10 квітня на засіданні Комітету з питань свободи слова розглядалося питання щодо перешкоджання журналістській діяльності. Зокрема обговорювали переслідування журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата після його матеріалу про елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. На засідання запросили виконавчу директорку агенції Анну Бабінець та головну редакторку «Слідства.Інфо» Настю Станко.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

Сьогодні, 10 квітня, на засіданні Комітету з питань свободи слова керівник відділу Головного слідчого Управління Державного бюро розслідувань Костін Сергій зауважив, що відсутність генерала СБУ Іллі Вітюка у Києві не ускладнює розслідування кримінального провадження щодо інциденту з врученням повістки журналісту «Слідства.Інфо» Євгенію Шульгату працівниками ТЦК. Вітюка на час проведення перевірок відправили проходити службу на фронті, де він виконуватиме спецзавдання разом з «Альфою». 

У ДБР вважають, що відсутність Вітюка в Києві ніяк не зашкодить процесу розслідування, бо вони спочатку проводять розслідування щодо працівників ТЦК і працівника СБУ. За словами ДБР, якщо буде встановлено, що працівник СБУ діяв за вказівкою Вітюка, тоді вони вже будуть допитувати й генерала СБУ.

«Якщо ми зʼясуємо, що нам не підслідне це провадження, то ми узгодимо з Офісом Генпрокурора. Може НАБУ буде розслідувати справу щодо пана генерала, а ми — щодо працівника СБУ та ТЦК. Або буде створена міжвідомча слідча група. Дайте нам час!», — каже Костін.

Виконавча директорка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець на засіданні очікувала поспілкуватися з представниками СБУ, однак ті не прийшли. 

«На засіданні комітету, на жаль, не були присутні представники СБУ. Їх запрошували, але вони чомусь не прийшли. Тож ми ставили питання представникам прокуратури та ДБР», — каже Бабінець.

Головна редакторка агенції Настя Станко зазначила, що на комітеті не було й представників НАЗК: «Не було також на комітеті представників НАЗК. Пан Юрчишин — голова комітету, сказав, що звертався до НАЗК, і певен, що інформацію з нашого розслідування щодо недостовірного декларування пана Вітюка перевіряють. Ми також подали запит щодо цього питання і чекаємо на відповідь. Представники ДБР нас запевнили, що відсутність пана Вітюка в Києві ніяк не перешкоджатиме розслідуванню справи, тож будемо очікувати швидкого й ефективного результату. Ми це будемо контролювати».

Нагадаємо, у понеділок 1 квітня у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. Завдяки відео з камер спостереження «Слідство.Інфо» встановило, що вказівки працівникам ТЦК давав співробітник СБУ, а саме департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки. Це саме той департамент СБУ, про голову якого, генерала Іллю Вітюка, кількома днями раніше Євгеній Шульгат зробив розслідування

Спільнота «Медіарух» написала звернення з вимогою відкрити кримінальну справу на працівників СБУ, а також територіального центру комплектування та соціальної підтримки Солом’янського району через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо»

8 квітня розслідувач «Слідства.Інфо» Євгеній Шульгат разом з юристкою Оксаною Максименюк подали заяву до НАБУ. Цього ж дня Офіс Генпрокурора відкрив кримінальне провадження за колективним зверненням «Медіаруху». Справу доручили розслідувати ДБР, хоча розслідування щодо вищого офіцерського складу СБУ є компетенцією Національного антикорупційного бюро України. 

Після цього у Генштабі заявили, що перевели начальника Соломʼянського ТЦК на нижчу посаду до одного з бойових підрозділів ЗСУ, а голова СБУ відсторонив керівника департаменту кібербезпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов’язків.  

Читайте також:  «На все заробили жінки»: журналісти знайшли у голови департаменту кібербезпеки СБУ нерухомість вартістю понад 25,5 млн грн