Окружний адміністративний суд Києва скасував заборону на серіал «Свати» напередодні першого туру президентських виборів, у якому впевнено перемагав Володимир Зеленський. Перед цим голова ОАСКу Павло Вовк у своєму кабінеті говорив із суддею у цій справі про «подарунок» у «20-х числах». Рішення на користь «Сватів» ОАСК ухвалив 26 березня.

Про це йдеться у другій частині фільму-розслідування «Слідства.Інфо» «Нарадча кімната».

Зауважимо, що наприкінці 2017 року в Україні заборонили прокат серіалу «Свати», який створювала «Студія Квартал-95» і продюсером якого був Володимир Зеленський.

Серіал заборонили через те, що головний герой — російський актор Федір Добронравов — незаконно їздив до Криму, підтримував його окупацію, а також знімався у пропагандистському фільмі країни-агресора.

Після заборони серіалу Зеленський опублікував відеозвернення, в якому порівняв дії української влади щодо «Сватів» із грою в наперстки. Одночасно заяву зробила і «Студія Квартал-95», яка звинуватила українські держоргани у вибірковості.

«Заборона шести сезонів серіалу “Свати”, які були відзняті в період із 2008 до 2013 року — це абсурдне рішення, яке суперечить здоровому ґлузду», — ішлося в тій заяві.

Рішення про заборону прокату серіалу і в’їзду в Україну росіянину Добронравову «Студія Квартал-95» вважала незаконними та звернулася з позовом до ОАСКу. Більше року ця справа лежала в суді. Однак напередодні президентських виборів 2019 року в кабінеті Вовка зайшла мова про цей серіал. Із розмови випливає, що судді нарешті визначилися з рішенням.

«…у числах 20-тих, подарунок можливому цьому…», — говорив Вовк зі своїм колегою — суддею, який розглядав цю справу. Його співрозмовник не заперечував: «І по телеку знову почнуть показувати». А вже 26 березня суд ухвалив рішення на користь «Сватів» і дозволив російському актору знову вільно в’їжджати в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Плівки» НАБУ: Суддя Вовк міг контактувати з Богданом і їздив на Банкову після інавгурації

Більше про цей епізод, а також про ймовірні контакти Павла Вовка із ексголовою Офісу Президента Андрієм Богданом та керівництвом Російської православної церкви в Україні дивіться в другій частині фільму-розслідування «Нарадча кімната».

Не пропустіть першу частину фільму

Нагадаємо, минулого тижня «Слідство.Інфо» презентувало першу частину документального фільму-розслідування про домовленості суддів Окружного адмінсуду Києва з високопоставленими політиками і правоохоронцями. Автори фільму проаналізували майже дві тисячі годин записів із кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка.

Прослуховування там встановили детективи Національного антикорупційного бюро напередодні останніх президентських виборів — усі зустрічі та обговорення відбувалися на тлі боротьби за крісло глави держави між Петром Порошенком та Володимиром Зеленським та після обрання другого Президентом України.

Розмови, які отримало «Слідство.Інфо» з власних джерел, ще ніколи не публікувалися. У них ідеться, зокрема, про контакти суддів із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, високопоставленим прокурором Романом Говдою, а також про спроби уникнути звільнення й наміри ухвалити те чи інше судове рішення на основі особистих мотивів. Переглянути першу частину «Нарадчої кімнати» можна на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

Суд особливого значення

Окружний адмінсуд Києва займає особливе місце в українській владі, оскільки вирішує суперечки, що стосуються центральних її органів. До ОАСК звертаються і топ-посадовці, й впливові бізнесмени. На суддів та голову ОАСК не раз надходили скарги до Вищої раду правосуддя — органу суддівського самоврядування, який виконує також функції дисциплінарного контролю. Суддя Євгеній Аблов навіть був відсторонений від посади — однак невдовзі повернувся до справ.

Торік і цього літа Національне антикорупційне бюро України оприлюднило аудіозаписи, де голоси, схожі на голоси Вовка, Аблова та ще одного судді Ігоря Погрібніченка й інших співрозмовників вирішують, як вплинути на кадровий склад Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, як приймати рішення в інтересах потрібних людей в обмін на «спонсорство» і які справи порушувати самотужки — щоб здійснювати вплив на державу. Детально ці процеси описано в нашій статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

В українському суспільстві вже неодноразово піднімалось питання про ліквідацію чи реформування ОАСКу. Петиція із закликом розпустити скандальний суд набрала на сайті Президента України необхідні для розгляду ним 25 тисяч голосів. Президент у відповідь «доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя».