Район із 25-тисячним населенням став чи не найгарячішим осередком захворювань через COVID-19. Лабораторно підтверджених заражень на коронавірусну інфекцію у Монастириськах уже понад 140, і третина з них — лікарі. Це — дуже висока концентрація захворювань порівняно, наприклад, із кількамільйонним Києвом, де зареєстровано чотири сотні інфікованих. Тож райцентр на Тернопільщині місцеві жителі вже називають «українським Уханем».  

«Слідство.Інфо» проаналізувало хронологію інфікувань у Монастириськах. Причини, які могли призвести до стрімкого поширення вірусу в цьому районі, пов’язані, передусім, із непідготовленістю до поширення пандемії. Серед них — брак захисту для лікарів та медичного обладнання, а також — відсутність розуміння, як поводитися з тілами померлих від коронавірусу. Протокол поховання людей Кабінет Міністрів затвердив лише 31 березня, на той час в країні вже близько місяця поширювалося захворювання.  

ПЕРШІ ПІДТВЕРДЖЕННЯ НА COVID-19

20 березня на Тернопільщині зафіксували перший випадок коронавірусу. Інфекцію лабораторно підтвердили в священика. Хворого госпіталізували до Тернополя, де згодом він помер. Другий випадок зареєстрували вже у Монастириському районі — у 68-річного чоловіка, який напередодні перебував із згаданим священиком на одному похороні. На тому похованні було кількасот людей з двох районів області. 

Місто Монастириська / ФОТО “Слідство.Інфо”

Через кілька днів цей чоловік теж помер у тернопільській лікарні. Як розповіли родичі небіжчика, медики винесли його тіло в мішку у коридор і зачинили двері. Люди боялися заразитися від померлого, тому похованням його власноруч опікувалися родич чоловіка, сільський голова та мер міста Монастириська зі своїм заступником. А донька покійника підсвічувала їм телефоном місце, оскільки вже був пізній вечір. Через півтора тижня у мера міста підтвердили коронавірусну інфекцію. У нього хвороба проходить безсимптомно, як він зазначив «Слідству.Інфо». 

Перед тим, як потрапити до тернопільської лікарні, інфікований чоловік обстежувався в Монастириськах. Через кілька днів після цього у медсестри з приймального відділення там зафіксували перший випадок COVID-19. Хто перший приніс вірус у медичну установу досі не встановлено. Жінка потрапила до реанімації лікарні, у якій сама працювала. І на сьогодні вже у 41 медпрацівника Монастириського району лабораторно підтверджений коронавірус.

«НЕ ЗАКУПОВУВАЛИ, БО БРАК КОШТІВ ВІДЧУВАВСЯ»

Велика інфікованість серед медиків сталася через відсутність у них засобів індивідуального захисту. З приходом вірусу монастириська лікарня не забезпечила себе навіть медичними рукавичками та масками.

Заступник керівника райдержадміністрації Павло Дронь розповів нашій редакції: коли почали поступати хворі, п’ятеро медсестер лікарні написали заяви на звільнення, тому що не було засобів захисту. 

Монастириські медики, які захворіли коронавірусом, відмовилися спілкуватися з журналістами, пославшись на погане самопочуття та високу температуру. Водночас медсестра, яка чергує в лікарні, розповіла, що їй видають одноразові комплекти індивідуального захисту, однак жінка сумнівається у їхній надійності.

«Я не вважаю, що він захистить мене. Якийсь він дуже паперовий, але може то такий і має бути», — пояснила вона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КОРОНАВІРУС: ЩО НЕ ТАК З ТЕСТУВАННЯМ

Місцевий лікар Віталій Тріщук зазначив «Слідству.Інфо», що нещодавно ситуація дещо змінилася.

«Зараз у деякій мірі забезпечені. У залежності від того, який наплив. Багаторазові костюми миють і дезінфікують, одноразові — утилізують. Потрібно багато одноразових костюмів, респіраторів, нормальних масок, рукавичок, дезінфікуючих засобів. А головне, щоб нам вистачило медичного персоналу», — зазначив він. 

Ілюстративне зображення / ФОТО УНІАН, автор Віктор Ковальчук

На найнеобхідніше медикам та пацієнтам збирали гроші місцеві волонтери через соцмережі. За їхніми словами, коштами їм допомагає діаспора з Америки.

«Частину речей привозили волонтери, частина ще якісь люди. Первинка не може виїхати до своїх пацієнтів, бо нема костюмів. Хворі дзвонять до них, а вони кажуть, що не мають в чому до них їхати. Бардак повний. У нас тут маленька Ухань на всю Україну», — розповіла місцева волонтерка Ірина Ванат.  

Нещодавно голова обласної адміністрації назвав місцеву лікарню «найкращою в області». Водночас «найкраща в області» лікарня, як дізналося «Слідство.Інфо», з початку року нічого не придбала для захисту своїх медичних працівників. Як розповів заступник керівника Монастириської райдержадміністрації Павло Дронь, їй не вистачало грошей.

«Не закуповували, бо брак коштів відчувався. А зараз вже кошти поступили. З бюджету районної ради виділено один мільйон гривень, з бюджету Монастириської ОТГ також один мільйон гривень, і відкрили два благодійні рахунки при районній лікарні, на які вже поступило 800 тисяч гривень»,  — пояснив він. 

