Низка громадських організацій закликали президента Володимира Зеленського невідкладно ініціювати ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК). Напередодні Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили суддям ОАСК та пов’язаним із ними особам підозри в низці злочинів.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із заяви громадських організацій.

«Діяльність ОАСК не має нічого спільного із законним та справедливим судочинством, його судді вважають себе безкарними й мають надзвичайний вплив на діяльність інших державних органів, створюючи загрози для належної діяльності системи влади в державі. Подальше існування ОАСК матиме наслідком лише нові зловживання його суддів, тому Окружному адмінсуду Києва не місце в системі судоустрою України», — ідеться у заяві громадських організацій.

Серед підписантів заяви — фундація DEJURE, Центр протидії корупції, Всеукраїнське Об’єднання «Автомайдан», рух ЧЕСНО, Центр економічної стратегії, Transparency International Ukraine, Інститут законодавчих ідей, Центр громадського моніторингу та досліджень, Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC), Мережа захисту національних інтересів «АНТС», Антикорупційний штаб, Bihus.Info, Харківський антикорупційний центр.

Зауважимо, що 17 липня детективи НАБУ провели обшуки в ОАСК, Державній судовій адміністрації, у помешканнях та на робочих місцях кількох фігурантів справи. А невдовзі на офіційному YouTube-каналі бюро з’явилось відео про зловживання владою членів Окружного адмінсуду. 45-хвилинний ролик містить, здебільшого, аудіозаписи розмов голови суду, його заступників та суддів ОАСК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва

За даними НАБУ, голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк, щонайменше, в минулому році впливав на роботу Конституційного суду, інших судів та контролюючих органів. За версією слідчих, він утілював забаганки політиків чи бізнесменів — а інколи, щоб задовольнити інтереси колег чи засвідчити впливовість суду, впливав на формально незалежні інституції із власної ініціативи. За допомогою судових проваджень, як свідчать записи, він міг домогтись призначення на певні посади «потрібних» для себе людей чи скасувати дію окремих норм закону.

Також ми розповідали, що голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк та його заступник Євгеній Аблов намагались дізнатись дані про телефонні з’єднання журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської.

Рік тому НАБУ вже оприлюднювало інформацію щодо зловживань у цьому суді. Декільком суддям тоді також було повідомлено про підозри. Однак тоді Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити підозрюваних з ОАСК Павла Вовка та Ігоря Погрібніченка від здійснення правосуддя. Попри клопотання прокурорів, строк розслідування тієї справи не було продовжено.

Попри значний резонанс, який спричинили оприлюднені раніше приклади зловживань в ОАСК, президент Зеленський у жовтні минулого року просив «дати йому розібратись з цим Окружним адмінсудом». Однак, як ідеться в заяві, досі жодних кроків у цьому напрямку він не зробив.

Питання ліквідації Окружного адмінсуду Києва було ініційоване ще за президентства Петра Порошенка. Тодішній очільник держави навіть отримав на це погодження ВРП, однак пізніше згадка про ліквідацію ОАСК в Указі Президента зникла.

За Конституцією України саме президент після консультацій з Вищою Радою Правосуддя має внести до Верховної Ради законопроект, який передбачатиме ліквідацію ОАСК.

«Слідство.Інфо» розповідало про низку неоднозначних рішень цього суду. Так, судді ОАСКу дозволили співробітникам СБУ та військовим прокурорам не оприлюднювати свої декларації. Заборонили колишній виконувачці обов’язків міністра охорони здоров’я Уляні Супрун перебувати на посаді. «Заблокували» перейменування Української православної церкви Московського патріархату в Російську православну церкву в Україні. Скасували націоналізацію ПриватБанку та поновили на посаді голову Державної фіскальної служби Романа Насірова. У грудні 2013-го заступник голови Окружного адмінсуду Євгеній Аблов зобов’язав розблокувати Хрещатик і Майдан Незалежності, що стало підставою для штурму протестувальників «Беркутом» у ніч на 11 грудня.

У квітні минулого року «Слідство.Інфо» розповідало про святкування заступником голови ОАСК Євгенієм Абловим дня народження у ресторані VaBene в центрі Києва. Привітати одіозного суддю прийшли чимало політиків, судді з Києва й регіонів (попри робочий день), політик Сергій Ківалов та тодішній головний військовий прокурор Анатолій Матіос.