В Україні зафіксували вже понад 170 випадків інфікування коронавірусом серед медиків. Через контакт із пацієнтами вони стають чи не першими, хто може підхопити і поширити COVID-19. Особливо цей ризик посилює брак захисного одягу. Одним із найбільших осередків захворювання серед медиків став Монастириський район на Тернопільщині. Лише там уже підтвердили майже 40 випадків коронавірусу. Як виявилося, медичний персонал у Монастириськах був абсолютно не захищеним з початком сплеску епідемії в Україні. Окрім Тернопільщини, новий вірус вразив лікарів іще щонайменше в десяти областях. 

“Слідство.Інфо” вирішило з’ясувати, як лікарні забезпечили своїх працівників необхідними засобами захисту. Для цього журналісти дослідили закупівлі опорних лікарень в областях із найбільшою кількістю інфікованих. У такі заклади мають госпіталізовувати хворих на коронавірусну інфекцію. Їх перелік обрали спільно облдержадміністрації, Національна служба здоров’я України та МОЗ. 

Журналісти поспілкувалися зі співробітниками опорних лікарень Києва та області, а також Чернівецької та Івано-Франківської областей. Саме там станом на сьогодні виявили найбільше хворих на COVID-19. Ми проаналізували дані з публічного майданчика ProZorro, загалом — інформацію про 37 лікарень. Виявилося, що близько третини з них не придбали критично необхідного для медиків — захисний одяг. Тож єдиним їхнім захистом під час прийому інфікованих на сьогодні є лише рукавиці та маски. Утім, у декількох закладах ситуація ще гірша —  вони не закупили для базового захисту медиків із приходом в Україну нового вірусу нічого. Тож зараз ця проблема поступово вирішується здебільшого зусиллями благодійників. Деякі медики почали звільнятися через відсутність належного захисту, а подекуди лікарні шиють його собі самотужки. 

Перші захворювання серед медиків

Монастириський район на Тернопільщині став епіцентром коронавірусної інфекції серед медиків. Однією з перших в області на COVID-19 захворіла медпрацівниця і від неї, ймовірно, заразилися її колеги. 

Нещодавно голова ОДА назвав місцеву лікарню “найкращою в області”. Водночас, “найкраща в області” лікарня, як дізналося “Слідство.Інфо”, з початку року нічого не придбала через майданчик держзакупівель для захисту своїх медичних працівників. Як розповів заступник керівника Монастириської райдержадміністрації Павло Дронь, лікарні не вистачало грошей.

“Не закуповували, бо брак коштів відчувався. А зараз вже кошти поступили. З бюджету районної ради виділено один мільйон гривень, з бюджету Монастириської ОТГ також один мільйон гривень і відкрили два благодійні рахунки при районній лікарні, на які вже поступило 800 тисяч гривень”, — пояснив він. 

Місцеві волонтери через соцмережі збирали кошти на найнеобхідніше медикам та пацієнтам. За їхніми словами, забезпечувати лікарню допомагає фінансово діаспора з Америки та місцеві підприємці. 

“Частину речей привозили волонтери, частина ще якісь люди. Первинка не може виїхати до своїх пацієнтів, бо нема костюмів. Хворі дзвонять до них, а вони кажуть, що не мають в чому до них їхати. Бардак повний. У нас тут маленька Ухань на всю Україну”, — розповіла місцева волонтерка Ірина Ванат.

Місто Монастириська в Тернопільській області, де виявили багатьох інфікованих коронавірусом/ФОТО Слідство.Інфо

Монастириські медики, які захворіли коронавірусом, відмовилися спілкуватися з журналістами, пославшись на погане самопочуття та високу температуру. Водночас медсестра, яка чергує в Монастириській лікарні, розповіла, що їй видають одноразові комплекти індивідуального захисту, однак жінка сумнівається у їхній надійності.

“Я не вважаю, що він захистить мене. Якийсь він дуже паперовий, але може то такий і має бути”, — пояснила вона. 

Завідувач лабораторії Монастириської лікарні Віталій Тріщук повідомив “Слідству.Інфо”, що ситуація із захистом медиків з часом покращилася: “Зараз в деякій мірі забезпечені. В залежності від того, який наплив і який лікар. Багаторазові костюми миють і дезінфікують, одноразові —  утилізують. Потрібно багато одноразових костюмів, респіраторів, нормальних масок, рукавичок, дезінфікуючих засобів. Крім того, треба пульсоксиметри, дистанційні термометри. А головне, щоб нам вистачило медичного персоналу”.

