На початку березня 2022 року Міністерство соціальної політики, очолюване Мариною Лазебною, відкриває гуманітарний рахунок для допомоги українцям, що через війну залишились без власного дому та засобів для існування. Журналісти проаналізували п’ять організацій, які, згідно з матеріалами офіційного слідства, що опинилися у розпорядженні «Слідства.Інфо» на умовах анонімності, отримали майже 164 мільйони гривень від Міністерства соціальної політики. Під час розслідування журналісти помітили, що не пов’язані між собою спілки та фонди переказували гроші одним і тим же компаніям, серед яких — жодного відомого підприємця, що міг би постачати продукцію у великих об’ємах. До того ж, гуманітарну допомогу вдалося отримати не всім адресатам. 

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо».

ЧАСТИНА 1. ГУМАНІТАРНИЙ СПЕЦРАХУНОК ТА РОЗКРАДАННЯ КОШТІВ

За перші місяці повномасштабної війни на гуманітарний спецрахунок надійшло понад 625 мільйонів гривень. Це гроші як від українців, так і з-за кордону. Їх мали витратити, зокрема, на потреби вимушено переміщених людей, — закупівлю їжі, засобів гігієни, медикаментів тощо.

У березні 2022- го Мінсоц створює Комісію з питань розподілу коштів для надання допомоги в умовах воєнного стану, яка мала розподілити 625 мільйонів гривень та контролювати їх витрату. Спочатку Комісію очолює один заступник тодішньої міністерки — Марини Лазебної — Борис Лебедцов, а згодом інший — Євген Котик

Далі Комісія отримує прохання про надання допомоги від, наприклад, міської ради — але не напряму, а через різні фонди та спілки. Серед них п’ять організацій, які отримали від Мінсоцу майже 164 мільйони гривень. Йдеться про благодійні фонди «Владиславій» (попередня назва «Добра-Справа») та «Воля та гідність» (попередня назва «Кіри Денисівни»), громадську спілку «Національна асоціація паливного рітейлу», всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут сестринської справи України» та громадське об’єднання «Закарпатське військово-патріотичне об’єднання «Карпатська Січ». 

Ці організації, логічно, мали закупити у когось товар за міністерські гроші та доставити його постраждалим. У ході розслідування вдалося встановити, що кошти від спілок і фондів надходили на рахунки одних і тих же компаній.

Рух гуманітарних коштів від Мінсоцполітики

Крім цього, журналісти «Слідства.Інфо» дізналися, що — в одному випадку — частину товарів організації закуповували за гуманітарні кошти за значно завищеними цінами, в другому — просто привласнювали придбане, в третьому — нібито постачали продукцію у величезних об’ємах.

Цікаво, що фонди з перевіреною репутацією — як от Жіночий ветеранський рух — не отримали кошти від Мінсоцполітики, хоч просили, а от незрозумілі організації без сайтів, з недійсною поштою та неіснуючою адресою — будь ласка. 

ЧАСТИНА 2. КОНОТОПСЬКІ КОНСЕРВИ

Конотоп знаходиться у Сумській області. Цей регіон був деокупований на початку квітня 2022-го і постраждав від російського вторгнення. Згідно зі списком одержувачів коштів Мінсоцполітики, гуманітарну допомогу отримали люди, які сюди евакуювались із зон бойових дій.

Заступник міського голови Конотопа Юрій Павлов, який у той час займався гуманітаркою, каже, що місто отримало допомогу від однієї з цих п’яти організацій, якій Мінсоцполітики надало кошти.

Юрій Павлов, заступник міського голови Конотопа

Але окрім підписаних актів прийому-передачі продуктів, посадовець впродовж місяця не надав журналістам ніяких доказів — ні фотопідтверджень, ні списку людей, які нібито отримали допомогу. Чиновник додає, що фонд вийшов на міську раду самостійно. 

ЧАСТИНА 3. ЗМІНА НАЗВ ФОНДІВ ТА ПІДСТАВНА КЕРІВНИЦЯ КОМПАНІЇ

Два благодійних фонди — «Владиславій» і «Воля та гідність» — після отримання коштів від Мінсоцполітики змінили свої назви. Останній і мав постачати гуманітарку Конотопу.

