Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) оприлюднила заяву, у якій закликає провести незалежне та ретельне розслідування справи журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата, якому намагалися вручити повістку після публікації розслідування про елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. 

Керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє у своєму коментарі до заяви зазначила, що ця справа є спробою залякування журналіста: «Ця справа є серйозною спробою залякування, спрямованою на те, щоб відмовити журналістів від публікації розслідувань під страхом мобілізації. Українські медіа журналістських розслідувань відіграють важливу роль у країні, як у розслідуванні воєнних злочинів, так і в боротьбі з корупцією. Незважаючи на те, що початок розслідування українськими правоохоронцями є першим кроком, RSF вимагає, щоб воно було проведено незалежно, ретельно і прозоро, щоб винні були встановлені і щоб подібні загрози більше не повторювалися». 

«Репортери без кордонів» вже засуджували спроби погрожувати ЗМІ та репортерам у січні. Розслідування ще досі триває.

«Хоча Україна, яка посідає 79 місце зі 180 країн у Світовому індексі свободи преси RSF за 2023 рік, виграє від медіаландшафту, який останніми роками став більш прозорим і плюралістичним, він все ще залишається ослабленим зловживаннями Росії проти журналістів і тиском з боку української влади», — йдеться у заяві.

У понеділок 1 квітня у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. 

Завдяки відео з камер спостереження «Слідство.Інфо» встановило, що вказівки працівникам ТЦК давав співробітник СБУ, а саме департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки. Це саме той департамент СБУ, про голову якого, генерала Іллю Вітюка, кількома днями раніше Євгеній Шульгат зробив розслідування

Спільнота «Медіарух» написала звернення з вимогою відкрити кримінальну справу на працівників СБУ, а також територіального центру комплектування та соціальної підтримки Солом’янського району через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо»

8 квітня розслідувач «Слідства.Інфо» Євгеній Шульгат разом з юристкою Оксаною Максименюк подали заяву до НАБУ. Цього ж дня Офіс Генпрокурора відкрив кримінальне провадження за колективним зверненням «Медіаруху». Справу доручили розслідувати ДБР, хоча розслідування щодо вищого офіцерського складу СБУ є компетенцією Національного антикорупційного бюро України. 

Після цього у Генштабі заявили, що перевели начальника Соломʼянського ТЦК на нижчу посаду до одного з бойових підрозділів ЗСУ, а голова СБУ відсторонив керівника департаменту кібербезпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов’язків. Також у СБУ повідомили, що Вітюк на час проведення перевірок буде проходити службу на фронті, де виконуватиме спецзавдання разом з «Альфою». 

Читайте також: Повістка як помста. СБУ використала військкомат для переслідування журналіста «Слідства.Інфо» за його викриття