ПЛР-тестування на коронавірус/ФОТО Рівненський обласний лабораторний центр

Попри допомогу місцевої влади та волонтерів, медики забезпечені індивідуальним захистом на чотири дні, повідомила “Слідству.Інфо” головна лікарка Монастириської лікарні Стефанія Підгірна.

Мер міста Андрій Старух, в якого також виявили коронавірус, розповів журналістам, що наразі в районі не вистачає шпателів та пробірок для збору аналізів, які мають передавати до лабораторії в Тернополі. Тестувати населення необхідно, щоб вчасно виявити інфікованого, ізолювати його й лікувати. Постійної перевірки потребують медики, бо часто контактують з хворими й самі можуть заразитися. 

Крім Тернопільщини, де виявили у 46 інфікованих медиків, найбільше заражених серед працівників лікарні у Чернівецькій області їх там 38. Також більше 27 хворих медиків зафіксовано у Кіровоградській області і 21 — в Івано-Франківській.

Нещодавно захворіли двадцять медиків з Волині, які робили розтин померлого від COVID-19. У Хмельницькому інфікувався військовий лікар, у Львові захворіли двоє медиків, як і на Рівненщині і в Запорізькій області. Серед медичного персоналу у Вінниці — 29 інфікованих. Перші випадки захворювань днями зафіксували й в столичному регіоні.

Київ

У Києві зафіксовано найбільше заражених на коронавірус — 274 людини, серед них три медики. Для прийому інфікованих у столиці визначили сім опорних лікарень. Усі заклади з початку 2020 року закуповували індивідуальний захист для медичного персоналу. 

Найбільше пацієнтів у столиці приймає Олександрівська лікарня у Печерському районі міста. Серед пацієнтів тут лікувався народний депутат Сергій Шахов, а зараз перебуває під наглядом медиків начальник Нацполіції Києва Андрій Крищенко. Наразі Олександрівська лікарня залишається й однією з найбільш забезпечених засобами індивідуального захисту для медиків. Від початку року, за даними системи публічних закупівель ProZorro, ця установа придбала більше півтори тисячі респіраторів,  майже дві тисячі протиепідемічних комплектів одягу, в які входять комбінезон, сорочка з довгим рукавом, брюки, шолом, тришарова медична маска і маска із захисним екраном, фартух, нарукавники, високі бахіли та рушничок. А також лікарня закупила 56 тисяч пар медичних рукавичок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: що не так з тестуванням

Інша опорна — Київська міська лікарня №4 під початку 2020 року купила майже 6 тисяч масок,  понад дві тисячі протиепідемічних комплектів одягу та майже 16 тисяч рукавичок. Київська міська лікарня №9 також купила індивідуальний захист медикам. Захисний одяг та рукавички для свого медперсоналу купив і пологовий будинок №5. А Київський міський пологовий будинок №3 закупив 30 тисяч рукавичок, шість тисяч масок та 500 комплектів протиепідемічного одягу. 

Олександрівська лікарня у Києві, де приймають інфікованих коронавірусом/ФОТО з офіційного сайту медзакладу

Адміністрація Київської міської дитяча клінічна лікарня №1 відповіла на запит журналістам, що медичний персонал достатньо забезпечений засобами індивідуального захисту — окрім закупівель власним коштом, вони отримали також допомогу від благодійників. Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня закупила 740 медичних халатів, 140 протиепідемічних комплектів одягу,  придбали понад 3 тисячі масок та більше 30 тисяч пар рукавичок. 

Київська область

У Київській області зафіксовано понад 120 людей, інфікованих коронавірусом, поки що повідомлень про захворювання лікарів не було. Утім, тут не всі лікарні забезпечені необхідним захистом для медиків. Для госпіталізації хворих на Київщині визначили 10 опорних лікарень. Туди ж госпіталізовуватимуть пацієнтів з підозрою на коронавірус. Упродовж березня більшість лікарень в області придбали доволі незначну кількість засобів індивідуального захисту для своїх працівників. А є й такі, що від початку року не закупили нічого. 

У відповідь на запит “Слідства.Інфо” Макарівська лікарня зазначила, що їхнім медикам потрібні протиепідемічні костюми, респіратори, маски, окуляри. А от опорна лікарня в Яготині повідомила, що поки що їм всього вистачає із забезпечення медперсоналу.  

