Напередодні оголошення карантину президент Зеленський зібрав у себе представників великого бізнесу. Глава держави попросив їх про допомогу у боротьбі із поширенням коронавірусу. Серед олігархів та топ-менеджерів впливових українських компаній був також харків’янин Олександр Ярославський. Саме він, за словами Зеленського, нібито пообіцяв організувати доставку в Україну аж мільйон тестів з Китаю. Вирушив туди президентський борт. Сьогодні, 23 березня, він повернувся назад. Утім, про мільйони медичних засобів наразі не йдеться. А повний обсяг поставлених тестів не озвучують навіть в Офісі президента.  

Олександр Ярославський також очолив харківський антикризовий штаб, який має боротися із поширенням вірусу в області, та активно збирає гроші на закупівлю необхідних для цього обладнання та товарів. Через це у бізнесмена стався публічний конфлікт з головою обласної адміністрації Олексієм Кучером. Представник президента назвав цей штаб фікцією, а методи його роботи “прямим вимаганням у бізнесу”. 

“Слідство.Інфо” вирішило нагадати, чим відомий бізнесмен Олександр Ярославський, розповісти про його  статки, політичне минуле та ворожнечу з різними впливовими людьми. 

“Танк” і “міль”: дружба з Кернесом проти ставленика президента 

Після наради на Банковій, яка відбулася 16 березня, президент повідомив, що  Ярославський домовився про поставку в Україну великої партії тестів на коронавірус. Медичні засоби мав закупити для України китайський мільярдер Джек Ма, з яким у харківського бізнесмена дружні стосунки. Джек Ма —  найбагатша людина Китаю. Він є засновником групи компаній Alibaba, яка спеціалізується на торгівлі в Інтернеті. У 2019 році Ярославський, наприклад, запрошував Ма виступити в одному з університетів Харкова. Проте, чи доставлена в Україну допомога від мільярдера наразі невідомо. Представниця Ярославського, з якою зв’язалося “Слідство.Інфо”, відмовилася відповідати на усне звернення журналістів, а міські телефони холдингу бізнесмена не відповідають взагалі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: що не так з тестуванням

Ярославський не лише виступив з ініціативою забезпечити Україну тестами, кількість яких наразі є недостатньо прокомунікованою, а й розгорнув діяльність щодо боротьби з вірусом в регіоні та побудував союз з мером Харкова Кернесом. Так, минулого тижня він очолив Харківський антикризовий штаб, який має протидіяти поширенню вірусу в області. 19 березня пройшло його засідання, наразі штаб збирає гроші від бізнесу на закупівлю необхідних медзасобів та обладнання.

Бізнесмен Олександр Ярославський (ліворуч біля мікрофону) і міський голова Харкова Геннадій Кернес на засіданні регіонального антикризового штабу з боротьби з коронавірусом/ФОТО Харківської міської ради

Сам Ярославський повідомив, що від себе виділяє 13 мільйонів доларів. Його ж головним соратником в цій діяльності став мер Харкова Геннадій Кернес. Примітно, що чоловіки тривалий час ворогували та обмінювалися публічними “шпильками”. Проте вже на початку цього року бізнесмен повідомив виданню НВ, що вони помирилися з міським головою та навіть разом зустрічали Новий рік в готелі, який належить Ярославському. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: хаотичні закупівлі першої необхідності

Міський голова Харкова Геннадій Кернес і Олександр Ярославський (ліворуч) під час святкування Нового року в готелі бізнесмена/ФОТО зі сторінки у соцмережі Кернеса

Діяльність оперативного штабу Ярославського-Кернеса розкритикував голова обласної адміністрації Олексій Кучер. Він керує областю з листопада минулого року, до того був народним депутатом від президентської партії. Кучер повідомив, що на Харківщині існує один офіційний штаб, який, власне, очолює він, а всі інші назвав фікцією. Також Кучер доволі різко висловився про методи збору грошей на боротьбу з вірусом. “Це фактично публічне вимагання у бізнесу було. Ми так не працюємо. Ми повернемо в реальність ту людину, яка фактично займається вимаганням грошових коштів… ”,  – повідомив голова ХОДА на брифінгу. 

