Деякі українські судді вирішили купити собі нові авто LEXUS 2022-2023 року випуску та вже встигли внести їх до Єдиного державного реєстру декларацій. Ціна автівок, згідно з вказаною суддями інформацією, коливається від мільйона до майже 3 мільйонів гривень. Звичайно, не всі судді є недоброчесними і часто можуть дозволити собі дороге майно, навіть попри повномасштабну війну в країні. Однак частина служителів Феміди купує авто, вартість яких значно перевищує їхній дохід. «Слідство.Інфо» проаналізувало статки суддів, які дозволили собі дорогі машини за останні два роки. 

Журналісти «Слідства.Інфо» проаналізували декларації українських суддів та поспілкувалися з ними щодо придбаних під час повномасштабної війни дорогих авто. 

«Я НЕ БУДУ ГОВОРИТИ З ВАМИ»

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Скупінська Олена Вадимівна у травні 2023 року придбала новенький LEXUS NX250 2023 року випуску. 

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Олена Скупінська

Автівку жінка взяла з салону (ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «МЕРІДІАН ПЛАЗА») за 1 мільйон 961 тисячу 40 гривень. Тоді як у 2022 році суддя декларує 1 мільйон 180 тисяч гривень зарплатні. Крім того, суддя з чоловіком має збереження на понад 170 тисяч у валюті — на банківських рахунках та готівкою. Жінка очолює окружний адмінсуд Одеси із жовтня 2021 року. 

«Слідство.Інфо» зателефонувало Олені Скупінській, щоб розпитати про нову автівку, однак суддя відмовилася спілкуватися із журналістами, щойно почула тему розмови.

«Я не буду говорити з вами телефоном», — сказала Скупінська  та кинула слухавку. Проте домовитися з нею про коментар не телефоном так і не вийшло, бо більше жінка ні на дзвінки, ні на повідомлення не відповідала. 

ПРИВАТИЗАЦІЯ СЛУЖБОВОЇ КВАРТИРИ НА МАТІР 

Придбати собі люксову автівку у 2022 році вирішив і суддя Верховного суду Олександр Борисович Прокопенко. 

Суддя Верховного суду Олександр Прокопенко

Чоловік став власником LEXUS RX450h (2022 року випуску). Новенька автівка з салону (ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВІДІ ЕЛІТ») коштувала Олександру Борисовичу 2 мільйони 408 тисяч 889 гривень. Згідно з інформацією з декларації, поданої суддею  у 2020 році, його зарплата за рік склала 4 мільйони 755 тисяч 508 гривень. Окрім того, суддя разом із дружиною мають збереження у розмірі 35 тисяч доларів та 10 тисяч гривень готівкою.

Журналісти «Слідство.Інфо» поспілкувалися з Олександром Прокопенком. У телефонній розмові чоловік повідомив, що зробив замовлення на автівку та вніс завдаток ще у січні 2022 року, тож вирішив не скасовувати замовлення. 

Ще у 2017 році Громадська рада доброчесності оприлюднила висновок «Про невідповідність кандидата на посаду судді Верховного Суду» Прокопенка Олександра Борисовича критеріям доброчесності та професійної етики».

Однією із підстав такого рішення ГРД стала приватизація службової квартири суддею на свою матір.  

«Вважаємо,​​ що приватизація на матір елітного житла, отриманого як службове, є недоброчесною поведінкою та свідчить про використання Кандидатом свого статусу як судді для задоволення особистих потреб», — йдеться у висновку. 

«ПОТРІБНА БУЛА НАДІЙНА АВТІВКА»

Суддя Харківського апеляційного суду Сергій Кузьміч Шабельніков теж придбав собі новеньку люксову автівку LEXUS NX 350H 2022 року випуску. Придбав він її з салону (ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АРТ-ЛЕКС ЛТД») за 2 мільйони 185 тисяч 350 гривень. За 2020 рік Сергій Шабельніков декларував 2 мільйони 60 тисяч 155 гривень зарплати. Окрім цього, суддя подарував матері  980 тисяч гривень. У коментарі «Слідству.Інфо» чоловік сказав, що це були гроші на житло. І суддя, і його дружина мають готівкові збереження по більш як мільйону гривень кожен. 

Журналісти «Слідство.Інфо» вирішили поцікавитися в Сергія  Шабельнікова, як йому вдалося зібрати суму у понад 2 мільйони гривень

«Перш ніж купити цей автомобіль, я продав попередній, а станом на 2020 рік, подивіться у деклараціях, у мене були збереження 1,1 мільйона гривень. А коли я подам декларацію за 2021 рік, то у вас взагалі не буде запитань з цього приводу», — зазначив суддя. 