Відповідно до даних з системи Prozorro, від початку 2020 року Васильківська лікарня купила 400 комбінезонів та 68 комплектів одягу, а також понад 8,5 тисяч рукавичок і більш як 1700 масок. 

Броварська лікарня також закупила засоби індивідуального захисту для медичного персоналу. Там придбали лише 120 респіраторів та 100 комбінезонів і 15 тисяч пар рукавичок та 50 захисних окулярів

Пологовий будинок/ФОТО НСЗУ

Білоцерківська міська лікарня №3 отримала майже 380 комбінезонів і кілька десятків масок. Ще одна лікарня цього міста закупила для захисту медиків тисячу респіраторів, а також рукавички, захисних костюмів вони не отримали. Білоцерківський пологовий будинок придбав більше півтори тисячі комплектів протиепідемічного одягу. А Київська обласна дитяча лікарня, яка від початку цього року не закупила нічого із засобів індивідуального захисту для свого медичного персоналу. 

Лікарня Києво-Святошинської райради з початку року придбала 900 респіраторів, 100 комбінезонів, 90 окулярів та 228 тисяч пар рукавичок, халати та чоботи. А Київська обласна дитяча лікарня, яка розміщена в Боярці, у березні цього року закупила медперсоналу понад дві тисячі захисного одягу та 85 тисяч рукавичок

Чернівецька область

На Буковині виявили перший в Україні випадок захворювання на COVID-19. І з самого початку епідемії кількість хворих стрімко зростає — зараз у регіоні 273 випадки. Так само коронавірусом тут інфікувалося вже 38 медичних працівників.

Загалом у Чернівецькій області обрали 10 закладів для госпіталізації пацієнтів з підозрою на коронавірус. Відповідно до даних з онлайн-майданчика публічних закупівель Prozorro, найкраще підготовленою до прийому пацієнтів з підозрою на коронавірус стала Чернівецькі міська лікарня №1. Лише захисних комбінезонів для захисту медиків закупили на майже мільйон гривень. Ще на майже 700 тисяч придбали різні медичні засоби — у тому числі маски, бахіли та рукавички. Також лікарня купила по дві сотні респіраторів та захисних окулярів, а також тисячу халатів та 300 протиепідеміологічних комплектів одягу. Загалом на засоби захисту для своїх працівників лікарня витратила близько 1,8 мільйона гривень.

Дезінфікація/ФОТО НСЗУ

Ще дві лікарні у Чернівцях — обласна клінічна та дитяча обласна клінічна — закупили засоби захисту для медиків на понад 350 тисяч гривень кожна. На ці суми медичні заклади придбали понад тисячу респіраторів, дві сотні комбінезонів, кілька десятків тисяч пар рукавичок, більше 370 протиепідеміологічних комплектів, халати та інші засоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: хаотичні закупівлі першої необхідності

Менше придбала центральна лікарня Глибоцького району. Там закупили засобів захисту для лікарів на близько 250 тисяч гривень. Зокрема, для медиків закупили по 500 комбінезонів біозахисту, високі бахіли, респіратори, понад три з половиною тисяч рукавичок та 100 захисних окулярів. 

Лише на 150 тисяч гривень закупили засобів захисту для медиків з Хотинської лікарні. Там замовили п’ять тисяч пар рукавичок, 40 спеціальних протичумових комплектів одягу та 100 респіраторів. До слова, щонайменше троє медиків у закладі захворіли на коронавірус. Нещодавно головний лікар закладу повідомив про перевірку ще 27 працівників лікарні. За його словами, засобів захисту для лікарів вистачає лише на тиждень. 

У Кіцманській лікарні на захист медиків з початку року витратили ще менше — майже 50 тисяч гривень. За ці кошти закупили комбінезони, бахіли, халати і рукавички. Водночас, як відповіли “Слідству.Інфо” у відповіді на запит, респіраторні маски, захисні халати, комбінезони, рукавиці та інші засоби захисту медичний заклад отримував коштом місцевого бюджету та від благодійників. 

Дизінфікація/ФОТО НСЗУ

У Новоселицькій лікарні закупили лише 200 одноразових комбінезонів на 60 тисяч гривень. На понад 85 тисяч закупили захист для медиків Сторожинецької лікарні — чотири тисячі бахіл, 10 тисяч рукавичок, 900 респіраторів для персоналу та спецодяг.  

