Голова Окружного адміністративного суду Павло Вовк імовірно просив оточення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова допомогти йому, аби вберегтися на посаді. 

Про це йдеться у новому фільмі-розслідуванні «Слідства.Інфо» «Нарадча кімната»

Як випливає із аудіорозмов, які були приховано записані в кабінеті голови суду Павла Вовка і потрапили до журналістів, той систематично спілкувався із колишнім заступником міністра внутрішніх справ Сергієм Чеботарем. Антикорупційні активісти називають Чеботаря близькою до Авакова людиною. Також Чеботар разом із сином міністра були підозрюваними у так званій «справі рюкзаків Авакова». 

У журналістському розслідуванні йдеться про те, що навесні 2019 року судді Окружного адміністративного суду Києва мали проходити переатестацію. Її проводила спеціальна комісія — Вища кваліфікаційна комісія суддів. Ця комісія може рекомендувати звільнити суддів, якщо підозрює тих в непрофесійності чи недоброчесності. До комісії входять представники, яких делегує, зокрема, Уповноважена з прав людини Людмила Денісова. 

Згідно з прихованими аудіорозмовами, Павло Вовк просив ексзаступника голови МВС Сергія Чеботаря вплинути на Уповноважену з прав людини Денісову, аби до складу комісії увійшли потрібні судді люди. До слова, Денісова не приховує знайомства з Аваковим і називає його «своїм другом». 

Арсен Аваков та Людмила Денісова

«Сергію Івановичу, на хвилинку. Знайшли ми механізм, як «вибити» другу людину, дав дівчаткам довідку, дав алгоритм, — казав Вовк. — Там скаргу, проект скарги, ми самі організуємо й подамо на днях їй, Денісовій. Так, усе. Тому беріть, давайте їй по шиї — і все».

Загалом Павло Вовк щонайменше п’ять разів спілкувався із Сергієм Івановичем щодо зміни складу суддівської комісії. У той же час він комунікував із самими кандидатами, яких просував у ВККС.

«Ви ж хочете зайти туди не рядовим членом. Тому що воно вам на*уй і не треба. Отже, якщо ви хочете міцно туди зайти, то вам потрібно дрочити Сергія Івановича, щоб він, бл*дь, дрочив міністра, і щоб міністра розкачали на другу вакансію», — розмовляв з одним із членів на посаду до суддівської комісії Павло Вовк. Імовірно, у цій розмові ідеться про Сергія Івановича Чеботаря та міністра Арсена Авакова.

Також на прихованих аудіорозмовах чутно, що голова Окружного адмінсуду Павло Вовк хизувався, що особисто їздив до Арсена Авакова і спілкувався з ним: «Аваков на наступний день їде знову в Америку. Ну от я у нього вчора був, бл*дь, ми спілкувалися», — розповідав він своїм колегам у кабінеті.

У розмові з журналістами «Слідства.Інфо» Сергій Чеботар сказав, що він «не торкається цих питань, вони дуже далекі до нього» і потім кинув слухавку. Арсен Аваков також відмовився надати коментар щодо зв’язків з головою Окружного адмінсуду Києва. 

Як зазначає засновник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, навіть після свого звільнення з посади заступника міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар не втратив впливу на політичні процеси у країні. З його слів, він є близькою до міністра Авакова особою. 

«Чеботар — професійний державний управлінець. Він точно розуміє, яке йому треба рішення, яку кнопку натиснути, яке формулювання має бути в рішенні судовому. Про що він може просити адміністративний суд, а про що не може просити. Людина має розбиратися в процесі. […] Тому він переговорник», — розповідає Шабунін.

Віталій Шабунін

Зрештою, через певний час до кваліфікаційної комісії суддів за квотою Людмили Денісової потрапили потрібні Вовку кандидатури. Зокрема, торік у квітні членом ВККС став Микола Сірош.

Щодо самого Вовка та його колег, то більшість суддів ОАСК переатестації так і не пройшла. Так, торік у квітні 30 суддів Окружного адмінсуду Києва не з’явилися до Вищої кваліфкомісії суддів на оцінювання через «тимчасову непрацездатність». Схожа ситуація повторилася і в травні. Наразі ж оцінювання суддів призупинене.

Нагадаємо, напередодні «Слідство.Інфо» опублікувало документальний фільм-розслідуванням «Нарадча кімната». Журналісти проаналізували майже дві тисячі годин записів із кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка. Прослуховування там встановили детективи Національного антикорупційного бюро напередодні останніх президентських виборів.

Розмови, які отримало «Слідство.Інфо», ще ніколи не публікувалися. У них ідеться, зокрема, про зустрічі з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та високопоставленим прокурором Романом Говдою, який зараз обіймає посаду першого заступника Генерального прокурора. У фільмі ми також показали, як судді ОАСКу намагаються уникнути переатестації, а також ухвалюють ті чи інші судові рішення, керуючись особистими мотивами.