8 квітня розслідувач «Слідства.Інфо» Євгеній Шульгат разом з юристкою Оксаною Максименюк подали заяву до НАБУ щодо інциденту з врученням повістки журналісту працівниками ТЦК. Розслідування стосувалося викриття елітного майна керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. 

Адвокатка Оксана Максименюк розповіла, що таке правопорушення віднесено до компетенції НАБУ: «Ми підготували і подали сьогодні вранці скаргу до НАБУ, оскільки відповідно до частини 5 статті 216 КПК України досудове розслідування щодо кримінальних правопорушень передбачених статтею 364 (зловживання владою та службовим становищем) віднесено до компетенції НАБУ, якщо воно було вчинено вищим офіцерським складом СБУ».

Цього ж дня Офіс Генпрокурора відкрив кримінальне провадження за колективним зверненням «Медіаруху».

«Ми відкрили кримінальне провадження за колективним зверненням «Медіаруху», — каже речниця Офісу Генпрокуратури Надія Максимець у коментарі для «Слідства.Інфо».

Наразі справу доручили розслідувати ДБР.

Однак Оксана Максименюк зазначила, що не розуміє, як заява з НАБУ опинилася в ДБР.

«Бригадний генерал Вітюк є вищою посадовою особою. Тому ми подали заяву саме до НАБУ. Чому Офіс Генпрокурора вирішив передати його до ДБР — нам невідомо», — каже Максименюк.

Раніше спільнота «Медіарух» написала звернення з вимогою відкрити кримінальну справу на працівників СБУ, а також територіального центру комплектування та соціальної підтримки Солом’янського району через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо» Євгенієм Шульгатом. 

У понеділок 1 квітня у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. 

Завдяки відео з камер спостереження «Слідство.Інфо» встановило, що вказівки працівникам ТЦК давав співробітник СБУ, а саме департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері інформаційної безпеки. Це саме той департамент СБУ, про голову якого, генерала Іллю Вітюка, кількома днями раніше Євгеній Шульгат зробив розслідування.  

Читайте також: Повістка як помста. СБУ використала військкомат для переслідування журналіста «Слідства.Інфо» за його викриття