У ході розслідування журналісти «Слідства.Інфо» встановили, що керівниками двох організацій, що сумарно отримали від Мінсоцполітики майже 86,5 мільйонів гривень, є чоловік та дружина. 18 травня 2022 року в обох змінилися керівники. Ними стали Валерія Чанишева та Євген Чанишев. Валерія Чанишева очолює Асоціацію паливного рітейлу, а Євген Чанишев — Інститут сестринської справи. 

Про це йдеться в матеріалі «Слідства.Інфо» «Мільйони не для вас: як Мінсоцполітики розподілило гуманітарні кошти між сумнівними організаціями».

На своїй сторінці у фейсбуці Чанишева вказує, що перебуває у шлюбі з Жекою Чанишевим. Виглядає, що керівники двох абсолютно різних організацій можуть бути подружжям.

Після того, як Мінсоц здійснив переказ цим організаціям, кошти перераховувались по ланцюгу на рахунки приватних фірм. 

Юридична адреса компанії Валерії Чанишевої знаходиться в квартирі однієї з білоцерківських панельок. Скільки б журналісти не стукали — ніхто не відчиняв. Сусіди розповіли, що тут проживає бабуся, у якої онука вийшла заміж і живе у чоловіка. 

Журналісти припустили, що може йтися про Чанишеву і поїхали за місцем прописки Євгена Чанишева. Там відчинила двері пані Лариса, яка представилася мамою Євгена. 

З Євгеном Чанишевим, керівником громадської організації «Інститут сестринської справи України», поспілкуватися все ж не вдалось — як каже жінка, що представилася його мамою, зараз він у Польщі. 

Інститут, до речі, отримав від Мінсоцполітики понад 22,5 мільйонів гривень

За юридичною адресою організацію знайти не вдалося. Більше того, працівники експлуатаційної організації житлового комплексу стверджують, що такого будинку взагалі не існує.

Зрештою, журналістам вдалося додзвонитися до Валерії Чанишевої — керівниці Національної асоціації паливного рітейлу, що отримала від Мінсоцу, нагадуємо, майже 64 мільйони гривень.

«Надсилайте запит, потім вже будемо спілкуватися. Є 63 поправка, згідно з якою я можу не свідчити проти себе та своїх близьких», — відповідає у телефонному дзвінку Валерія на запитання про те, що спілка, у якій вона є керівницею, підозрюється у розкрадання гуманітарних коштів. 

За даними слідства, Національна асоціація паливного рітейлу, яку очолює Валерія Чанишева, закупила модульні автозаправні станції та обладнання нібито за 13,7 мільйонів гривень. Насправді за нього заплатили у шість разів менше, а от рештою коштів — 11,5 мільйонів гривень — заволоділи керівники асоціації.

Читайте також: Компанія, яка отримала гуманітарні кошти від Мінсоцполітики, має підставну керівницю — телефонна розмова