Керівник благодійного фонду «Владиславій», що раніше називався «Добра-Справа», Владислав Мельохін пов’язаний з понад трьома сотнями компаній. Журналісти запитали, що він думає про те, що його фонд може бути причетним до розкрадання гуманітарних коштів. 

«Що за маячню ви несете? Тим паче, у телефонному режимі. Все, до побачення. Мені немає про що з вами говорити», — відповідає Владислав Мельохін.

Антоніна Волкотруб, експертка Центру протидії корупції, каже, що подібні маніпуляції зі зміною назви можуть свідчити про те, що нинішній керівник знімає з себе відповідальність за те, що відбувалося з організацією раніше.

«Я не здивуюсь, якщо в якийсь момент ці фонди теж закриються», — додає експертка.

Благодійні фонди та організації, що отримували кошти від Мінсоцу,– переказували їх в свою чергу фірмам, діяльність яких здебільшого може бути сумнівною — вони мають широкий перелік видів діяльності. Ці фірми мали постачати замовникам товари чи надавати послуги. 

Журналістам стало відомо, що ГО «Закарпатське військово-патріотичне об’єднання «Карпатська Січ» переказало 930 тисяч гривень фірмі «Релакс Інвест». «Слідство.Інфо» поспілкувалося з її очільницею — Оленою Стучек. Виявилося, що жінка не знала про свій дійсний статус керівниці. 

«Я би вам сказала, як там співпрацювали. На мене компанію оформили, а потім звідти телефонували: щоб звідти знятися, треба поїхати і заплатити немаленьку суму», — говорить Стучек.

Жінка каже, що можливо її ім’я могли використати для оформлення нової компанії.

Від Стучек журналісти також отримали копію довіреності на ім’я Кирила Бендерського про право бути представником жінки з питань, що будуть стосуватися компанії. «Слідство.Інфо» зв’язалося з цим чоловіком і він теж нічого не знає ні про цю фірму, ні про Олену Стучек.

«Є ймовірність, що моє ім’я методом «наукового тику» обрали і я став щасливим володарем якоїсь довіреності», — пише в одному з месенджерів Бендерський. 

ЧАСТИНА 4. ОДНА АПТЕЧКА ЗА ЦІНОЮ ЧОТИРЬОХ

Компанія на чолі з Оленою Стучек була не єдиною, що отримувала кошти від однієї з цих п’яти організацій. Журналісти «Слідства.Інфо» проаналізували ще декілька компаній, юридичні адреси яких знаходяться у Києві. Але офісів за місцем реєстрації компаній не знайшли. 

Зв’язатися з двома фірмами — «Бест Гарлік» та «Інпавелресурс» — які разом отримали майже 44 мільйони гривень на гуманітарну допомогу, не вдалося. Журналісти припускають, що керівники цих компаній можуть бути родичами — у них ідентичні прізвища та по батькові, а також вони зареєстровані за однією адресою.

Компанія «Інпавелресурс» нібито закуповувала товари у ще однієї — «Торговий Дім Еліт-Едвайс». Загалом, ця фірма отримала кошти від трьох з п’яти організацій.

Раніше «ТД Еліт-Едвайс» вже фігурував у кримінальному провадженні про розкрадання державних грошей, які виділялися на проєкт в Національному інституті раку. 

Цього ж разу у кримінальному провадженні про гуманітарну допомогу значиться, що аптечки, які постачав «ТД Еліт-Едвайс», насправді коштували трохи більше тисячі гривень за кожну, але до фонду вони дійшли за ціною у чотири рази більше. Лише на аптечках переплата може сягати 3,5 мільйонів гривень. 

ЧАСТИНА 5. МІСТ ОБЕРБАУМБРЮККЕ У БЕРЛІНІ ТА 24 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ

Майже 24 мільйони гривень від Мінсоцу отримала компанія «Мікотон-Трейд» через благодійний фонд «Воля та гідність». Грошові перекази відбувалися протягом квітня 2022 року. 

За даними офіційного слідства, керівниця компанії — Мірра Янковська — виїхала в Німеччину 17 квітня того ж року. 

Скрін з фейсбук-сторінки Мірри Янковської

Журналісти знайшли аккаунт Янковської в одному з месенджерів і написали їй. Однак жінка спілкувалася неохоче і, зрештою, видалила діалог і заблокувала «Слідство.Інфо». Після цього журналісти поїхали за юридичною адресою компанії. Консьєрж будинку запевнила, що про таку фірму чує вперше і такої у цьому будинку точно немає. 

