Ранок. Ви прокинулися у своєму котеджі за містом, зварили запашну каву і вийшли на берег Десни, щоб вдихнути свіжого повітря. Навколо — лише ліс, річка, тиша і спокій. Попереду — дорога до столиці, але зараз ви можете насолодитися природою та трохи розслабитися перед важким робочим днем.

Невдовзі у такому заміському будиночку біля Десни, всього у 20 хвилинах автівкою до Києва, може поселитися родина судді антикорупційного суду Андрія Біцюка. Його дружина Анна Надточиєва стала власницею котеджу вже під час повномасштабного вторгнення, але інвестувала у нього ще до війни.

Журналісти натрапили на це, ймовірно, незадеклароване майно випадково — досліджуючи надані джерелами цікаві документи. Серед них — електронне листування, яке може свідчити про те, що суддя ділиться з дружиною-адвокаткою матеріалами антикорупційних справ, а вона допомагає йому виписувати судові рішення щодо високопосадовців, підозрюваних у корупції.

Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили документи, які отримали від джерел на умовах анонімності, та поспілкувалися з суддею і його дружиною про спільне написання судових рішень, яке скидається щонайменше на порушення базових засад правосуддя. На думку експертів, такі дії судді можуть призвести до його звільнення.

РОДИНА СУДДІ ТА ЇХНІ СТАТКИ

Андрій Біцюк вже понад чотири роки — слідчий суддя Вищого антикорупційного суду або ВАКСу. Цей нещодавно створений орган — дуже важливий, адже має пріоритетність у розгляді справ топпосадової корупції. Тому його професійність і неупередженість — понад усе.

Андрій Біцюк

Анна Надточиєва — дружина судді Біцюка, адвокатка обʼєднання «Черезов і партнери». Вона теж хотіла стати суддею ВАКС, але на досить суворому конкурсі її не відібрали. За доброчесністю кандидатів уважно стежили представники громадськості. І вже тоді, під час проведення конкурсу, у активістів були запитання до судді та адвокатки з Миколаєва.

Анна Надточиєва

Експертка з суддівських статків, голова ВО «Автомайдан» Катерина Бутко прокоментувала журналістам майновий стан кожного з подружжя.

«Андрій Біцюк у 2017 році отримав грошовий подарунок від матері-пенсіонерки у розмірі 200 тис. грн. Того ж року суддя придбав автівку — ймовірно, гроші від матері задекларовані для того, щоб легалізувати вартість автівки. Серед нерухомості — квартира і земельна ділянка у Миколаєві та Миколаївській області», — розповіла експертка.

Катерина Бутко — голова ВО «Автомайдан»

Анна Надточиєва, за словами Бутко, могла свідомо занижувати власні доходи: «У 2017 році, як голова адвокатського об’єднання, вона заробила дещо більше 40 000 гривень на рік, що, очевидно, є достатньо малою сумою для такої посади». Окрім цього, відповідно до декларації, станом на 2017 рік у жінки було чимало майна: квартира та недобудований будинок на 300 квадратних метрів у Миколаєві, недобудовані квартира в Одесі та садовий будинок, кілька автівок.

Під час розслідування журналісти відвідали місце проживання подружжя у столиці (квартиру, яка, ймовірно, є службовою) та будинок за містом, який записаний на Надточиєву та відсутній у декларації судді, хоча, за словами жінки, придбаний ще у 2020 році.

СУДОВЕ ЗАСІДАННЯ ПІД ЗВУКИ СИРЕН

28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабної війни, Андрій Біцюк провів засідання Вищого антикорупційного суду під звуки сирен повітряної тривоги. Суддя розглядав справу експрокурора Одеської області Олега Жученка, якого підозрюють у тому, що він, за змовою з бізнесменом Володимиром Галантерником та посадовими особами Одеської міськради, передав під забудову земельні ділянки в Одесі фірмі «ФПГ «Будова» на вигідних їй умовах. За це Жученко отримав квартиру вартістю 3,5 мільйони гривень. Корупційну справу розслідують вже протягом шести років. Якщо вину Жученка доведуть, то він може отримати до 12 років вʼязниці.

У перші ж дні повномасштабного вторгнення експрокурор Жученко звернувся до ВАКСу з проханням перерахувати 2,6 мільйони гривень, які він раніше вніс як заставу, на потреби ЗСУ. За декілька хвилин засідання суддя Біцюк ухвалює коротку — резолютивну — частину рішення, чим задовольняє бажання експрокурора та послаблює йому запобіжний захід. Тепер у Жученка лише особисте зобовʼязання — тобто він просто здав закордонні паспорти і на вимогу має з’являтися до суду.

