Київський апеляційний суд відмовив Офісу генпрокурора в оскарженні постанови Печерського райсуду Києва про закриття провадження щодо частини записів з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка.

Про це йдеться в ухвалі суду від 8 липня.

Офіс Генпрокурора намагався оскаржити рішення скандального судді Сергія Вовка з Печерського райсуду Києва від 17 червня. Ним Вовк зобов’язав закрити кримінальне провадження щодо записів з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, задовольнивши скаргу його заступника Євгенія Аблова.

Відповідно до інформації з сайту Київського апеляційного суду, скарга прокурора надійшла ще наприкінці червня. Спочатку суд переніс засідання, і лише 8 липня ухвалив закрити розгляд апеляційного провадження.

Тим не менш, у розпрядженні «Слідства.Інфо» є повістка про виклик прокурорів на засідання по цій скарзі, яке б мало відбутися 13 липня. Документ датований 30 червня.

У своєму рішенні суд зазначив, що ухвала Сергія Вовка не може бути оскаржена в апеляційному порядку, а підстави, на які посилається прокурор, є нібито необґрунтовані. Це рішення Офіс Генпрокурора ще може оскаржити у Верховному Суді упродовж трьох місяців.

Нагадаємо, про записи з кабінету Павла Вовка стало відомо влітку 2019 року. Тоді Національне антикорупційне бюро (НАБУ) спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Правоохоронці повідомили про розслідування щодо голови адмінсуду Павла Вовка та його колег — суддів ОАСКу Євгенія Аблова й Ігоря Погрібніченка, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємні зустрічі, телефонні розмови й публічна мовчанка: історія стосунків команди Зеленського з Окружним адмінсудом Києва

За даними слідства, нібито через небажання проходити оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) Павло Вовк створював перешкоди в діяльності окремих її членів. Згодом усім фігурантам провадження за фактами втручання в діяльність ВККС й ухвалення неправосудних рішень оголосили підозри.

НАБУ також опублікувало записи розмов судді Вовка на своєму YouTube-каналі. Серед іншого із записів стало відомо, що суддя домовлявся про покупку коштовного антикваріату й старовинних монет.  У листопаді 2019-го Шевченківський райсуд Києва відмовився продовжити строки досудового розслідування у провадженні щодо «плівок НАБУ». Відтак Генпрокуратура передала справу до суду.

Роком пізніше, у липні 2020 року Національне антикорупційне бюро опублікувало ще одну частину «плівок» з кабінету голови ОАСК. На них голоси, схожі на голоси Вовка, Аблова, Погрібніченка та інших співрозмовників вирішують, як вплинути на кадровий склад Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, як приймати рішення в інтересах потрібних людей в обмін на «спонсорство» і які справи порушувати самотужки — щоб здійснювати вплив на державу. Детально ці процеси описано в нашій статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

«Слідство.Інфо» отримало нові записи з кабінету голови суду — раніше вони ніколи не публікувалися. З цих розмов журналісти дізналася про зв’язки Павла Вовка з міністром Арсеном Аваковим, заступником Генерального прокурора Романом Говдою, а також про спроби уникнути звільнення й наміри ухвалити те чи інше судове рішення на основі особистих мотивів. Ексклюзивні записи наша редакція опублікувала у документальному фільмі-розслідуванні «Нарадча кімната».

Також, як дізналася наша агенція із записів, голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у період президентських виборів у 2019 році міг спілкуватися з наближеним на той час до Володимира Зеленського оточенням — зокрема, Андрієм Богданом. Після інавгурації Зеленського у травні минулого року Вовк, імовірно, навідувався до Офісу Президента.