Через коронавірусну інфекцію в Україні захворіло вже більше тисячі медиків. Засобів індивідуального захисту для лікарняних закладів критично не вистачає. Бракує близько 350 тисяч спеціального одягу. Про це “Слідство.Інфо” дізналося з протоколу засідання штабу з ліквідації та подолання наслідків коронавірусної хвороби, яке відбулося на початку квітня. У документі вказано, що в українських закладах охорони здоров’я залишилося трохи більше ніж 50 тисяч костюмів біологічного захисту. 

Щоб захистити лікарів, з резервного фонду державного бюджету виділили 35 мільйонів гривень. Відтак — нещодавно державне підприємство, яке централізовано опікується закупівлею медичної продукції, провело тендер на необхідний захисний одяг. Угоду уклали з вітчизняним виробником і найближчим часом очікували костюмів для медичного персоналу. Утім, поставки продукції нині під загрозою. Як дізналася наша редакція, нещодавно в цей процес втрутилося Міністерство охорони здоров’я і придбало комбінезони китайського виробника, витративши на це вдвічі більшу суму. 

Раніше “Слідство.Інфо” уже намагалося з’ясувати, як лікарні забезпечили своїх працівників індивідуальними засобами захисту. Для цього ми дослідили закупівлі опорних лікарень в областях із найбільшою кількістю інфікованих. Виявилося, що близько третини з них не придбали критично необхідного — медичний одяг. Тож єдиним їхнім захистом під час прийому інфікованих були лише рукавиці та маски. Утім, у деяких закладах ситуація виявилася ще гіршою — вони не закупили для базового захисту медиків із приходом в Україну нового вірусу нічого. Тож зараз ця проблема поступово вирішується здебільшого зусиллями благодійників.  

У деяких медустановах через брак захисту почалися звільнення. Так, Ізмаїльську лікарню на Одещині, за словами головлікаря Олега Садковського, покинуло п’ять медсестер і дві санітарки.

“Під час сьогоднішнього ажіотажного попиту і дефіциту ми і наші лікарі шукаємо костюми та маски по всій Україні. Багато постачальників відмовляються працювати з бюджетом, і хочуть готівку та переказ на банківську картку, передоплату. Для мене, як для керівника бюджетної організації, це дуже проблематично. І просто неможливо. Тому я і мій колектив вимушений звертатися до благодійників та благодійні фонди”, — розповів керівник Ізмаїльської лікарні журналістам.

Ця установа є однією з так званих опорних лікарень — тобто визначена Міністерством охорони здоров’я як така, що в першу чергу приймає інфікованих коронавірусом. Отож медичні костюми для неї є першочерговим завданням, щоб захистити своїх співробітників. 

За словами головлікаря, він шукає, де придбати одяг для своїх підлеглих. Адже цей захист зараз в Україні є в дефіциті. Каже, що в разі, якщо ситуація погіршиться і медзаклад буде завантажений повністю, вони потребуватимуть щонайменше 200 костюмів на добу, тобто до шести тисяч на місяць. 

Захисного одягу в Україні загалом нині потребують 240 закладів, які першими мають приймати пацієнтів з підозрою на COVID-19

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Монастириська: хроніки “українського Уханя”

Отож тиждень тому підприємство “Медичні закупівлі України”, яке проводить тендери щодо медичних засобів, підписало договір з українською фірмою на виготовлення 90 тисяч захисних комбінезонів для медиків. Контракт міг заощадити державі суттєву суму, проте МОЗ досі не погодило цю закупівлю. Натомість, як довідалося “Слідство.Інфо”, воно самостійно придбало понад 70 тисяч вдвічі дорожчих китайських захисних комбінезонів.  

Ілюстративне фото/УНІАН, автор Олександр Синиця

ДП “Медичні закупівлі України” ще 14 квітня уклало угоду на понад 22 мільйони гривень з вітчизняною компанією “Текстиль-Контакт”. Пропозиція цієї фірми, як вважали у держпідприємстві, відповідала технічним вимогам. А ціна одного виробу за контрактом становила нижчу вартість, ніж планувалося: 245 гривень. Хоча МОЗ закладав суму з розрахунком на ціну в майже 390 гривень. Тож загалом “Медичні закупівлі України” підписали договір, який зекономив би держбюджету близько 13 мільйонів гривень.

Перша поставка, згідно з контрактом, мала відбутися до кінця квітня. Відтак, як зазначив у коментарі “Слідству.Інфо” власник компанії Олександр Соколовський, аби встигнути з графіками угоди, він одразу запустив процес. І вони виготовили вже більше 20 тисяч костюмів. Фірма на це витратила майже шість мільйонів гривень. Але угода зривається. З його слів, міністр охорони здоров’я Максим Степанов затребував у компанії додаткову сертифікацію і підтвердження відповідності виробів до ДСТУ EN 14126, чого не було передбачено в контракті. ДСТУ EN 14126 — це державний стандарт щодо захисного одягу, впроваджений на базі європейських норм. Він визначає спеціальні вимоги до нього та методи випробовування.