ДРУЖИНА СУДДІ ВСТУПАЄ У ГРУ

Схоже, що суддя Біцюк був не до кінця впевнений у своєму рішенні, тому вирішив надіслати документи у справі Жученка своїй дружині.

Журналісти «Слідства.Інфо» отримали чернетку повної версії ухвали, що створена з облікового запису Андрія Біцюка 2 березня 2022-го. У цьому документі — досить туманне формулювання Біцюка, чому експрокурору дозволяють перерахувати заставу на потреби армії та натомість отримати більше свободи, перебуваючи під слідством.

«Слідство.Інфо» отримало ще один документ — з назвою «СправаЖуч». У його метаданих автором знову фігурує Андрій Біцюк, а от правки вносилися вже людиною на імʼя Анна Надточиєва. Того ж дня відредагований документ надіслали з електронної пошти, яку використовує дружина судді Надточиєва (вона зазначала саме цю пошту, коли була кандидаткою у судді ВАКС), на пошту Біцюка (яку він вказував під час конкурсу до ВАКСу).

Вадим Валько, юрист Центру протидії корупції, у коментарі журналістам ставить слушне запитання — чи взагалі має право слідчий суддя дозволяти редагувати чи писати мотивувальні частини рішень іншим людям?

«Очевидно, що це не повинно відбуватися, тому що однією з гарантій правосуддя є незалежність судді. Вона передбачає, що суддя розглядає справу одноособово», — каже експерт.

Вадим Валько — юрист Центру протидії корупції

Можна було б припустити, що дружина допомагає судді розставляти крапки та коми у рішенні. Але це не так. Журналісти зауважили цікаве формулювання, яке зʼявилося у остаточному рішенні суду після правок Надточиєвої: «Сторона захисту обґрунтовує клопотання про зміну запобіжного заходу введенням воєнного стану та наданням можливості підозрюваному Жученку О.Д. взяти участь у захисті територіальної цілісності та незалежності України».

Цікаво, що під час кількахвилинного засідання ВАКСу на початку повномасштабної війни про таке право підозрюваного не йшлося. «Слідство.Інфо» вирішило перевірити, чи справді експрокурор Одеської області хотів до лав ЗСУ.

У розмові з журналістами Олег Жученко розповів, що після початку повномасштабного вторгнення звернувся до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з питанням про можливість передачі 2,6 млн гривень застави на потреби ЗСУ.

«Але на той час, коли я звертався, мені відповіли, що такої можливості, згідно з законом, немає. Я впевнений, що для гарних справ завжди знайдеться законне рішення. А якщо ви говорите саме про клопотання, то воно подавалося з єдиною ціллю — допомога нашій державі», — стверджує експрокурор Одеської області.

Тобто сам підозрюваний хотів допомогти армії лише грошима, а не йти служити. Він надіслав журналістам текст клопотання, яке у лютому 2022-го подавав до ВАКСу. І справді — там не було жодного слова про те, що Жученко зі зброєю у руках збирається захищати державу.

А от у офіційному рішенні, яке є публічним, саме цей намір переконує суддю послабити запобіжний захід підозрюваному у корупції. Виходить, що дружина судді просто вигадала це, коли редагувала документ, будучи абсолютно сторонньою людиною у цій справі.

Серед отриманих документів «Слідство.Інфо» виявило ще один лист з проєктом рішення у справі Жученка. Цього разу авторкою документу з правками Андрія Біцюка є Наталія Мовчан. Жінка з таким самим іменем працює у ВАКСі слідчою суддею. Судове рішення саме у цій версії було опубліковано у судовому реєстрі. Суддя Мовчан відмовилася спілкуватися з журналістами та кинула слухавку, коли ми їй зателефонували.

«Якщо вдасться довести, що він робив всі ці дії, використав чужі думки в судовому рішенні і видав їх за свої, то має збиратися Вища рада правосуддя. Тут можуть бути ознаки істотного дисциплінарного проступку — це підстава для звільнення з посади. Я допускаю, що йому можуть дати догану і відправити повчитися в Національну школу суддів», — коментує Вадим Валько, юрист Центру протидії корупції.

ПОДРУЖЖЯ ЗАПЕРЕЧУЄ СПІВПРАЦЮ

Поспілкуватися з суддею Біцюком виявилося непросто — у відповідь на запит журналістів про коментар у ВАКСі нам запропонували іншу суддю. Тривале очікування під судом теж ні до чого не привело — суддя залишає робоче місце через інший вихід. Тоді журналісти «Слідства.Інфо» навідалися до його помешкання — схоже, що вони з дружиною живуть у службовій квартирі на лівому березі Києва.