Проте в той же день на критику Кучера відповів мер Харкова Геннадій Кернес. Він поставив під сумнів спроможність голови ОДА організувати роботу та порівняв його з “міллю”, а себе і свого соратника Ярославського – з “танком”. “Якщо подивитися на Кучера, то він рухається, як міль, під’їдаючи щось незрозуміле…”, написав в своєму телеграм-каналі Кернес. 

Від готелів і торговельних центрів до залізорудного комбінату 

Олександр Ярославський є власником однієї з найбільших українських бізнес-груп DCH. У 2019 році він зайняв 16-ту сходинку в рейтингу найбагатших українців, який підготувало видання НВ спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital.  Бізнес Ярославського доволі різноплановий: від будівельних проектів до великих промислових підприємств. До прикладу, саме його компанія зводила елітний мікрорайон “Воздвиженка” на столичному Подолі. Крім того, DCH володіє мережею торговельно-розважальних центрів “Караван”, міжнародним аеропортом “Харків” та п’ятизірковим готелем “Харків Палац”. Останні два об’єкти будувалися під проведення в України чемпіонату з футболу Євро-2012. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ В Україні закупили понад 5,8 тисяч тестів на виявлення коронавірусу за 3,5 млн грн — дані з ProZorro

У холдинг Ярославського також входять кілька промислових об’єктів, зокрема, компанії з видобутку гранітного щебню та залізної руди, а також металургійний та тракторні заводи. 

Примітно, що частину з цих підприємств Ярославський купив у російських олігархів після початку війни на Донбасі, коли їм стало проблемно вести бізнес в Україні. Мова йде про “Дніпровський металургійний завод” та рудник “Суха Балка”, які раніше належали олігарху Роману Абрамовичу. А також про “Харківський тракторний завод”, яким до 2016 року володіли структури російського мільярдера Олега Дерипаски. 

У 2002-2006 роках був народним депутатом Верховної Ради від “Партії зелених України”, брав активну участь в підготовці України до футбольного чемпіонату. Згодом, за даними видання Liga.net, певний час жив з родиною у Великій Британії. 

Конфлікт з Курченком та знищення “Металіста” 

Бізнесові позиції Ярославського суттєво послабилися за влади “регіоналів”. Попередній великий конфлікт, пов’язаний з Ярославським, стався в 2012 році. Тоді олігарх Сергій Курченко, який був близьким до так званої “сім’ї Януковича”, змусив харків’янина продати футбольний клуб “Металіст”. 

Бізнесмен Олександр Ярославський/ФОТО УНІАН, архів, автор Володимир Андрєєв

Олександр Ярославський володів клубом з 2005 року. Згодом “Металіст” став однією з найсильніших футбольних команд України. У 2012 році клуб пройшов в чвертьфіналу Ліги Європи. У тому ж році харків’янин продав “Металіст” Сергію Курченку та повідомив, що це була вимушена угода. А саме рішенні нібито ухвалювалося в умовах “безпрецедентного психологічного тиску” на клуб. 

За угодою Курченку також відійшла вся спортивна інфраструктура, а це тренувальна база, футбольна академія та частина харківського стадіону. Після втечі Курченка з України в 2014 році він перестав утримувати клуб та заборгував футболістам та тренерам значні кошти. У 2016 році “Металіст” розпався на два інших клуби. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: карта закупівель медичних виробів в Україні

На початку року Харківська обладміністрація повідомила, що кілька активів Курченка, пов’язані з “Металістом”, повернули державі. Зокрема, частину приміщень харківського стадіону та тренувальну базу. А нещодавно голова ОДА Олексій Кучер підписав розпорядження про створення окремого державного підприємства, якому і мають перейти ці інфраструктурні об’єкти.