Інформацію про це «Слідству.Інфо» підтвердили в офісі Генпрокурора, а також колишній керівник департаменту розслідувань злочинів Майдану Сергій Горбатюк. 

20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській під час «Революції Гідності» спецпризначенці київського «Беркуту» розстріляли 48 протестувальників та поранили ще 80-х.

На одному з відео на 3 хвилині 10 секунд зі сторони «Беркуту», а саме на розі вулиць Банкова та Інститутська з’являється чоловік у цивільному одязі і темній шапці. Він знімає на свій телефон, як працівники спецпідрозділу «Беркуту» стріляють у мітингувальників.

Журналісти «Слідства.Інфо» запитали в Офісу Генпрокурора, департамент якого розслідує злочини, вчинені під час «Революції Гідності», чи ідентифікована ця людина на відео, чи надала вона кадри, зняті на свій телефон, та чи була ця людина допитана. 

«Вказану в запиті особу, яка зафіксована на 03:10 хв відеозапису, розміщеного на інтернет-відеохостингу Youtube за покликанням ідентифіковано як співробітника Служби безпеки України. Зазначену особу допитано в якості свідка, однак корисної інформації, яка представляла б доказовий характер чи інтерес для слідства, з її показів не отримано», — йдеться у відповіді на запит «Слідства.Інфо». 

«Слідство.Інфо» звернулось за коментарем до екскерівника Департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану, а зараз військовослужбовця Сергія Горбатюка, кого саме з працівників Спецслужби допитували як свідка через це відео.

«Так, ми встановили цю особу в 2019-му, тоді ж і викликали на допит. Це Ілля Вітюк, на той час оперативний співробітник СБУ. Відео, яке він знімав з боку спецпідрозділу «Беркут», він нам не надав. Сказав, що в нього вкрали в спортзалі телефон, а відео з Інститутської він видалив ще до цього. Нікого з тих, хто стріляв, — він теж не впізнав», — каже Сергій Горбатюк. 

На запитання «Слідства.Інфо», чому Вітюка допитали лише в 2019 році щодо подій 2014-го, Горбатюк сказав, що його особу довго не могли встановити: «А сам він до слідчих не звернувся за всі ці роки. Хоча це був його обов’язок як представника правоохоронних структур, а не його право». 

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися з запитом до СБУ щодо участі Іллі Вітюка в подіях під час Майдану. 

18 жовтня 2023 року Святошинський районний суд Києва виніс вирок у справі про розстріли на вулиці Інститутській. Ексзаступника командира київського «Беркуту» Олега Янішевського засудили до довічного ув’язнення, його підлеглих — Павла Аброськіна і Сергія Зінченка — до 15 років позбавлення волі (усіх трьох обміняли на українських полонених у грудні 2019-го в так звану ЛНР), Олександра Маринченка — до 5 років позбавлення волі, які він вже відсидів у СІЗО, поки слухалась справа, а Сергія Тамтуру — суд виправдав. 

Журналісти «Слідства.Інфо» детально дослідили статки дружини та матері головного кіберрозвідника країни, та виявили, що його рідня володіє нерухомістю щонайменше на 25,5 млн грн за ринковою вартістю. Зокрема, дружина Ілля Вітюка — Юлія під час війни купила квартиру, яка коштує понад 20 млн грн. 

Напередодні публікації розслідування, 1 квітня, у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. Завдяки відео з камер спостереження «Слідство.Інфо» встановило, що вказівки працівникам ТЦК давав співробітник СБУ, а саме департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки. Це саме той департамент СБУ, про голову якого, генерала Іллю Вітюка. 

8 квітня розслідувач «Слідства.Інфо» Євгеній Шульгат разом з юристкою Оксаною Максименюк подали заяву до НАБУ.

У Генштабі заявили, що перевели начальника Соломʼянського ТЦК на нижчу посаду до одного з бойових підрозділів ЗСУ, а голова СБУ відсторонив керівника департаменту кібербезпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов’язків.  

Читайте також:  «На все заробили жінки»: журналісти знайшли у голови департаменту кібербезпеки СБУ нерухомість вартістю понад 25,5 млн грн