Розмова з суддею виявилася короткою — на всі запитання журналістів Біцюк наполягав, що ніхто йому не допомагає вершити правосуддя.

«Вона не допомагає, не править і не пише. Цього не відбувається», – сказав Біцюк на запитання журналістів про редагування рішень його дружиною. Те ж саме він каже і про, ймовірно, його колегу — суддю Мовчан, чиє імʼя також зʼявлялося у процесі редагування документів.

Суддя Андрій Біцюк

Анна Надточиєва під час розмови з журналістами спочатку наполягала, що ніколи не втручалася у роботу чоловіка-судді, але вже через кілька хвилин бесіди завагалася.

«Тоді почалася війна, я була на Закарпатті. Він (чоловік, суддя Біцюк, — ред.) працював і жив у суді. Можливо, він просив мене трохи підкоригувати якийсь текст, тому що він не встигав, але я не пам’ятаю ніяких деталей. Чисто теоретично могло бути, що мені дали шаблон, сказали, що треба щось підкоригувати. Можливо, це був помічник. Він мене ніколи не просить ні про що більше. Я вважаю, що його знання вищі за мої», — каже адвокатка.

Анна Надточиєва

Отримані та опрацьовані журналістами документи свідчать про те, що Надточиєва мала доступ до матеріалів справ, які веде її чоловік, — і не лише стосовно експрокурора Одеської області. «Слідству.Інфо» відомо, що суддя Біцюк міг ділитися з дружиною не тільки текстами майбутніх судових рішень, але й конфіденційною інформацією (копії паспортів, адреси проживання, банківські дані та ін.) стосовно підозрюваних Андрія Гавриленка та Бориса Родіна (вони разом із експрокурором Жученком є фігурантами так званої справи Труханова-Галантерника, — ред.).

У справі іншого підозрюваного у корупційних діях Олега Бриндака слідчий суддя Андрій Біцюк надіслав дружині низку документів — копії платіжних доручень, заяви людей, які внесли заставу за Бриндака, клопотання про зміну запобіжного заходу та інше.

Такі дії суддя заперечив. «Я навіть справи не виношу з суду», — зазначив Біцюк, підкреслюючи, що не дає дружині знайомитися з матеріалами справ.

Вадим Валько, експерт Центру протидії корупції, допускає, що суддя дійсно вчинив порушення – щоправда, дисциплінарне чи кримінальне, наразі визначити складно. «Довести прямий умисел, що суддя дійсно бажав розголосити ці дані, свідомо надсилав документи, діяв у власних корисливих мотивах, — дуже складно», — зазначає експерт.

НОВИЙ БУДИНОК ПІД КИЄВОМ

Запитання, на яке журналісти довго шукали відповідь, — чи результатом цієї співпраці, яка, так би мовити, трохи виходить за межі суддівської етики, є щось матеріальне. Відповіді «Слідство.Інфо» не знайшло, однак у пошуках натрапило на свіжозбудований котедж у Рожнах під Києвом, власницею якого влітку 2022-го року стала Анна Надточиєва.

Будинок подружжя Біцюка-Надточиєвої

Ріелторка котеджного містечка, у якому подружжя Біцюка-Надточиєвої придбало нерухомість, показала «Слідству.Інфо» цей будинок. А також додала, що будинок має 167 квадратних метрів і на момент купівлі він коштував 110 тисяч доларів.

Анна Надточиєва підтвердила, що нещодавно стала власницею будинку у Рожнах і зауважила: «Спільні кошти подружжя ми витратили, хто скільки. Ми його купили у 2020-му, здається, уклали договір на його будівництво. Ми два роки за нього сплачували кошти. Я продала нерухомість, яка у мене була в Миколаєві, — дачу, недобудований будинок, а ще продала квартиру в Одесі».

Зі слів дружини судді, цей будинок подружжя придбало ще до великої війни, у 2020-му році. Але у декларації судді Біцюка за 2020-й рік його немає — хоча мав би бути.

Незрозуміло, чи допомога дружини судді у справах, які він веде та у яких ухвалює рішення, має якісь бонуси для подружжя. Чи, може, Андрій Біцюк надсилає Анні Надточиєвій матеріали справ разом з конфіденційними даними фігурантів, бо вона краще знає, які рішення справедливі та як їх обґрунтувати.

Відповіді на ці запитання належить знайти відповідним органам, які мали б зацікавитися знахідками журналістів «Слідства.Інфо». Адже очевидно, що базові принципи правосуддя у цьому випадку порушені.