Марія Горбань, Слідство.Інфо

Нацбанк України, націоналізувавши ПриватБанк, порушив законодавство. Таке рішення ухвалили в Окружному суді Києва троє суддів — Ігор Качур, Володимир Келеберда, Віталій Амельохін. Один з них називав війну на Донбасі «громадянською», другий — фіктивно розлучався з дружиною, а третій отримав у власне користування службову квартиру.

Позов про визнання рішення незаконним подав колишній співвласник банку олігарх Ігор Коломойський. Сам Коломойський у недавньому інтерв’ю сказав, що не планує повертати собі банк, а лише хоче, щоб держава повернула йому 2 мільярди доларів капіталу. Хоча в Міністерстві фінансів і говорять, що націоналізація ПриватБанку обійшлася державі в 155 мільярдів гривень.

Що відомо про суддів, що визнали націоналізацію «Привату» незаконною — в матеріалі Слідства.Інфо.

ІГОР КАЧУР

Ігор Качур розпочав суддівську кар’єру у 2002 році в Подільському райсуді Києва, та вже за два роки звільнився за власним бажанням. За даними сайту «Посіпаки», з 2002 по 2006 роки людина з таким самим іменем працювала помічником народного депутата Сергія Тігіпка.

Уже 2008 року Качур почав працювати в Окружному адмінсуді Києва, з від 2011-го його призначили суддею безстроково. За даними проекту «Суддівська кров», його дружина також працювала в цьому суді від 2012 по 2017 роки провідним спеціалістом відділу судової статистики.

Як повідомляли «Схеми», у 2013 році Качур разом з головою Окружного адмінсуду Києва Павлом Вовком літав приватним літаком до Афін. Як сказав тоді сам Качур, це була приватна подорож (найімовірніше, на гору Афон), яку він нібито сам оплачував.

За інформацією «Чесно», у деклараціях за 2013-й та 2014 роки суддя не вказував, що від 2002 року користується квартирою на 70 квадратних метрів у Києві. Цю нерухомість він задекларував аж у 2015 році.

Окрім цього, у 2015 році Ігор Качур у Facebook називав війну на Сході України «громадянською» та погрожував помстою за Майдан.

«Тих, хто захоплював адмінбудівлі, вбивав міліціонерів, розв’язав громадянську війну, прийшов до влади на крові … у тюрми! Без варіантів! Жодної пощади чи поблажливості… В ім’я пам’яті наших дідів, які дійшли до Берліна», — йдеться в дописі.

Також у цьому пості суддя написав, що священики української греко-католицької церкви начебто «закликали до війни на сході та проклинали людей просто на службі». Щоправда, пізніше Качур видалив цей допис.

Будівля Окружного адміністративного суду міста Києва, 18 квітня 2019 року. Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Гонтар Володимир / УНІАН

ВОЛОДИМИР КЕЛЕБЕРДА

Суддя Володимир Келеберда працює суддею від 2005 року. Починав у Шевченківському райсуді Києва, а з 2010-го працює в Окружному адмінсуді Києва. У 2013 році заборонив проводити мітинги біля будинку 1809 року «Гостинний двір». Будівлю за рік до того вилучили з архітектурних пам’яток Києва й віддали на реконструкції під торговельно-офісний центр зі стоянкою.

Окрім цього, за даними Bihus.Info, Келеберда фіктивно розлучився з власною дружиною, щоб приховати майно від декларування. Суддя не вказав в електронній декларації за 2015 рік заміський будинок, який перебуває в його користуванні, оскільки належить його колишній дружині. Та, як з’ясували журналісти, Келеберда продовжує жити разом з «екс-дружиною».

Банкомати ПриватБанку на одній з вулиць, Львів, 24 січня 2019 року. УНІАН

ВІТАЛІЙ АМЕЛЬОХІН

Віталій Амельохін почав кар’єру у 2010 році в Полтаві, а вже за три місяці став суддею Окружного адмінсуду Києва. У 2012 році фактично узаконив будівельні роботи на місці історичної будівлі «Гостинний двір», а за рік виключив її зі списку пам’яток архітектури. Згодом цю постанову скасував Вищий адміністративний суд.

У 2013 році Віталій Амельохін отримав службове житло в Києві. Невдовзі суддя подав позов щодо виключення її зі списку службових й отримав квартиру в постійне користування.

Також Амельохін розглядав справу щодо начебто незаконного продажу земельної ділянки в Криму, яка належала дружині директора НАБУ Артема Ситника. Сам Ситник сказав, що не отримував гроші за продаж ділянки.