ЧАСТИНА 6. П’ЯТДЕСЯТ ОДИН МІЛЬЙОН ГРИВЕНЬ ЗА ПАЛЬНЕ, ЧОЛОВІК І ДРУЖИНА

Ще дві організації сумарно отримали від Мінсоцу 86,5 мільйонів гривень. 18 травня 2022 року в обох змінилися керівники. Ними стали Валерія Чанишева та Євген Чанишев. Жінка очолила Асоціацію паливного рітейлу, а чоловік — Інститут сестринської справи. 

На своїй сторінці у фейсбуці Чанишева вказує, що перебуває у шлюбі з Жекою Чанишевим. Виглядає, що керівники двох абсолютно різних організацій можуть бути подружжям.

Після того, як Мінсоц здійснив переказ цим організаціям, кошти перераховувались по ланцюгу на рахунки приватних фірм. 

Спілка Валерії переказала майже 51 мільйон гривень за паливо фірмі «Мейн Трейд Груп». Ця фірма, до речі, є однією із засновниць спілки.

Далі «Мейн трейд Груп» купує паливо ще у двох компаній. На цьому ланцюжок закупівель пального не закінчується. І одна з них закуповує паливо у ще двох фірм. 

«Слідство.Інфо» зателефонувало цим компаніям, їхні представники кажуть, що не постачають такі об’єми палива. Інша компанія-постачальниця підтвердила господарські відносини з «Люкс Оіл Трейд», але обсяги поставок не розкрила через комерційну таємницю.

Юридична адреса компанії Валерії Чанишевої знаходиться в квартирі однієї з білоцерківських панельок. Скільки б журналісти не стукали — ніхто не відчиняв. Сусіди розповіли, що тут проживає бабуся, у якої онука вийшла заміж і живе у чоловіка. 

Журналісти припустили, що може йтися про Чанишеву і поїхали за місцем прописки Євгена Чанишева. Там відчинила двері пані Лариса, яка представилася мамою Євгена. 

З Євгеном Чанишевим, керівником громадської організації «Інститут сестринської справи України», поспілкуватися все ж не вдалось — як каже жінка, що представилася його мамою, зараз він у Польщі. 

Інститут, до речі, отримав від Мінсоцполітики понад 22,5 мільйонів гривень

За юридичною адресою організацію знайти не вдалося. Більше того, працівники експлуатаційної організації житлового комплексу стверджують, що такого будинку взагалі не існує.

Зрештою, журналістам вдалося додзвонитися до Валерії Чанишевої — керівниці Національної асоціації паливного рітейлу, що отримала від Мінсоцу, нагадуємо, майже 64 мільйони гривень.

«Надсилайте запит, потім вже будемо спілкуватися. Є 63 поправка, згідно з якою я можу не свідчити проти себе та своїх близьких», — відповідає у телефонному дзвінку Валерія на запитання про те, що спілка, у якій вона є керівницею, підозрюється у розкрадання гуманітарних коштів. 

На думку офіційного слідства, майже третину з придбаного палива на понад 14 мільйонів гривень привласнила «Мейн Трейд Груп». Керівник компанії — Олександр Бєскокотов — проігнорував повідомлення у месенджері та заблокував журналістів. 

За даними слідства, Національна асоціація паливного рітейлу, яку очолює Валерія Чанишева, закупила модульні автозаправні станції та обладнання нібито за 13,7 мільйонів гривень. Насправді за нього заплатили у шість разів менше, а от рештою коштів — 11,5 мільйонів гривень — заволоділи керівники асоціації.

ЧАСТИНА 7. ХТО ОТРИМАВ ГУМАНІТАРКУ? І ЧИ ОТРИМАВ?

Організації, якими керують Чанишеві, мали надати людям гуманітарну допомогу, паливо, генератори і встановити модульні АЗС.

Про допомогу для населення просили ради та адміністрації Київщини, Чернігівщини та Харківщини. А також народна депутатка від «Слуги Народу» Ольга Василевська-Смаглюк, котра обиралась за мажоритаркою в одному з округів Київщини. 

Організації Чанишевих прозвітували про те, що всі кошти витратили, а допомогу надали. 