Керівник “Медичних закупівель” Арсен Жамуділов у коментарі журналістам зазначив, що в дорученні МОЗу, яке отримало держпідприємство перед закупівлею, не йшлося про такий сертифікат. І наголосив, що про нього не зазначалося в жодному з документів, які вони отримували від міністерства. Крім того, він зауважив: “Взагалі цей сертифікат, про який зараз МОЗ заговорило, застосовується до багаторазових захисних костюмів. Це дуже дивно насправді. МОЗ намагається контролювати всі наші закупівлі”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: що не так з тестуванням

Як пояснили “Слідству.Інфо” фахівці, Міністерство охорони здоров’я на час поширення пандемії спростило порядок проведення торгів для необхідних медичних засобів. Під час закупівель нині необхідно дотримуватися лише технічного завдання. “Тут спрощується порядок, і МОЗ подає повідомлення про введення в експлуатацію окремих медичних виробів, які виконали вимоги технічного регламенту. За результатами опрацьованих даних МОЗ видає повідомлення про введення в обіг, сертифікатів не потрібно. У МОЗ і ДП писали у своїх вимогах, що в разі відсутності декларацій чи сертифікатів відповідності, то видається довідка від МОЗ”,  — пояснила журналістам експертка з медичних закупівель Поліна Колганова.

У  підприємстві “Медичні закупівлі України” наголошують, що виписували технічні вимоги відповідно до законодавства і всіх наказів міністерства. Жодних вимог щодо наявності у постачальника такого сертифікату не було. І лише після того, як були оголошені результати тендеру, у МОЗі заговорили про ДСТУ EN 14126. 

Ілюстративне фото/УНІАН, автор Олександр Синиця

Власник вітчизняної фірми зазначає, що був готовий пройти термінову сертифікацію, але це виявилося неможливим, адже, з його слів, в Україні немає жодної інституції, яка могла би дослідити продукцію й акредитувати її у відповідності до ДСТУ EN 14126.  

Він також зауважив, що через зрив угоди незабаром компанія зіштовхнеться із серйозними проблемами коли потрібно буде платити заробітну плату працівникам. Зараз на підприємстві працює 850 людей. “Це якщо не вирішиться питання хоча б за виробництво під замовлення держпідприємства МОЗу з понад 20 тисячами захисних комбінезонів”, додав Соколовський. 

У “Медичних закупівлях України” журналістам пояснили, що не можуть перерахувати кошти компанії, оскільки без погодження МОЗ цей контракт ще не є дійсним. І зазначили, що офіційно в міністерстві ще не відповіли на їхні листи щодо остаточного погодження цього контракту.  

МОЗ зазначило, що раніше держпідприємству доручили закупити захисні костюми, утім, знайдений ними одяг не відповідає міжнародним стандартам і не може належним чином захистити медичних працівників. Саме тому, заявляють у міністерстві, воно взяло ініціативу на себе і провело власну закупівлю. Водночас у “Медичних закупівлях України” стверджують, що раніше в них не було таких вимог щодо сертифікації, й керувались вони наказом головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Антикризовик Ярославський: що відомо про харківського бізнесмена

На офіційному сайті МОЗ повідомили, що придбали 71 тисячу костюмів біозахисту для медиків, що працюють з COVID-19. “Ми працюємо над тим, щоб забезпечити наших медиків якісними засобами індивідуального захисту. Тому уже найближчим часом МОЗ отримає понад 71 тисячу захисних костюмів, які будуть розподілені по всій країні”, заявила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова. Вона запевнила, що це костюми китайського виробництва, які мають усі європейські сертифікати. Вартість одного костюма склала близько 500 гривень.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов/ФОТО МОЗ

У системі державних закупівель ProZorro є цей тендер. МОЗ уклало угоду 17 квітня на 34,8 мільйона гривень. Міністерство замовило комбінезони в компанії “Меддів”, яка поставить китайські костюми. Цікаво, що в цьому тендері прописані такі ж вимоги, як і в попередньому, за винятком однієї — сертифікації ДСТУ EN 14126, про яку йшлося вище. Як пояснив “Слідству.Інфо” виконавчий директор ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик, якого ми попросили проаналізувати документацію обох тендерів, по суті предмети закупівель не відрізняються нічим: “У першій закупівлі вказано по національному класифікатору медичних виробів, а в другому — по єдиному закупівельному класифікатору. В одній — закуповують китайські костюми, а в іншій — українські”, — зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Лабораторні секрети: скільки ПЛР-тестів здатна робити держава

Експертка Поліна Колганова сказала журналістам, що під час першої закупівлі процедурно порушень не було: “Учасник подав всі необхідні документи. ДП “Медичні закупівлі України” у своій закупівлі, на відміну від закупівлі МОЗу, не встановолював вимог щодо сертифікації підтвердження відповідності виробів до ДСТУ EN 14126, тому учасник не мав їх подавати. Відмічу, що ДП “Медичні закупівлі” уклало договір 14 квітня, а МОЗ лише 15 квітня оприлюднило план на закупівлю захисних костюмів. І МОЗ до підписання угоди між ДП “Медичні закупівлі України” та ТОВ “Текстиль-Контакт” мало можливість надати рекомендації щодо вимог замовника. Проте рекомендації пішли після підписання угоди, що є дивним на мою думку”.

“Слідство.Інфо” звернулося до міністра Максима Степанова щодо ситуації, яка склалася, і чекає його відповіді.