Дорогий ресторан у центрі столиці від третьої дня закритий на спецобслуговування. Уже за дві години сюди, в престижний заклад біля Оперного театру, з’їдеться суддівський бомонд, один одіозний політик і головний військовий прокурор. Святкували день народження колеги та друга — заступника голови Окружного адміністративного суду Києва Євгенія Аблова. Хоча згодом дехто з гостей озвучив інші версії подій того вечора.

КАР’ЄРА СКАНДАЛЬНІ РІШЕННЯ СУДДІ ЄВГЕНІЯ АБЛОВА

Суддею Аблов працює 12 років. Спершу служив одеській Феміді, потім перевівся до столиці. Відомим став завдяки скандальним судовим рішенням. Зокрема, в грудні 2013 року Аблов зобов’язав спецпризначенців розігнати активістів Майдану, у 2017-му — визнав законною схему закупівлі так званих «рюкзаків Авакова», чим допоміг сину міністра внутрішніх справ уникнути покарання. А у 2018-му поновив на посаді ректорку медичного університету імені Богомольця Катерину Амосову.  

«Якщо в часи Януковича найскандальнішим був Печерський суд столиці, то нині це Окружний адміністративний суд Києва. Це суд, який може відбілити будь-якого корупціонера, покарати незручних владі посадовців, заборонити мирні зібрання. Цей суд мав бути ліквідований, був навіть підготовлений наказ, але потім ОАСК зник з переліку на ліквідацію. Я вважаю, що це сталося тому, що цей суд ручний. А Аблов є заступником голови цього суду та має там вплив», — каже координаторка проекту «Просуд», яка досліджує корупцію та зловживання в судовій системі, Катерина Бутко.

ПЛИВОВІ ГОСТІ НА СВЯТІ В АБЛОВА

На вході до ресторану одразу ж з’явилася охорона, яка не залишала пост аж до закриття закладу. Народився Євгеній Аблов 10 березня, та святкувати в колі колег вирішив за три дні — 13-го. Попри те, що він орендував ресторан повністю, на заході було не більш як три десятки гостей. Однак переважно впливові представники судової та правоохоронної систем.

Іменинник, який був одягнений у строгий синій костюм, запізнився хвилин на п’ятнадцять. Біля входу на нього вже чекали перші гості. Серед відвідувачів свята «Слідство.Інфо» ідентифікувало до десятка суддів Окружного адміністративного суду Києва — колег Євгенія Аблова.

Наприклад, одними з перших, ще до закінчення робочого дня, приїхали двоє фігурантів розслідувань «Слідства.Інфо» Руслан Арсірій та Олексій Огурцов. Як раніше з’ясували журналісти, що поки судді відпочивали на екзотичних курортах — островах Маврикій та Ямайка — від їхнього імені в Україні виносилися судові рішення.

Попри те, що Євгеній Аблов улаштував вечірку посеред робочого тижня, на свято приїхали навіть судді з регіонів. «Слідство.Інфо» ідентифікувало голів Одеського окружного адміністративного суду та Вінницького окружного адміністративного суду — Олега Глуханчука та Олександра Вільчинського.

Гість з Одеси відомий завдяки низці гучних скандалів: суддя їздив напідпитку за кермом, а коли його зупинила поліція, лаявся та ображав патрульних. Також суддя приховав будинок вартістю в понад 7 мільйонів гривень. До речі, як і сам іменинник, Олег Глуханчук був фігурантом розслідування Національного антикорупційного бюро (НАБУ) через незаконне збагачення.

Глуханчук повідомив журналістам, що справді заходив до ресторану просто випити кави з товаришем (попри те, що заклад був закритий на спецобслуговування). І Аблова, за його словами, там не бачив.

Завітали до ресторану й керівники судів вищих інстанцій. Голова Київського апеляційного адміністративного суду Андрій Горяйнов та голова Касаційного адміністративного суду Михайло Смокович, який ніс великий пакет. Саме ці суди переглядають рішення, винесені Абловим та його колегами.

Смокович прокоментував «Слідству.Інфо», що справді був на дні народження Євгенія Аблова: «Так, був на дні народження. Конфлікту інтересів у цьому немає. Аблов — фаховий суддя. Подарував йому свою книжку».  

