Слідчі прокурори підготували повідомлення про підозру керівникові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку й трьом суддям за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і ухваленні неправосудних рішень. 

Про це  на брифінгу 26 липня розповів керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Вища кваліфкомісія суддів — це єдиний орган в Україні, який може добирати суддів.

За словами Сергія Горбатюка, в Окружному адмінсуді Києва рішення про звільнення певних членів ВККС і призначення інших ухвалювали фактично в ручному режимі. 

«Встановлено, що фактично відбувається системне втручання в розгляд справ судами зі сторони керівництва суду. Але не тільки в розгляд справ, але й в діяльність інших органів державної влади. У тому числі й Конституційного суду, міністерств, відомств, судів, що, за нашою оцінкою, становить загрозу національної безпеки. Тому що поза судовим процесом, в ручному режимі ухвалюються рішення судами», — сказав він. 

Під час брифінгу Горбатюк також повідомив, що обшуки проводять і в Одесі. За версією слідчих, суддя Суворовського райсуду Одеси Іван Шепітко раніше заборонив деяким членам ВККС вчиняти будь-які дії щодо кваліфікаційного оцінювання суддів. Зроблено це було нібито в інтересах голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка.

Також слідство встановило, що голова адмінсуду Вовк, нібито через небажання проходити оцінювання у кваліфікаційній комісії, почав створювати штучні перешкоди в діяльності окремих її членів. Зокрема, на брифінгу оприлюднили аудіозапис телефонної розмови, на якому Вовк каже, що треба наказати слідчому ДБР викликати на допит члена кваліфікаційної комісії Володимира Бутенка

Тепер повідомлення про підозру трьом суддям і голові Окружного адмінсуду Павлові Вовку повинен затвердити генеральний прокурор або його заступник.

Як повідомляло Слідство.Інфо, Детективи НАБУ спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури проводили обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. 

Окружний адмінсуд Києва 15 травня заборонив голові ВККС Сергію Козьякову виконувати обов’язки. Причиною нібито стало те, що в Козьякова закінчився термін повноважень на цій посаді. Згідно з тим же рішенням суду, закінчилися повноваження й у члена ВККС Станіслава Щотки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ День народження Аблова: політики, скандальні судді та головний військовий прокурор