Журналісти «Слідства.Інфо» встановили, що майже 164 мільйони гривень з гуманітарного рахунку Мінсоцполітики перерахували сумнівним фондам та спілкам. Розподілом коштів займалася спеціально створена Комісія з питань розподілу коштів для надання допомоги в умовах воєнного стану. Тодішні очільники Мінсоцу звільнилися влітку 2022-го року, а нинішнє керівництво повідомляє, що не може нічого сказати про можливе розкрадання грошей, бо надання коментарів не належить до публічної інформації.  

Про це йдеться в матеріалі «Слідства.Інфо» «Мільйони не для вас: як Мінсоцполітики розподілило гуманітарні кошти між сумнівними організаціями».

Журналісти «Слідства.Інфо» запитали у Міністерства соціальної політики, як чиновники контролювали використання коштів з гуманітарного рахунку. У відповіді Мінсоцполітики на запит йдеться, що посадовці досліджували звіти і зверталися до фондів та організацій лише щодо невикористаних грошей та їх повернення. 

«Я вам точно кажу, що ні ніяких розкрадань при мені не було, все контролювалося. Якщо є якісь питання у правоохоронних органів, вони можуть звертатися до мене. Я в країні і нікуди не виїжджала», — повідомляє журналістам Марина Лазебна, ексміністерка соціальної політики, за керівництва якої і було розподілено ці кошти. 

Марина Лазебна, Міністерка соціальної політики (2020-2022)

Перший голова Комісії Борис Лебедцов також розповідає, що кошти надавали лише тим організаціям, які мали листи-прохання від офіційних структур про те, що потрібна допомога і в якій кількості. 

Борис Лебедцов, заступник Міністра соціальної політики (2020-2022)

Перший заступник Міністра і за сумісництвом другий голова Комісії Євген Котик вважає, що зі сторони Мінсоцполітики було зроблено максимум в межах його повноважень і функцій. 

Євген Котик, перший заступник Міністра соціальної політики (2020-2022)

Тодішнє керівництво Мінсоцу стверджує, що про офіційне слідство, яке триває вже понад рік, нічого не знає і з правоохоронцями не спілкувалось. 

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до правоохоронців, які повідомили, що кримінальне провадження щодо гуманітарної допомоги вони більше не розслідують. За даними журналістів, наразі провадження щодо гуманітарної допомоги розслідується Національним антикорупційним бюро України. 

Міністерка Лазебна та двоє її заступників – Лебедцов та Котик, які очолювали Комісію з питань розподілу гуманітарних коштів, звільнилися один за одним влітку минулого року.

Теперішні керівники Мінсоцу повідомляють, що не можуть нічого сказати про можливе розкрадання грошей, бо надання коментарів не належить до публічної інформації.  

Читайте також: Депутатка Василевська-Смаглюк шукала гуманітарну допомогу в сумнівної організації, яку їй порадила міністерка соцполітики — розслідування