Раніше суддя розповідав журналістам, що обрав саме цю автівку, бо йому «у Харкові потрібна надійна автівка», і що він «із колегами допомагає ЗСУ».

ВЖИВАНИЙ LEXUS 2022 РОКУ 

Суддя Черкаського адміністративного окружного суду Тимошенко Валентина Петрівна задекларувала LEXUS NX200 2022 року випуску. Жінка стала власницею люксового автомобіля 28 липня 2022 року. У декларації суддя зазначила, що придбала авто вже вживаним за рівно мільйон гривень у Янківського Івана Івановича. 

Суддя Черкаського адміністративного окружного суду Валентина Тимошенко

Водночас за 2021 рік жінка задекларувала 1 мільйон 483 тисячі 235 гривень заробітної плати. Також Валентина Тимошенко вказує, що має у власності 46 тисяч доларів готівкою. 

ЗАНИЖЕННЯ ВАРТОСТІ МАЙНА У ДЕКЛАРАЦІЇ

Суддя господарського суду Сумської області Юлія Артурівна Джепа теж стала власницею новенького LEXUS NX 200 2022 року випуску. 

Суддя господарського суду Сумської області Юлія Джепа

Щоправда, придбала суддя його вже вживаним і у 2023 році за 1 мільйон 580 тисяч гривень.   За 2021 рік, згідно з інформацією з декларації, жінка заробила трохи менше — 1 мільйон 278 тисяч 138 гривень.

Юлія Джепа була кандидаткою на посаду члена ВККС (Вищої кваліфікаційної комісії суддів). Напередодні голосування фундація DEJURE зазначала, що, має запитання до судді. Оскільки, згідно з держреєстром судових рішень упродовж 2013-2022 років Юлія Джепа винесла понад півтора десятка рішень російською мовою (це після впровадження вимоги складати судові рішення виключно українською, — прим.). Навіть після повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України суддя ухвалила два рішення російською та не зазначила, що вони ухвалені «іменем України». 

Також суддя Джепа, ймовірно, занижувала вартість свого майна, вважають у DEJURE. Зокрема, у 2014 році Юлія Джепа придбала легковий автомобіль Honda Accord 2013 року випуску за 201 тисячу гривень. Цю покупку суддя вказала у  декларації за 2015 рік. І вже у 2019 році (за 5 років) суддя продала це авто більш ніж удвічі дорожче — за 468 тисяч гривень.  

Також у декларації за 2019 рік є інформація, що Юлія Джепа в тому ж році придбала легковий автомобіль Land Rover Discovery Sport SE 2017 року за 362 тисячі гривень (13 800 доларів на дату придбання авто), що суттєво нижче ринкової ціни за цей автомобіль. Зокрема, станом на вересень 2022 року, тобто аж через три роки після купівлі, ринкова ціна аналогічних, уже вживаних автомобілів, коливалася в межах 20–28,5 тисяч доларів. Тоді як задекларовані статки судді у 2019 році становили 1 мільйон гривень ще до оподаткування. 

Проте, у рішенні ВВКС щодо Джепи йдеться, що судді «вдалося спростувати обґрунтовані сумніви» і щодо ухвалення рішень російською, і щодо ймовірно недостовірної інформації у деклараціях. Однак Вища рада правосуддя все одно вирішила відмовити у призначенні Джепи Юлії Артурівни на посаду членкині Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

LEXUS NX 200 

Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Любов Олександрівна Костюк також придбала собі LEXUS NX 200 (2022 року випуску) у 2022 році. Згідно з інформацією з декларації судді, автівка обійшла їй у 1 мільйон 369 тисяч 12 гривень. Купила вона її новенькою з салону (ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «САМІТ МОТОРЗ УКРАЇНА»). Суддя вже подала декларацію за 2022 рік. У ній жінка повідомляє, що за рік отримала понад 3 мільйони гривень зарплатні. Крім того, Костюк має майже пів мільйона гривень збережень на банківському рахунку та 700 тисяч гривень готівкою.

Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Любов Костюк

Раніше «Слідство.Інфо» проаналізувало суддів, які пішли у відставку від початку 2023 року й виявило серед них недоброчесних. Суддівська відставка передбачає довічне грошове утримання від держави, розмір довічного утримання деяких суддів може сягати 200 тисяч гривень на місяць. Журналісти неодноразово писали про суддів, які потрапляли у ДТП п’яними, забороняли Майдан, били колег і не могли пояснити походження дорого майна.

Читайте також: Вдати доброчесного суддю і втекти у відставку: як судді з сумнівною репутацією отримують стотисячні пенсії від держави