У 2023 році журналістська агенція «Слідство.Інфо», окрім ідентифікації російських окупантів, робила розслідування про українських політиків, бізнесменів і суддів. Серед них — про нардепа від «Слуги Народу» Юрія Арістова, який таємно виїжджав на відпочинок на Мальдіви. Журналісти також писали про суддю ВАКС Андрія Біцюка, який ділиться з дружиною-адвокаткою матеріалами антикорупційних справ, а вона допомагає йому виписувати судові рішення щодо високопосадовців, підозрюваних у корупції. А також «Слідство.Інфо» виявило, що на 9-му році війни з РФ група компаній, яка має звʼязок з російським бізнесменом білоруського походження Едуардом Апсітом, отримує державні підряди та має доступ до великої кількості стратегічних об’єктів України. На початку грудня 2023-го журналісти опублікували розслідування про розподіл Міністерством соцполітики України майже 164 мільйонів гривень гуманітарних коштів між сумнівними організаціями.  

«ДИПЛОМАТИЧНА МІСІЯ НА МАЛЬДІВАХ»: НА ЛЮКСОВОМУ КУРОРТІ ПОМІТИЛИ НАРДЕПА «СЛУГИ НАРОДУ», ЯКИЙ ВІДПОВІДАЄ ЗА НАЦБЕЗПЕКУ

48-річного Юрія Арістова, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардепа партії «Слуга Народу» у середині липня помітили у 5-зірковому готелі Waldorf Astoria Maldives, що знаходиться на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви. Про це журналістам «Слідства.Інфо» стало відомо з власних джерел.

Для перевірки отриманої інформації журналісти зателефонували за номером мальдівського готелю. Працівники курорту підтвердили, що Юрій Арістов справді був їхнім гостем, але на момент публікації матеріалу уже виселився.

Вартість проживання на двох за одну ніч у цьому мальдівському готелі, відповідно до цін на сервісі Booking.com, варіюється від 100 тисяч гривень за віллу на пляжі з басейном і двоспальним ліжком та до 323 тисяч гривень за віллу з двома спальнями та басейном. Також у готелі є позиція за понад мільйон гривень за одну ніч — з трьома спальними кімнатами, басейнами та доступом до пляжу. У якій саме віллі відпочивав народний депутат з України — невідомо.

Після виходу матеріалу «Слідства.Інфо» про нардепа партії «Слуга Народу» та заступника голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрія Арістова правоохоронці провели обшуки у його квартирі. 

Під час обшуків у депутата СБУ виявила закордонний паспорт, у якому містяться відмітки про виїзд на Мальдіви. Пізніше Юрій Арістов подав заяву про складання повноважень народного депутата України.

Через декілька місяців після публікації журналісти надіслали запит до Служби безпеки України, аби дізнатися, як просувається справа Юрія Арістова. СБУ відповіла, що відомості досудового розслідування належать до таємниці розслідування, яке здійснюється слідчими ДБР. Державне бюро розслідувань, у свою чергу, зазначає, що підстав для задоволення запиту на інформацію немає. 

Читайте на тему: «Дипломатична місія на Мальдівах»: на люксовому курорті помітили нардепа «Слуги Народу», який відповідає за нацбезпеку, а також «Під час обшуків у нардепа Арістова правоохоронці вилучили паспорт зі свіжими мальдівськими печатками» та «Слуга Народу» Арістов складає повноваження нардепа після розслідування журналістів «Слідства.Інфо».

ЗА СПИНОЮ У ПРАВОСУДДЯ: ЯК ДРУЖИНА СУДДІ ВАКС ДОПОМАГАЛА ЙОМУ ПИСАТИ РІШЕННЯ У ГУЧНІЙ СПРАВІ

Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили чернетку повної версії судового рішення, яке веде слідчий суддя ВАКСу Андрій Біцюк. Цей документ, отриманий від джерел на умовах анонімності, може свідчити про те, що суддя ділиться з дружиною-адвокаткою матеріалами антикорупційних справ, а вона допомагає йому виписувати судові рішення щодо високопосадовців, підозрюваних у корупції. 

Запитання, на яке журналісти довго шукали відповідь, — чи результатом цієї співпраці, яка, так би мовити, трохи виходить за межі суддівської етики, є щось матеріальне. Відповіді «Слідство.Інфо» не знайшло, однак у пошуках натрапило на свіжозбудований котедж у Рожнах під Києвом власницею якого влітку 2022-го року стала Анна Надточиєва — дружина судді Біцюка. Жінка підтвердила, що це її будинок.

«Якщо вдасться довести, що він робив всі ці дії, використав чужі думки в судовому рішенні і видав їх за свої, то має збиратися Вища рада правосуддя. Тут можуть бути ознаки істотного дисциплінарного проступку — це підстава для звільнення з посади. Я допускаю, що йому можуть дати догану і відправити повчитися в Національну школу суддів», — коментує Вадим Валько, юрист Центру протидії корупції.

Відповіддю на розслідування «Слідства.Інфо» став карикатурний ролик на фейсбук-сторінці адвокатського об’єднання «Черезов і партнери», у якому і працює дружина судді ВАКС. 

