В Окружному адміністративному суді міста Києва детективи Національного антикорупційного бюро проводять обшуки. Так само обшуки тривають у будівлі Державної судової адміністрації.

Про це повідомляє пресслужба відомства у Facebook.

«Детективи НАБУ здійснюють санкціоновані обшуки в приміщеннях Окружного адміністративного суду міста Києва та Державної судової адміністрації для вилучення предметів, речей та документів, що можуть мати значення для кримінального провадження. Деталі — згодом», — зазначили у відомстві.

Цю інформацію встигли також підтвердити й у пресслужбі Окружного адмінсуду Києва. За їх словами, підставою для обшуків стало розслідування у справах Майдану. У суді також зазначили, що слідчі дії проводяться нібито з порушеннями та назвали це «спробою дискредитації».

«Вкотре слідчі дії проводяться з порушенням територіальної підсудності справи — на підставі ухвали суду (цього разу – Ленінського районного суду м. Кіровограда). Починаючи з 2015 року це не перша спроба дискредитації Окружного адміністративного суду міста Києва в такий спосіб», — йдеться у повідомленні на сайті суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фігурант «плівок НАБУ» Аблов знову став заступником голови Окружного адмінсуду Києва

Зазначимо, що Окружний адмінсуд Києва вже далеко не вперше потрапляє до уваги медіа. Торік у серпні Національне антикорупційне бюро спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Правоохоронці розслідували дії ексголови адмінсуду Павла Вовка та його колег — суддів ОАСК Євгена Аблова й Ігоря Погрібніченка, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День народження Аблова: політики, скандальні судді та головний військовий прокурор

За даними слідства, Вовк нібито через небажання проходити оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) створював перешкоди в діяльності окремих її членів. Усім фігурантам за фактами втручання в діяльність ВККС й ухвалення неправосудних рішень оголосили підозри.

Пізніше НАБУ опублікувало записи розмов судді Вовка на своєму YouTube-каналі. Серед іншого із записів стало відомо, що суддя домовлявся про покупку коштовного антикваріату й старовинних монет.

Вища рада правосуддя відмовилася відсторонювати Павла Вовка, Ігоря Погрібніченка та Івана Шепітка. Щодо Євгена Аблова, який на момент публікації «плівок» був відсторонений від здійснення правосуддя, то у грудні минулого року він також повернувся на роботу в суд.

У листопаді минулого року Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування у провадженні щодо «плівок Вовка». Перед цим Шевченківський райсуд Києва відмовився продовжити строки досудового розслідування у цьому провадженні. Тоді Генпрокуратура клопотала про збільшення терміну розслідування, мотивуючи це тим, що досі тривала ключова експертиза — фахівці перевіряли записи з кабінету ексголови ОАСКу Павла Вовка.

Під час пресмарафону 11 жовтня президент України Володимир Зеленський у коментарі «Слідству.Інфо» заявив, що йому потрібен час, аби «розібратися» з Окружним адмінсудом Києва (ОАСК).