4 квітня 2024 року Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Артему Шилу у вигляді тримання під вартою із можливістю внести 30 млн грн застави. Це колишній начальник Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Артема Шила. За інформацією «Слідства.Інфо», Шило працює радником очільника СБУ Василя Малюка. 

Про це повідомляє журналіст «Слідства.Інфо» із залу суду.

Правоохоронці вважають, що він очолив групу, яка через корупційну схему намагалася заробити на закупівлях для «Укрзалізниці». За даними слідства, ТОВ «Узелектро», з якою уклали договір на постачання для української залізниці трансформаторів, завищила їх вартість вдвічі.

ТОВ «Узелектро» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупило трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродало «Укрзалізниці» за вищою ціною.

Схема не вдалася б, аби, як кажуть прокурори, Артем Шило не допоміг перемогти ТОВ «Узелектро». Шило нібито відправив листа, де зазначив, що компанія-суперниця «Узелектро» на закупівлі має російський слід, через що її пропозицію варто відхилити.

Попри це, Шило проігнорував той факт, що «Узелектро» фактично купила  трансформатори у заводу, який входить до російського консорціуму, а керівник заводу відвідує Росію. На додачу до цього, кінцевий бенефіціар компаній, які постачали ці трансформатори, є громадянином Білорусі. Він виїхав з території України через проведення слідства. 

Націнка на постачанні трансформаторів склала 52%. Фігурантам вдалося заволодіти лише частиною — 94 млн грн, ще частина грошей арештована на рахунках «Узелектро». Угода щодо постачання трансформаторів ще не виконана повністю.

У процесі реалізації корупційної схеми Шило дистанціювався від схеми, але усі її учасники знали, що Шило всім керує.

На думку слідства, Шило «відмив» свою частину вкрадених грошей шляхом купівлі дорогої нерухомості в Києві за ціну, що в рази нижче ринкової. Одна квартира, що придбав Шило, коштує щонайменше 9 млн грн. Ці квартири він купив у своє родички.

Артем Шило у судовій залі

Ці квартири переписані на Ірину Шило — колишню дружину посадовця. Вони розірвали шлюб у 2023 році, але зараз живуть разом. На неї також записані дві машини Шила. 

Сама ж Ірина має бізнес, пов’язаний з салонами краси. Доходи різко збільшилися після того, як почала свою діяльність організована група на чолі з Шилом, додає прокурор.

На думку прокуратури, Шило може вчиняти ще злочини. Наприклад, інші співучасники злочинів у середині 2022 року говорили про те, що Шилу «Укрзалізниця» більше не цікава, а його цікавить оборонна сфера.

Прокурори також бояться, що Шило може втекти з країни. Правоохоронці знайшли у нього ідентифікаційний код Польщі та він володіє частками у польському бізнесі.

Також у телефоні підозрюваного знайшли ухвалу слідчого судді ВАКС про надання дозволу на обшук у кримінальному провадженні. За даними слідства, він переписувався з працівником СБУ

Тому прокурори просять тримання під вартою з 50 млн грн застави. Артем Шило відмовився коментувати чи вноситиме він заставу, також підозрюваний не захотів відповідати на жодні запитання журналіста «Слідства.Інфо». 

«Я не бачу сенсу, особливо щодо Росії та Білорусі щось коментувати. Я виконував певні свої функціональні обов’язки. Давайте почекаємо рішення суду й побачимо, що було правдою, а що — ні», — коментує Шило.

За словами захисту, щодо всіх підприємств, де є ризики, проводились перевірки і Шило підписував листи, але готували його підлеглі. Через Шила проходило багато документів і він їх підписував іноді без розуміння, під чим поставив свій підпис. Шило каже, що таке могло статися і з листом до «Укрзалізниці».

Адвокати Шила кажуть, що він має позитивну характеристику від СБУ та його готові взяти на поруки двоє Героїв України після 2022 року. Це лише слова адвокатів, бо військові не хочуть, щоб їх імена звучали в суді та відповідне клопотання про взяття на поруку суд не отримував.

На судовому засіданні звучали прізвища керівника Офісу президента Андрія Єрмака і заступника керівника ОП Олега Татарова. Один зі свідків казав, що Татаров давав усні команди у рамках цієї кримінальної схеми. До слова, у медіа Шила називали близьким до заступника керівника Офісу президента України Олега Татарова і тих, хто «стежить за залізницею».

Артем Шило до цього також потрапляв під увагу журналістів-розслідувачів. У одному з розслідувань йшлося, що за на держслужбі накопичив майна майже на 4 млн доларів.  Крім того, саме із Шилом пов’язують появу в Україні російського букмекера 1xBet.

 Читайте також: Відмивання на майже 100 млн грн, елітні квартири, схеми на тендерах: за що посадовець СБУ Шило опинився в суді