У Сокирянській лікарні витратили 125 тисяч гривень на захист для медиків. За ці кошти придбали понад шість тисяч пар рукавичок, 305 комбінезонів, кілька десятків комплектів захисного одягу, а також окуляри та респіратори. Кельменецька центральна районна лікарня цьогоріч закупила 125 респіраторів, а також рукавички та окуляри, витративши загалом близько 25 тисяч гривень

Івано-Франківська область

Наразі на Івано-Франківщині майже 200 хворих на коронавірус. Для їхньої госпіталізації в регіоні обрали 10 закладів, з них чотири — в обласному центрі. Відповідно до даних із Prozorro, найбільше для захисту медиків подбали в Івано-Франківській обласній інфекційній лікарні. Там придбали майже дві з половиною тисячі захисних комбінезонів та халатів, більше тисячі респіраторів та інші засоби захисту. Загалом через майданчик держзакупівель франківська лікарня придбала засобів захисту на понад 750 тисяч гривень.

Водночас, Івано-Франківська міська лікарня №1 придбала лише тисячу масок та майже 20 тисяч рукавичок на загальну суму 46 тисяч гривень. Ще на 35 тисяч гривень закупився через Prozorro Івано-Франківський фтизіопульмонологічний центр. Там придбали більше 10 тисяч пар рукавичок, а також бахіли, берети та одноразові халати. А от Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківська, яка також приймає хворих на COVID19 пацієнтів, жодних закупівель захисних засобів через сайт Prozorro не здійснювала.

ФОТО Чернівецької міськради

Так само дві з шести лікарень, де мають розміщувати пацієнтів з підозрою на коронавірус, упродовж березня взагалі не закуповували засобів захисту для медиків через Prozorro. Це — Надвірнянська та Рожнятівська лікарні. Там, як правило, отримують допомогу від благодійників та коштом місцевих бюджетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Антикризовик Ярославський: що відомо про харківського бізнесмена

Коломийська лікарня придбала понад 10 тисяч рукавичок, 120 окулярів, 200 респіраторів та 30 медичних фартухів на загальну суму 66 тисяч гривень.

До прикладу, Рожнятівська лікарня, яка через майданчик Prozorro нічого не купувала для захисту своїх працівників, відповіла журналістам, що для захисту медиків під час епідемії коронавірусу тут витратили лише 90 тисяч гривень. За ці гроші, придбали, зокрема, понад шість тисяч пар рукавичок, тисячу масок та 700 шапочок. Утім, ці витратити в єдиній публічній системі закупівель не вказані. Ще понад 4,5 тисяч масок заклад отримав як гуманітарну допомогу та від благочинців.

Також Городенківська райлікарня за минулий місяць придбала 500 респіраторів, майже 80 захисних окулярів та пів тисячі бахілів на загальну суму понад 30 тисяч гривень. Проте, як дізналося “Слідство.Інфо”, значну частину засобів захисту для медиків отримали з допомогою місцевої ради та доброчинців — понад тисячу пар рукавиць, 800 респіраторних масок, дві з половиною сотні комбінезонів та майже стільки ж захисних халатів. 

“Наразі в нас є засоби захисту, але якщо епідемія затягнеться надовго, то не знаю, наскільки нам всього вистачить”, — розповів “Слідству.Інфо” один із працівників лікарні. За його словами, зараз лікарня отримує значну допомогу від благочинців.

Медик у захисному спорядженні/ФОТО НСЗУ

Для забезпечення лікарів усім необхідним долучили і самих працівників  — як відповіли “Слідству.Інфо” у відповіді на запит, співробітники лікарні власноруч виготовили 150 одноразових захисних халатів та дві сотні масок. 

“Спочатку ми купували халати коштами благочинців, а потім вирішили, що будемо самі шити, бо так дешевше і більше виходить. Шиють усі — від медсестер до лікарів (…) Матеріал купили рулонами, той самий, з якого продають у різних магазинах, і шиємо”, — розповів “Слідству.Інфо” один із медиків закладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: карта закупівель медичних виробів в Україні

Дещо краща ситуація у Долинській райлікарні. Там придбали понад 110 тисяч пар рукавичок, пів тисячі респіраторів, 800 хірургічних халатів та 20 костюмів біозахисту. У Косівській лікарні закупили майже 600 респіраторів, близько 300 масок, 284 комплекти захисного одягу, а також рукавички, витративши майже 165 тисяч гривень.