На початку грудня уряд призначив Сергія Юзвенка директором державної установи «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигірʼя» — колишньої резиденції експрезидента Віктора Януковича. Журналісти «Слідства.Інфо» зʼясували деталі карʼєри новопризначеного директора та дослідили його статки. 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо». 

ВІД СЛІДЧОГО ДО ЗАСТУПНИКА ГОЛОВНОГО ДЕРЖІНСПЕКТОРА З ЕКОЛОГІЇ

З реєстру декларацій на сайті НАЗК відомо, що Сергій Юзвенко протягом останніх восьми років з невеликою перервою перебував на державній службі. 

У 2015 році він був заступником начальника управління — начальником відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби (СУ ФР ГУ ДФС) у Київській області. 

У декларації за 2017 рік Юзвенко уже вказав місцем роботи ГУ ДФС у Донецькій області, де він працював на посаді заступника начальника відділу управління оперативного звʼязку на окремих територіях зон АТО (Антитерористична операція на Сході України 2014-2018 рр., — прим.). 

Станом на травень 2018 року чиновник уже працював старшим слідчим з особливо важливих справ Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС, а декларацію за 2019 рік подавав у лютому 2020-го як кандидат на посаду прокурора в Офісі Генерального прокурора. 

За 2021 і 2022 роки новий директор «Межигірʼя» подавав декларації уже як Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції Столичного округу — перший заступник Головного держінспектора з охорони навколишнього природного середовища Столичного округу (кандидатську декларацію за 2020 рік подав у жовтні 2021). 

КВАРТИРА В КИЄВІ — ПОДАРУНОК БАТЬКА

Зараз в його декларації — земельна ділянка на 1200 кв. м у селі Гоголів Київської області, житловий будинок на 271,9 кв. м в Ужгороді, квартира дружини в Ужгороді на 55,4 кв. м. Також дружині Тетяні Юзвенко належить земельна ділянка на 1,1 га у Вишгородському районі Київщини. 

У 2019 році Юзвенко придбав в Києві квартиру 77,9 кв. м та машиномісце. Все разом обійшлось йому в 1,3 млн грн. Майно чоловіку, згідно з однією з декларацій, подарував батько Василь Панасович. У цей період Юзвенко уже звільнився з ДФС, заснував юридичну фірму «Фарватер права» та зареєструвався адвокатом. 

Одним із засновників «Фарватера права» був адвокат Микита Черевичний, якого на зустрічі 18 грудня в «Межигірʼї» з активістами Сергій Юзвенко представив як «юрист Микита».

Зустріч нового директора державного підприємства “Межигір’я” та активістів, які протягом 10 років опікувалися резиденцією Януковича

Черевичний також виходець з Державної фіскальної служби (працював слідчим з особливо важливих справ у Київському обласному главку). В реєстрі НАЗК є його декларація кандидата на посаду начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) надр — старшого держінспектора з охорони навколишнього природного середовища Столичного округу. У справі за позовом Юзвенка до закарпатської податкової Черевичний представляв його інтереси. 

400 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ТА 90 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ ГОТІВКОЮ

Крім житла, в декларації нового директора «Межигірʼя» також є два автомобілі — Suzuki NEW SX4 2017 року та HONDA CR-V 2021 року — обидва належать дружині. На останнє авто жінка брала кредит. У подружжя готівкою накопичилось 400 тисяч гривень та 90 тисяч доларів. Останнє, ймовірно, кошти від продажу іншої квартири в Києві, яку Юзвенко задекларував в 2021 році. 

Крім доходів на держслужбі та пенсії, Сергій Юзвенко також звітував про доходи в ТОВ «Юромаш», а дружина — в Українському НПЦ ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів та тканин МОЗ України. На сайті центру зазначено, що вона працює заступницею директора з наукових питань. Як лікарка-ендокринологиня Тетяна Юзвенко дає експертні коментарі ЗМІ. 

Тетяна Юзвенко, скрин з відео “1+1”

З 2008 по 2016 роки Тетяна Юзвенко, а також батько директора «Межигір’я» — Василь Панасович, перебували в переліку засновників ТОВ «Шляхрембуд» на  Закарпатті. До 2010 року жінка була співзасновницею торгового приватного підприємства «Вінтрейд» у Вінниці разом з громадянином Росії Іваном Бавикіним (не плутати з колишнім головою ДП «Державний експертний центр МОЗ» і колишнім помічником екснардепа Гліба Загорія — у них різні по батькові). 

ОЛЕКСІЙ АРЕСТОВИЧ, ТАРАС ЧОРНОВІЛ ТА АНАТОЛІЙ КІНАХ

Також Сергій Юзвенко задекларував участь у ГО «Емігрантське радіо» (раніше — «Моя Отчизна») у якості заступника голови, яка до повномасштабного вторгнення мала однойменну інтернет-радіостанцію зі своїм нішевим YouTube-каналом. Судячи із наповнення, ГО намагалась створити канал для обʼєднання емігрантів з України. 

Регулярним гостем студії був наближений до «Європейської Солідарності» політолог Тарас Чорновіл, також періодично там бували Олексій Арестович, політики попередніх поколінь — Анатолій Кінах, Михайло Поживанов та інші. Разом з Юзвенком до ГО входять поет з Вінниці Михайло Каменюк та колишній помічник Тараса Чорновола (як нардепа) Микола Влащук. Людина з таким же прізвищем та ім’ям раніше була кореспондентом журналу «Вісник Міндоходів». Голова організації — письменник Іван Кокуца.  

Раніше «Слідство.Інфо» писало, що Сергій Юзвенко вперше за 10 робочих днів на посаді нового керівника «Парком-памʼяткою садово-паркового мистецтва «Межигірʼя» зустрівся з представниками громадської організації, яка опікується парком від часів вигнання Януковича. 

Посадовець відмовився спілкуватися з журналістами «Слідства.Інфо» про його плани щодо «Межигірʼя». 

У листопаді 2018 року АРМА вже оголошувало конкурс на управління активами резиденції, його кілька разів продовжували. У 2019 році перемогло ТОВ «Скомпані», однак, за інформацією журналістів, керівником цієї компанії був помічник ексрегіонала Євгена Мураєва. Тоді активісти «Межигір’я» вибороли парк у сумнівного керівництва, поставленого державними органами. Комендант Денис Тарахкотелик хвилюється за долю парку й боїться, що ситуація з призначенням нового директора може повторитися. 

Читайте також: «Ми можемо піти, але що залишиться від «Межигір’я» за два дні?» — комендант резиденції»