Суддя Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) Сергій Каракашьян звернувся до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в його діяльність. Підставою стало те, що Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження щодо рішення Каракашьяна у справі «ВіЕйБі банку».

Звернення Каракашьяна вже опубліковане на сайті ВРП.

Початок розслідування бюро суддя вважає «втручанням у його професійну діяльність».

«У своєму повідомленні НАБУ, критикуючи прийняте у вказаній справі рішення та висловлюючи свою рішучу незгоду з ним, кваліфікує таке судове рішення як завідомо неправосудне, звинувачуючи мене, без наявності будь-якого вироку суду, у вчиненні злочину», — написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фігурант «плівок НАБУ» Аблов повертається на роботу в суд

Зазначимо, що 30 квітня пресслужба Національного антикорупційного бюро повідомила про початок розслідування щодо винесення неправосудного рішення Каракашьяном. На думку правоохоронців, суддя втрутився у кримінальний процес, що є поза його компетенцією.

«Своїми діями служитель Феміди порушив положення п. 2 ч. 2 ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства України. Він також не взяв до уваги постанови Великої Палати Верховного Суду, якими встановлено, що такі спори знаходяться поза межами юрисдикції адміністративного суду», — зазначили в НАБУ.

У рішенні Каракашьян задовольнив позов трьох підозрюваних у справі «ВіЕйБі банку», яку зараз розслідує НАБУ, та визнав відсутність повноважень у колишнього заступника генпрокурора Віталія Каська скасовувати постанову Національної поліції про закриття справи «ВіЕйБі банку». Як повідомляє портал «Слово і Діло», одним із позовників був колишній власник банку, мільйонер Олег Бахматюк, а також його сестра Наталія Василюк і колишній голова правління банку Денис Мальцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Мені ніхто ручний не потрібен» — Зеленський про Окружний адмінсуд Києва

Зазначимо, суддя Сергій Каракашьян уже не вперше отримує увагу медіа. На початку 2019 року він тимчасово заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я. Те рішення він ухвалив за позовом екснардепа від «Радикальної партії» Ігоря Мосійчука. У 2018 році Каракашьян визнав незаконним призначення директора НАБУ Артема Ситника та поновив на посаді голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Що ж до справи «ВіЕйБі банку», то в листопаді 2019 року НАБУ та САП повідомили Бахматюка про підозру в організації ним заволодіння 1,2 млрд грн, отриманих у ході рефінансування установи від Національного банку України. За версією офіційного слідства, в жовтні 2014 року «ВіЕйБі банк», віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ із клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоч «ВіЕйБі банк» не подав усіх необхідних для цього документів, правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, погодилося надати кредит. Хоч до того установа Бахматюка вже отримала від Нацбанку кредитів на 3 млрд грн, які не повернула.

Кредит банк отримав під заставу нерухомості, яку нібито було оцінено в 1,8 млрд грн. Однак проведена під час досудового розслідування експертиза встановила, що реальна вартість заявленої нерухомості становить лише 72,62 млн грн — у 25 разів менше. Експертизою було виявлено, що надані «ВіЕйБі банком» звіти — підроблені.

Невдовзі НБУ визнав «ВіЕйБі банк» неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, банк так і не повернув.