Павло Дронь розповів «Слідству.Інфо», що до спалаху коронавірусу в районі схема госпіталізації планувалася по-іншому. Обстеження мали проводити в місцевій лікарні, а людей з підозрою на COVID-19 направляти в Тернопіль. Однак після того, як почали прибувати пацієнти з середньою тяжкістю, то обласна влада вирішила, що шпиталь потрібно розгорнути в Монастириськах. 

ПРОБЛЕМА З УТИЛІЗАЦІЄЮ ВИКОРИСТАНИХ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ

Днями місцева активістка Світлана Григоренко опублікувала відео, на якому видно, як неподалік лікарні на березі річки лежать використані протиепідемічні комбінезони, маски та рукавички. 

Незабаром керівництво району заявило, що цю проблему вирішено: «Використані засоби засоби індивідуального захисту дезінфікуються спецрозчином та збираються в мішки в окреме приміщення. Після того, як назбирається достатня кількість використаних засобів, їх транспортує фірма, яка має на це ліцензію у місто Львів». 

Утім, «Слідство.Інфо» не виявило поки що жодної інформації про укладений договір з львівською фірмою на утилізацію використаних медичних засобів в системі публічних закупівель ProZorro. 

Використані засоби медичного захисту біля Монастириської лікарні / ФОТО Світлана Бездиль

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХАОТИЧНІ ДЕРЖЗАКУПІВЛІ ПЕРШОЇ НЕОБХІДНОСТІ

«Нас троє керівників фізично працює. Всі інші на роботу не виходять через карантин. Яке ProZorro? Гратися в це будемо після пандемії. Тут сотні іншого всього. Хай область цим займається. Ми складуємо використане. Коли назбирається дві тонни, тоді будуть забирати», — заявив у коментарі «Слідству.Інфо» Павло Дронь.

Правила утилізації медичних відходів прописані у наказі міністра охорони здоров’я від 2015 року. Утім, окремого документу, який би регулював поводження з використаними засобами індивідуального захисту медиків в умовах COVID-19 наразі немає.

«ТАКА ОПЕРАТИВНІСТЬ НЕПРИЙНЯТНА» — КЕРІВНИК ШТАБУ ПРО ТЕСТУВАННЯ

Для виявлення COVID-19 необхідно тестувати населення, щоб виявили інфікованих й ізолювати їх, таким чином зупинивши поширення вірусу. Але медичній установі бракує шпателів та пробірок для забору аналізів, які беруть в людей на виявлення вірусу та досліджують в лабораторії в Тернополі. Про це «Слідству.Інфо» розповів мер Монастириська.

Лікарня не закуповувала тести на виявлення хвороби COVID-19. За словами керівництва району, 300 швидких тестів до лікарні надійшло по лінії обласного управління охорони здоров’я. Крім того, їх привозили волонтери та меценати. Але швидкі тести не завжди дають точний результат, тому їх майже не використовують.

Заступник керівника райради Павло Дронь зауважив, що вже обстежено понад 600 осіб системою ПЛР-тестування. Але і цього недостатньо, адже одна інфікована людина могла контактувати з десятками. Однак нещодавно район зіштовхнувся із браком необхідного для збору аналізів: «Нам треба хоча б 600 пробірок та 300 шпателів».

Тиждень тому у Монастириськах заявляли, що можуть взяти зразки лише в сотні людей, а контактних із хворими людей виявили як мінімум втричі більше. Зараз ситуація вже дещо покращилася завдяки волонтерам. Вони доставили до лікарні 600 пробірок. 

Днями в районі померла ще одна людина, яка хворіла на COVID-19. До лікарні з підозрою на вірус шпиталізували 83-річну жінку. 6 квітня в пацієнтки відібрали біопроби та відправили в обласний вірусологічний центр. Результат отримали лише 9 квітня вранці після її смерті. Павло Дронь зазначив, що «така оперативність неприйнятна».

АПАРАТИ ШТУЧНОЇ ВЕНТИЛЯЦІЇ ЛЕГЕНЬ

Спочатку спалаху вірусу в Монастириській лікарні був тільки один апарат ШВЛ. Інший позичили із сусіднього району. Ще чотири лікарня нещодавно купила. 

«Я знаю, що в нас був один апарат «Каріна» (…) і другий позичений із Заліщиків (сусідній райцентр — ред.). Інші апарати, які є, не підходять для важкохворих із коронавірусом», розповів місцевий лікар Віталій Тріщук. 

31 березня Монастириська лікарня придбала дві одиниці такого обладнання за 1,8 мільйона гривень. Апарати мають поставити в лікарню до 30 квітня. Того ж дня, наприкінці березня, заклад також докупив ще два апарати за 1,4 мільйона гривень. Їх повинні поставити до 10 травня. 

ВІД РЕДАКЦІЇ: У процесі підготовки і публікації матеріалу договір на поставку двох апаратів ШВЛ на 1,8 мільйона гривень розірвали.

У перших числах квітня головний санітарний лікар Віктор Ляшко прибув на Тернопільщину, аби перевірити стан медичних установ. Після свого візиту посадовець зазначив, що працівники лікарні в Монастириськах забезпечені засобами індивідуального захисту і що він на постійному зв’язку з головним лікарем.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АНТИКРИЗОВИК ЯРОСЛАВСЬКИЙ: ЩО ВІДОМО ПРО ХАРКІВСЬКОГО БІЗНЕСМЕНА

Апарат ШВЛ, ілюстративне фото/УНІАН, автор Михайло Палінчак

До самої ж лікарні Ляшко не заїхав. Хоча в Монастириськах, як стверджують місцеві активісти, готувалися до цього приїзду — за день до його відвідин там латали асфальте покриття.