Проте найнесподіванішою для журналістів «Слідства.Інфо» стала поява на вечірці членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Саме там проводять набір та переатестовують чинних суддів. Адже за кілька місяців ВККС оцінюватиме вже самого Аблова та має вирішити, чи бути йому суддею надалі. Журналісти на вході в ресторан упізнали трьох членів комісії — Тараса Лукаша (він був з невеликим подарунковим пакетом), Володимира Бутенка та голову ВККС Сергія Козьякова.

Координаторка проекту «Просуд» Катерина Бутко пояснює, що члени ВККС не можуть відвідувати спільні вечірки з суддями, професійність і доброчесність яких незабаром будуть оцінювати.

«Це, звичайно, є конфліктом інтересів. Тому що кваліфікаційне оцінювання незабаром буде проходити не лише сам Аблов, але й інші судді Окружного адміністративного суду Києва. Крім того, ОАСК розглядає кілька позовів, які подавалися проти членів ВККС і в яких поставало питання щодо законності їхнього перебування на посадах», — каже Бутко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТАЄМНІ ЗУСТРІЧІ, ТЕЛЕФОННІ РОЗМОВИ Й ПУБЛІЧНА МОВЧАНКА: ІСТОРІЯ СТОСУНКІВ КОМАНДИ ЗЕЛЕНСЬКОГО З ОКРУЖНИМ АДМІНСУДОМ КИЄВА

Однак сам очільник комісії Сергій Козьяков стверджує, що отримав запрошення в ресторан на «неформальну дискусію» від шеф-редактора одного з профільних юридичних видань, а не на день народження Євгенія Аблова. А під час заходу з суддями Окружного адміністративного суду нібито не спілкувався.

«У мене там був інший захід. Таких заходів дуже багато — юридичні дискусії. Якщо я прийшов у ресторан і там був Аблов з групою суддів, то так, вони там були. Спілкувався я з зовсім іншими людьми. З Матіосом (головний військовий прокурор ред.) говорив також з одним народним депутатом», — пояснив Козьяков. А також сказав, що не знає, що робили в ресторані двоє інших його колег з ВККС.

А Тарас Лукаш сказав «Слідству.Інфо», що в ресторані того вечора мав зустріч з журналістами.

Відвідали свято Євгенія Аблова суддя Конституційного Суду України Віктор Кривенко, політик Сергій Ківалов, який є однією з найвпливовіших персон у судовій системі, та головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Охоронець останнього заніс до ресторану великий білий пакет, в якому, ймовірно, був подарунок.

Через дві години після початку заходу, людина, яка забезпечувала спокій гостей, помітила знімальну групу «Слідства.Інфо» та почала вимагати, щоб журналісти забиралися. Цього чоловіка, який тоді відмовився представлятися, наступного дня журналісти зустріли в Окружному адміністративному суді Києва. Установити його ім’я та посаду не вдалося, однак той факт, що він мав перепустку та вільно проходив до приміщення суду, може свідчити, що це співробітник судової установи.

Через 15 хвилин після спілкування з імовірним охоронцем вечірки, до ресторану приїхав екіпаж полку поліції спеціального призначення — нібито через неправильне паркування машини знімальної групи. А згодом з’явилося ще два екіпажі патрульної поліції. Правоохоронці оглянули автівку журналістів та обнюхали особисті речі водія, зокрема освіжувач повітря та наперсток, який був у його рюкзаку. Поліцейські склали протокол про порушення правил дорожнього руху та поїхали.

Біля ресторану журналісти залишалися аж до закриття закладу. Однак жоден з поважних гостей, окрім головного військового прокурора Анатолія Матіоса, так і не наважився залишити суддівське свято через парадний вхід.

Журналісти «Слідства.Інфо» після вечірки під виглядом клієнтів звернулися до ресторану, щоб з’ясувати, скільки коштував бенкет. У закладі повідомили, що закрита вечірка з фуршетом обійдеться у 100-110 тисяч гривень.

«Слідство.Інфо» також завітало до Євгенія Аблова на роботу та поставило запитання щодо вартості свята й подарунків. Однак суддя спілкуватися не захотів. Спершу сказав, що цей день проводив на роботі, а на уточнення про вечір, відповів, що був у відпустці.