За версією Національного антикорупційного бюро, голова Державної судової адміністрації (ДСА) Зеновій Холоднюк міг домовитися з очільником Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) про те, щоб через суд завадити проведенню конкурсу на посаду нового очільника адміністрації.

Про це йдеться в черговому відео з аудіозаписами розмов голови ОАСК Павла Вовка, які публікує НАБУ.

Як розповідають у відомстві, на початку 2019 року Комісія з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя провела конкурс на посаду голови Державної судової адміністрації. Чинний очільник ДСА Зеновій Холоднюк через невідповідність вимогам до кандидатів податись на нього не зміг. Тому, як зазначають у НАБУ, він вирішив зашкодити проведенню конкурсу та зберегти собі посаду. По допомогу, нібито, звернувся до голови ОАСКу Павла Вовка — і той погодився. На оприлюдненому НАБУ фрагменті аудіозапису це звучить так:

— Ми напишемо так, як я сказав: «Передчасно, немає доказів, що…» От, чекаємо на 15-те, — за версією НАБУ, каже Павло Вовк Зеновію Холоднюку. — Якщо 15-го числа Вас образять, Ви (у Вас заготовки мають бути) вписуйте рішення, номер, що провели конкурс, обрали когось — і подаємо це все. Але Ви зробіть заготовки, щоб вони у Вас були. Тільки вписати. І спосіб забезпечення позову ставимо: «зупинити дію рішення Комісії». Все, і воно красиво, угу, все, дякую.

Дійсно, 13 березня суддя ОАСКу Володимир Келеберда зупинив дію рішення Комісії про призначення нового голови Державної судової адміністрації. Тоді на конкурсі переможцем обрали Сергія Пушкаря (фрагменти розмов нібито цього чоловіка, у яких згадується Павло Вовк, теж оприлюднено НАБУ), а суд своїм рішенням заблокував його призначення.

Щоб державний виконавець оперативно втілив це рішення, Павло Вовк нібито радить Холоднюку заплатити державному виконавцю. В матеріалах НАБУ це звучить так:

— Зеновію Васильовичу, день добрий, — за версією НАБУ, каже Холоднюку Вовк. — Ну, Ваші ж юристи вже все отримали. Тобто, все, що ми обіцяли — ми зробили. Чудово. Дивіться, для підстраховочки Валік має непогані контакти, але, зрозуміло, що він теж скаже, що дайте якісь «пару копійок» — теж ж усім треба дати. Може, Ви б усе-таки за нашими ухвалами відкрили виконавче провадження в Мін’юсті й щоб виконавець ВРП трохи на місце поставив? Мені здається, цього не варто випускати з виду.

Пізніше того ж дня, відповідно до матеріалів НАБУ, Павло Вовк спілкується телефоном з іншим чоловіком, обговорюючи питання Холоднюка.

— Алло, привіт ще раз, — нібито каже Вовк. — Дивись, я б радив вам узяти в нашого не дуже щедрого товариша «пару копійок» і відкритись сьогодні у виконавче провадження. Ось. І щоб виконавець написав на ВРП якийсь папірець, що «хлопці, рішення призупинене, то, значить, ніяких дій у вас бути не може». Таке страшне. Якщо тобі треба буде там якийсь контакт — я знайду тобі найвищий. Але там, наприклад, із цим питанням може спокійно допомогти Довбенко (відповідно до НАБУ, ідеться про юриста, який, нібито, мав на той момент вплив над Мін’юстом — Ред.). Але зрозуміло, що скаже: «дайте щось, якось».

Справу вдається залагодити. У відповідь на прохання Холоднюка голова суду, за версією НАБУ, попросив про послугу у відповідь: ввести до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів «своїх» людей, аби безперешкодно пройти кваліфікаційне оцінювання. Ймовірно, внаслідок цих домовленостей у травні 2019 року голова ДСА призначив членом ВККС Сергія Остапця, хоч це рішення й намагався оскаржити заступник голови ВККС Станіслав Щотка.

Нагадаємо, ввечері у п’ятницю, 17 липня, НАБУ опублікувало аудіозаписи розмов нібито голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка із заступниками (зокрема, Євгенієм Абловим), іншими суддями та відвідувачами. Обговорюють вони, зокрема, інструменти впливу на контролюючі органи судової влади – Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Також під впливом Вовка, як ідеться в наданих НАБУ матеріалах, є Конституційний суд України, Шостий окружний адміністративний суд. Чоловік використовував ці важелі, зокрема, щоб втілювати «замовлення» політиків та бізнесменів, чи демонструвати можливості ОАСК із впливу на владу. Так, у 2019-му, як ідеться в оприлюднених НАБУ матеріалах, ОАСК розглядав позов про визнання відсутності в парламенті коаліції депутатських фракцій. Це відкривало шлях до розпуску Верховної Ради через суд. Коли ж у ході президентських виборів стали очевидними високі шанси на зміну влади, Павло Вовк та його заступник планували судовим рішенням заборонити широкому колу держслужбовців виїжджати за кордон.

Також, як засвідчено аудіозаписами НАБУ, Павло Вовк та Євгеній Аблов намагались отримати дані про телефонні з’єднання журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської, яка готувала матеріал про святкування дня народження Аблова в одному з київських ресторанів.

Більше про зафіксовані НАБУ факти зловживання владою керівництвом ОАСК ідеться в матеріалі «Слідства.Інфо» «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

Фото з Судово-юридичної газети