Вища кваліфікаційна комісія суддів радить звільнити суддю Вадима Бутенка. «Слідство.Інфо» публікувало розслідування, де фігурував цей суддя. Він міг допомагати скандальному судді Павлу Вовку захопити владу в Раді суддів. Бутенко мав очолити цей орган, щоб суддям вже ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва не ставили зайвих запитань щодо їх роботи. 

Суддя Вадим Бутенко працює у Фастівському міськрайонному суді Київської області. 19 лютого 2023 року він проходив співбесіду у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС). Ця комісія займається, зокрема, перевіркою суддів на доброчесність і відповідність посаді. 

Члени комісії одноголосно вирішили, що Вадиму Бутенку не місце в суді. 

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» розповідали про записи з кабінету очільника вже ліквідованого і скандального Окружного адміністративного суду міста Києва — Павла Вовка. Суддя Бутенко теж фігурує у цих розслідуваннях. 

На цих записах чутно як судді ОАСКу намагалися поставити свою людину в Раду суддів України. Цей орган контролює суддівську діяльність в Україні та покликаний забезпечувати незалежність суддів. Павло Вовк не хотів, щоб Рада суддів ставила непотрібні запитання щодо корупційних та сумнівних справ скандального суду, тому вирішив мати «свою людину» в Раді суддів. Цією людиною мав стати Вадим Бутенко. 

Свої дії Павло Вовк координував з високопосадовцем часів Віктора Януковича — проросійським політиком Андрієм Портновим, а також з Адміністрацією президента, зокрема, ймовірно із тодішнім заступником її керівника Русланом Рябошапкою.

На записах також чутно, що Павло Вовк організував зустріч Бутенка з представниками Адміністрації президента. Після цієї зустрічі у ЗМІ з’явилась новина, що заступник голови Ради суддів Вадим Бутенко відвідав Адміністрацію президента, де зустрівся із заступником голови АП Русланом Рябошапкою. Як заявили в пресслужбі Адміністрації, посадовці «обговорили напрями реалізації судової реформи». 

Фото із зустрічі Вадима Бутенка та Руслана Рябошапки. Джерело: zib.com.ua

Зрештою, ймовірний план Павла Вовка частково вдався і замість Олега Ткачука Раду суддів очолив Богдан Моніч. Останній став «компромісною фігурою» під час вирішення, хто ж має очолити Раду суддів.

Під час співбесіди ймовірна причетність Бутенка до цієї історії також підіймалась й суддя заперечив, що допомагав суддям ОАСКу захопити владу в Раді суддів. 

Проте, Бутенко не заперечив, що знайомий особисто з Павлом Вовком та спілкувався з ним у період, коли його прослуховували, але це були не ті розмови, які записували правоохоронці.

У членів комісії також виникли запитання до декларацій Бутенка. Суддя не декларував у 2018-2022 роках, що його дружина працює у Вищому антикорупційному суді. Також Бутенко не зміг пояснити, чому він не подав  декларацію за 2021 рік. 

У ВККС також були запитання до Бутенка щодо його майна. Комісію зацікавило, звідки у Бутенка з’явились кошти, щоб заощадити понад 30 тисяч доларів

«Я декларував все те, що у мене було в наявності. От за результатами отримання моєї заробітної плати, що залишалось, те я і декларував», — відповів на це Бутенко. Також суддя додав, що йому немає сенсу приховувати інформацію щодо своїх заощаджень.

Батьки Бутенка займаються бізнесом, який пов’язаний з нерухомістю (Бутенко відмовився детальніше пояснювати), й, за інформацією ВККС, вони могли ухилятися від сплати податків. 

Суддя сказав комісії, що не знає, як його батьки отримували доходи, але оскільки їх жодного разу не притягували до відповідальності за несплату податків, то все було законно. 

Суддя під час винесення деяких вироків у кримінальних справах покликався на докази, які не досліджували у суді. Через це вироки Бутенка оскаржували в апеляції. Також суддя розглядав справи без захисника та потерпілого, через що його вироки теж оскаржували.

Бутенко сказав, що аби прокоментувати його оскаржені вироки, треба читати рішення апеляційного суду. 

Читайте також: Скандальний суддя ліквідованого ОАСКу Павло Вовк шість разів виїжджав з України під час війни, — Громадська рада доброчесності