Торік Офіс Генерального прокурора виплатив майже 20,5 мільйонів гривень компенсацій своїм колишнім працівникам. Усі вони добилися виплат і часом також поновлення на своїх посадах через українські суди.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо»: «Скандальний Кулик, люстровані та неатестовані: кому Офіс Генпрокурора виплатив більше 20 млн грн».

За нашими підрахунками, у 2020 році компенсації виплатили 46 експрацівникам прокуратури. Серед них переважна більшість — раніше люстровані прокурори або ті, хто завалили атестації. 

Зокрема, майже 600 тисяч отримав чинний прокурор Києва Олег Кіпер. За часів президентства Віктора Януковича він був заступником прокурора Івано-Франківської області, тож після Революції Гідності його звільнили через люстрацію. Із того часу Кіпер працював адвокатом та був кандидатом у мери Одеси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя Вовк допоміг прокурору поновитися після люстрації і отримати майже пів мільйона

У квітні 2019 року Олег Кіпер почав надавати професійну допомогу Адміністрації Президента (тепер — Офіс Генерального прокурора) з питань діяльності правоохоронних органів. Восени того ж року Кіпер оскаржив рішення в про своє звільнення в Окружному адмінсуді Києва. Суд постановив поновити його на службі в прокуратурі та виплатити 805 тисяч гривень за вимушений прогул. Апеляція зменшила цю суму до 734 тисяч.

Зазначимо, вже у червні 2020 року генпрокурорка Ірина Венедіктова призначила Олега Кіпера заступником прокурора Києва, а у вересні він очолив прокуратуру Києва.

Нагадаємо, у грудні цього року Вища рада правосуддя одноголосно рекомендувала призначити суддю Майдану Віктора Кицюка суддею Печерського суду на довічний термін. Кількома днями раніше Шевченківський районний суд Києва повністю виправдав Кицюка, якого звинувачували у позбавленні учасників протестів під Межигір’ям водійських прав за фальсифікованими рапортами працівників Державтоінспекціії.