Читайте на тему: «За спиною у правосуддя: як дружина судді ВАКС допомагала йому писати рішення у гучній справі»

ВІД КРЕМЛІВСЬКОГО ПАЛАЦУ ДО «УКРЕНЕРГО»: ХТО ПРИБИРАЄ СТРАТЕГІЧНІ ОБ’ЄКТИ УКРАЇНИ

Журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена Едуарда Апсіта, якого пов’язують з Євгеном Пригожиним, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну прибирають українські стратегічні об’єкти.

На 9-му році війни з РФ група компаній, яка має звʼязок з російським бізнесменом білоруського походження Едуардом Апсітом, отримує державні підряди та має доступ до великої кількості стратегічних об’єктів України. Усе це коштом українських платників податків.

Едуард Апсіт створив цілу клінінгову імперію з компаній в Росії, Білорусі та Україні.

В Україні працює ТОВ «Чистий Світ Технології», яке входить в умовну групу компаній «Чисто» і належить до орбіти російського бізнесмена. Ці компанії роками мали доступ до стратегічних об’єктів, як-от «Укрпошта», «Укртранснафта», аеропорт Бориспіль, «Укрзалізниця» тощо. Зокрема, ТОВ «Чистий Світ Технології» виграло тендер від «Укренерго» на прибирання електричних підстанцій у різних областях України.

Нещодавно держбанк «ПриватБанк» замовив прибирання будівель, які знаходяться на території Донецької та Луганської областей, у групи «Чисто».

Також компанії з орбіти Апсіта прибиратимуть на територіях електричних підстанцій в різних областях України, про що свідчать кілька контрактів з «Укренерго».

За даними колег з ОССРП, у Росії клінінгові компанії, пов’язані з сім’єю Апсіт, прибирали Кремлівський палац.

Крім того, журналісти знайшли компанію групи «Чисто», яка працювала в окупованому Криму та прибирала казарми Чорноморського флоту Міноборони Росії.

Після спільного розслідування «Слідства.Інфо» та ОССРП, бізнес-партнер і друг російського бізнесмена Сергій Семенюк подав на журналістів до суду за розслідування. Проте «Слідство.Інфо» з’ясувало, що адвокати Семенюка намагалися обійти електронний авторозподіл, щоб справу у суді розглядала «зручна» їм суддя. У справі також з’явився ще один відповідач, за збігом обставин цей чоловік прописаний у тому ж районі Дніпра, де розташований і Жовтневий районний суд, в якому хоче судитись з журналістами Семенюк.

За бажанням Семенюка, суд відбувається у спрощеному форматі, тобто все відбувається без виклику сторін до суду, фактично заочно, а рішення по справі може надійти в будь-який момент. Також, у справах такого формату не передбачена процедура касації, тобто у журналістів буде лише дві спроби себе захистити — первинний розгляд справи та апеляція, яка відбуватиметься у тому ж суді. Всі клопотання журналістів про порушення процедури та запит на відвід судді було відхилено. Наразі має відбутись підготовче засідання суду.

Читайте на тему: «Від Кремлівського палацу до «Укренерго»: хто прибирає стратегічні об’єкти України», а також «Знайшли «зручну» суддю: партнер російського бізнесмена намагається засудити журналістів через розслідування про нього»

МІЛЬЙОНИ НЕ ДЛЯ ВАС: ЯК МІНСОЦПОЛІТИКИ РОЗПОДІЛИЛО ГУМАНІТАРНІ КОШТИ МІЖ СУМНІВНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

На початку березня 2022 року Міністерство соціальної політики, очолюване Мариною Лазебною, відкриває гуманітарний рахунок для допомоги українцям, що через війну залишились без власного дому та засобів для існування. 

Журналісти проаналізували п’ять організацій, які, згідно з матеріалами офіційного слідства, що опинилися у розпорядженні «Слідства.Інфо» на умовах анонімності, отримали майже 164 мільйони гривень від Міністерства соціальної політики. Під час розслідування журналісти помітили, що не пов’язані між собою спілки та фонди переказували гроші одним і тим же компаніям, серед яких — жодного відомого підприємця, що міг би постачати продукцію у великих об’ємах. До того ж гуманітарну допомогу вдалося отримати не всім адресатам.

У ході розслідування журналісти «Слідства.Інфо» встановили, що керівниками двох організацій, що сумарно отримали від Мінсоцполітики майже 86,5 мільйонів гривень, є чоловік та дружина. 18 травня 2022 року в обох змінилися керівники. Ними стали Валерія Чанишева та Євген Чанишев. Валерія Чанишева очолює Асоціацію паливного рітейлу, а Євген Чанишев — Інститут сестринської справи.

У розмові з журналістами Валерія Чанишева відмовилася відповідати на запитання щодо розкрадання гуманітарних коштів і сказала, що не буде свідчити проти себе та своїх близьких.

Тодішні очільники Мінсоцу звільнилися влітку 2022-го року, а нинішнє керівництво повідомляє, що не може нічого сказати про можливе розкрадання грошей, бо надання коментарів не належить до публічної інформації. 


Читайте на тему: Мільйони не для вас: як Мінсоцполітики розподілило гуманітарні кошти між сумнівними організаціями