Сьогодні, 17 жовтня, у Шевченківському районному суді Києва відбулося судове засідання щодо помічника голови спецслужби Івана Баканова — колишнього спецслужбовця Олега Кулініча, якого підозрюють у держзраді. Адвокати намагалися змінити прокурора у справі, однак суд відхилив клопотання. 

Про це журналістам «Слідства.Інфо» стало відомо під час судового засідання.

Адвокати підозрюваного у державній зраді Олега Кулініча заявили про відвід прокурора, оскільки той «має особисту зацікавленість й порушує передбачені законом процесуальні дії під час своєї роботи».

«Ми вважаємо, що цей прокурор не може брати участь даному провадженні, судовому засіданні та представляти сторону обвинувачення. Думаємо, що інший прокурор, прийшовши у цю справу, дослідивши матеріали справи, може прийняти інше рішення у справі. Можливо він відмовиться від обвинувачення у сторону Кулініча», — каже адвокат Андрій Наход.

Суд відхилив клопотання.

Адвокати Олега Кулініча

Розгляд продовження запобіжного заходу Кулінічу перенесли на 18 жовтня. 

У 2020 році Президент України Володимир Зеленський призначив Олега Кулініча начальником Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим, який розташовувався у Херсоні.

За інформацією правоохоронців, Олег Кулініч працював на росіян щонайменше з 2019 року. Чоловіка завербували працівники Федеральної служби безпеки РФ, він отримав  псевдонім «Котигорошко».

Колишній заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович (у минулому офіцер КДБ СРСР) та ексочільник Адміністрації Президента України Андрій Клюєв, які з 2014 року переховуються від правосуддя у Москві, створили у Росії «політичний офіс» для контролю за діяльністю впливових українських політиків, високопосадовців та правоохоронців. Зрадники шукали агентів впливу для контролю за політичними процесами в Україні.

СБУ каже, що Олег Кулініч був довіреною особою Володимира Сівковича. Він виконував вказівки кураторів для впровадження «своїх людей» до різних державних та правоохоронних органів, проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, підбурювання громадян України до держзради.

За словами правоохоронців, Олегу Кулінічу було заздалегідь відомо про плани вторгнення РФ в Україну, зокрема про напад з тимчасово окупованої території АР Крим на материкову частину України. Чоловік приховав цю інформацію і заборонив підлеглим надсилати цю інформацію до СБУ. Під час вторгнення Кулініч наказав особовому складу покинути місце служби і сам виїхав до Києва 24 лютого. 

Затримання Олега Кулініча / Фото СБУ

Під час обшуків у нього знайшли зброю та документи часів проходження служби в КДБ СРСР. Правоохоронці затримали Олега Кулініча 16 липня 2022 року й оголосили йому про підозру у державній зраді (частина 1 статті 111 КК України) та створенні злочинної організації (частина 3 статті  255 КК України). Кулінічу загрожує до 15 років ув’язнення. 

Читайте також: «Якщо у цій війні потрібно так зі мною робити — я це витримаю задля перемоги»: Нестор Шуфрич у СІЗО за підозрою у держзраді