. Наприклад, крім уже згаданих білизни й наліпок на клавіатури, компанія, наприклад, заплатила майже 400 тисяч доларів за високі чоботи. При цьому, попри трансфери на мільйони доларів, сама фірма, відповідно до її документів фінансової звітності, витрачала менше 2500 доларів на рік.

Місце реєстрації NoviRex Sales — приміщення колишнього манікюрного салону в місті Кардіфф. Цю ж юридичну адресу використовують сотні інших компаній. Власники NoviRex Sales — дві юрособи, зареєстровані на Британських Віргінських островах без видимих власників. Ці ж компанії володіють іще тисячами британських фірм, чимало з яких зареєстровані у цьому ж колишньому салоні.

Відповідно до розслідування, деякі з інших компаній власників NoviRex пов’язані з корупційними діями в Україні.

Два експерти з фінансових злочинів, опитані авторами матеріалу, запевняють, що вищеназване є чіткими ознаками відмивання грошей. «Яка нормальна компанія купує комп’ютери, нижню білизну й відра?» — задається питанням колишній детектив британської поліції Мартін Вудс.

Платежі Полу Манафорту

Станом на початоку 2014-го через рахунок американського банку JPMorgan, який використовувався для міжнародних транзакцій NoviRex Sales, пройшло понад 188 мільйонів доларів. Відповідно до документів FinCEN, у банківському офісі відповідності стандартам у штаті Огайо стурбувались новинам про Пола Манафорта, компанії якого нібито отримували гроші з України під виглядом оплати за надану комп’ютерну техніку. В банку зазначили, що компанія NoviRex Sales здійснювала такі платежі.

В ході суду над Манафортом у 2018 році згадки про компанію NoviRex Sales з’явилися знов—- як про одну з кількох, через які з України політконсультант отримував гроші. Загалом, відповідно до озвучених у ході судового процесу даних уряду США, NoviRex Sales таємно перерахувала компаніям Манафорта близько 4,2 млн доларів. Також у суді колишній бізнес-партнер підсудного Рік Ґейтс показав, що за NoveRex Sales стояв перший віце-прем’єр-міністр України та секретар Ради нацбезпеки та оборони часів Януковича Андрій Клюєв, ідеться в розслідуванні.

Проєкт FinCEN Files

FinCEN Files — міжнародний проєкт, у рамках якого журналісти-розслідувачі з десятків країн кілька років вивчали витік інформації з американської урядової Мережі по боротьбі з фінансовими злочинами (Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN). У її документах описано підозрілі фінансові операції на загальну суму понад 2 трильйони доларів. Головні матеріали проєкту можна прочитати англійською мовою тут.

У FinCEN Files українці фігурують досить часто. Наприклад, увагу Мережі привернули поставки обладнання на державну вугільну шахту імені Бажанова, яка знаходиться в Макіївці. Невдовзі після аварії на ній 29 липня 2011 року, яка забрала життя 11 людей, виявилось, що гроші на оновлення шахти отримувала компанія кіпрська компанія Tornatore, яку пов’язують з Іванющенком. 5,5 мільйонів доларів Tornatore отримала від ТОВ «Газенерголізинг», яка надавала шахтне обладнання в оренду. Наступного ж дня кіпрська компанія перерахувала 999 994 долари російській лізинговій компанії, якою частково володів уряд РФ, Такі близькі до круглих суми, зазначають у матеріалі, часто є ознакою схем із відмивання грошей.

Інша пов’язана з українцями історія FinCEN Files стосується використання українськими бізнесменами й політиками рахунків у латвійських банках. Через ліберальне банківське законодавство Латвія нерідко стає затишною «гаванню» для сумнівних фінансових оборудок — і тому привертає увагу FinCEN. Як ідеться в проведеному ризьким виданням Re:Baltica розслідуванні, для підозрілих операцій латвійські банки використовували Віктор та Олександр Януковичі, Сергій Курченко, Дмитро Фірташ та Юлія Тимошенко.

Також ми писали про те, як Дмитро Фірташ нібито за державні гроші, надані для рефінансування проблемного «Надра банку», купував металургійні активи. А також чим обернулась спроба Ігоря Коломойського збудувати бізнес-імперію у США: виявилось, що на придбаних ним металургійних підприємствах ігнорувались норми безпеки та екології, порожні виробничі приміщення перебували в занедбаному стані, а інші активи поступово накопичували багатомільйонні борги як перед постачальниками, так і за електрику чи постачання.