Судді Окружного адмінсуду Києва (ОАСК), які нещодавно стали фігурантами записів, опублікованих Національним антикорупційним бюро, написали відкрите звернення до президента Володимира Зеленського. У ньому, серед іншого, судді поскаржилися на тиск з боку «сил, що фінансуються і направляються з-за кордону».

Текст звернення опубліковали на сайті ОАСКу.

У ньому колектив установи називає нещодавні обшуки та оголошення підозри голові суду та ще декільком суддям намаганням «підірвати довіру українців до судової системи»:

«Політики, грантові активісти та лояльні до них ЗМІ знову переконують громадян країни у тому, що вітчизняна судова система наскрізь корумпована, що вона не здатна виконувати свої функції. Особливо вразливою є та частина судової системи, яка розглядає суперечки громадян та юридичних осіб з державою та її органами».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ проводить обшуки у скандальному Окружному адмінсуді Києва

Також судді зазначають, що є певні «сили, що фінансуються з-за кордону», які начебто тиснуть на суспільство та органи влади — а все нібито для призначення іноземців «керувати українськими судами».

«Системність їхніх дій дає підстави говорити про існування плану, в якому Україні відведена не дуже почесна роль. Плану, метою якого є встановлення повного контролю за українською судовою системою із-за кордону та, таким чином, встановлення контролю над української державою та її владними органами. Адже той, хто контролюватиме суди, матиме важіль впливу на рішення будь-якого органу, включно із рішеннями Президента.Ми переконані у тому, що нинішня ситуація навколо Окружного адміністративного суду міста Києва – частина цього плану», — йдеться у зверненні ОАСКу.

Нагадаємо, ввечері у п’ятницю, 17 липня, НАБУ опублікувало аудіозаписи розмов нібито голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка із заступниками (зокрема, Євгенієм Абловим), іншими суддями та відвідувачами. Обговорюють вони, зокрема, інструменти впливу на контролюючі органи судової влади — Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Також під впливом Вовка, як ідеться в наданих НАБУ матеріалах, є Конституційний суд України, Шостий окружний адміністративний суд. Чоловік використовував ці важелі, зокрема, щоб утілювати «замовлення» політиків та бізнесменів, чи демонструвати можливості ОАСК із впливу на владу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Зеленського вимагають ліквідувати скандальний Окружний адмінсуд Києва

Так, у 2019-му, як ідеться в оприлюднених НАБУ матеріалах, ОАСК розглядав позов про визнання відсутності в парламенті коаліції депутатських фракцій. Це відкривало шлях до розпуску Верховної Ради через суд. Коли ж у ході президентських виборів стали очевидними високі шанси на зміну влади, Павло Вовк та його заступник планували судовим рішенням заборонити широкому колу держслужбовців виїжджати за кордон.

Окрім цього, напередодні бюро опублікувало ще один епізод із записів. У ньому голова Державної судової адміністрації (ДСА) Зеновій Холоднюк начебто домовлявся з очільником Окружного адміністративного суду Києва про те, щоб через суд завадити проведенню конкурсу на посаду нового очільника адміністрації. Голова суду Вовк, у свою чергу, попросив про призначення «зручної» людини членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Також, як засвідчено аудіозаписами НАБУ, Павло Вовк та Євгеній Аблов намагались отримати дані про телефонні з’єднання журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської, яка готувала матеріал про святкування дня народження Аблова в одному з київських ресторанів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Скандальний суддя ОАСКу поскаржився на НАБУ, які почали розслідування щодо його рішення

Більше про зафіксовані НАБУ факти зловживання владою керівництвом ОАСК, про які стало відомо в нових записах, ідеться в матеріалі «Слідства.Інфо» «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

Зазначимо також, що торік у серпні Національне антикорупційне бюро вже проводило обшуки та публікувало першу частину записів, що стосувалися ймовірного ухвалення неправосудних рішень та тиску на органи судової влади. Тоді правоохоронці розслідували дії ексголови адмінсуду Павла Вовка та його колег — суддів ОАСК Євгена Аблова й Ігоря Погрібніченка, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка.

За даними слідства, Вовк нібито через небажання проходити оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) створював перешкоди в діяльності окремих її членів. Усім фігурантам за фактами втручання в діяльність ВККС й ухвалення неправосудних рішень оголосили підозри. Серед іншого із записів стало відомо, що суддя домовлявся про покупку коштовного антикваріату й старовинних монет.

Вища рада правосуддя відмовилася відсторонювати Павла Вовка, Ігоря Погрібніченка та Івана Шепітка. Щодо Євгена Аблова, який на момент публікації «плівок» був відсторонений від здійснення правосуддя, то у грудні минулого року він також повернувся на роботу в суд.

У листопаді минулого року Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування у провадженні щодо «плівок Вовка». Перед цим Шевченківський райсуд Києва відмовився продовжити строки досудового розслідування у цьому провадженні. Тоді Генпрокуратура клопотала про збільшення терміну розслідування, мотивуючи це тим, що досі тривала ключова експертиза — фахівці перевіряли записи з кабінету ексголови ОАСКу Павла Вовка.

Під час пресмарафону 11 жовтня президент України Володимир Зеленський у коментарі «Слідству.Інфо» заявив, що йому потрібен час, аби «розібратися» з Окружним адмінсудом Києва (ОАСК).