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до всіх, хто просив про допомогу, аби перевірити — чи справді вона дійшла до людей. До прикладу, Бучанська районна військова адміністрація у відповідь на журналістський запит повідомила, що у них відсутні підтвердження про отримання такої допомоги. 

Також «Слідство.Інфо» отримало відповідь від Поліської селищної ради, що на Київщині. Рада повідомляє, що інформацію надати не може, тому що це таємниця досудового розслідування. Вказана у відповіді стаття кримінального правопорушення порушується під час незаконного використання гуманітарної допомоги, щоб отримати прибуток. За даними журналістів, Поліська селищна рада не отримувала допомогу.

Відповідь від Поліської селищної ради

У отриманому «Слідством.Інфо» документі зазначено, що Харківська міська рада не отримала жодної допомоги від Інституту сестринської справи на виділені йому Мінсоцом 9,2 мільйони гривень

ЧАСТИНА 8. ЩО ПРО ЦЕ КАЖЕ МІНСОЦПОЛІТИКИ?

Журналісти «Слідства.Інфо» запитали у Міністерства соціальної політики, як чиновники контролювали використання коштів з гуманітарного рахунку. У відповіді Мінсоцполітики на запит йдеться що посадовці досліджували звіти і зверталися до фондів та організацій лише щодо невикористаних грошей та їх повернення. 

Депутатка Ольга Василевська-Смаглюк, яка просила про допомогу в однієї з організацій для свого округу сказала, що звернутися до цієї спілки їй порадила тодішня очільниця Мінсоцу Марина Лазебна. 

Ольга Василевська-Смаглюк, народна депутатка / Фото “Ліга.Нет”

«Я вам точно кажу, що ні ніяких розкрадань при мені не було, все контролювалося. Якщо є якісь питання у правоохоронних органів, вони можуть звертатися до мене. Я в країні і нікуди не виїжджала», — повідомляє журналістам Марина Лазебна.

Марина Лазебна, Міністерка соціальної політики (2020-2022) / Фото kp.ua

Перший голова Комісії Борис Лебедцов також розповідає, що кошти надавали лише тим організаціям, які мали листи-прохання від офіційних структур про те, що потрібна допомога і в якій кількості. 

Борис Лебедцов, заступник Міністра соціальної політики (2020-2022) / Фото osvita-cherkasy.gov.ua

З відповіді Бучанської районної військової адміністрації дізнаємося, що вони просили конкретної допомоги від вже згаданого Інституту сестринської справи. 

У додатках до відповіді є лист «Про висловлення підтримки» спілці у, так би мовити, їхніх починаннях.

«Громадські організації, які могли допомогти, просили підписати меморандуми про співпрацю. Зі 100% організацій допомагали може 5-8%», — каже Микола Ляшенко, колишній голова Бучанської районної військової адміністрації.

Перший заступник Міністра і за сумісництвом другий голова Комісії Євген Котик вважає, що зі сторони Мінсоцполітики було зроблено максимум в межах його повноважень і функцій. 

Євген Котик, перший заступник Міністра соціальної політики (2020-2022)

Тодішнє керівництво Мінсоцу стверджує, що про офіційне слідство, яке триває вже понад рік, нічого не знає і з правоохоронцями не спілкувалось. 

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до правоохоронців, які повідомили, що кримінальне провадження щодо гуманітарної допомоги вони більше не розслідують. За даними журналістів, наразі провадження щодо гуманітарної допомоги розслідується Національним антикорупційним бюро України. 

Відтоді як правоохоронці тільки почали розслідувати схеми з гуманітаркою, дружина Євгена Котика — Віталіна — стала власницею Toyota LAND CRUISER PRADO 150 2022 року випуску. Зараз така автівка коштує близько 50-70 тисяч доларів. Котик все життя працював на держслужбі. Каже, що дружина продала квартиру, аби придбати машину.

Міністерка Лазебна та двоє її заступників – Лебедцов та Котик, які очолювали Комісію з питань розподілу гуманітарних коштів, звільнилися один за одним влітку минулого року.

Теперішні керівники Мінсоцу повідомляють, що не можуть нічого сказати про можливе розкрадання грошей, бо надання коментарів не належить до публічної інформації. 

Читайте також: Шлях «АллатРи» до кінця світу: офшори на Кіпрі та російський слід