На двері Свято-Іллінського монастиря Одеси, що розташувався недалеко від центрального вокзалу, звичайним канцелярським скотчем приліплено оголошення. Вірян просять допомогти храму миючими засобами, пральним порошком та трійним одеколоном. Його, напевно, під час епідемії використовують у монастирі для дезінфекції рук. У той же час із внутрішнього двору храму виїжджає позашляховик AUDI Q7 минулого року випуску. На задньому сидінні автівки — силует людини в чорній рясі.

Машини преміум-класу та нерухомість на сотні квадратних метрів — невід’ємна складова способу життя деяких єпископів Російської православної церкви в Україні.  Попри те, що всі вони є ченцями й давали обітницю безсрібності, яка, серед іншого, передбачає відмову від особистої власності. Бо ж мирські справи не мають відволікати монаха від служіння Богу.

Представники Церкви неохоче коментують походження такого майна архієреїв, як і саме фінансове становище РПЦвУ. Інформаційний запит журналістів «Слідства.Інфо» щодо офіційних доходів єпископів у пресслужбі церкви залишили без відповіді.

У цій публікації ми розкажемо про найзаможніших представників Російської православної церкви в Україні. У наступних матеріалах приділимо увагу й представникам двох інших найбільших українських церков. А загалом зібрані нами дані про нерухоме й рухоме майно вищого духовенства головних церков країни можете дослідити в нашій базі «Золото церкви».

$800 ТИСЯЧ ЗА БУДИНОК

За підрахунками редакції «Слідства.Інфо» кожен п’ятий архієрей РПЦвУ володіє нерухомістю на понад 300 квадратних метрів. І доволі часто єпископи роблять свій вибір на користь заміських маєтків, а не квартир. Під час підготовки цього матеріалу журналістам довелося проїхати понад 200 кілометрів навколо Києва аби розшукати, де і як живуть окремі представники вищого духовенства.

Село Новосілки межує зі столицею, земля тут — одна з найдорожчих на Київщині. Типово для сучасних українських передмість, старі невеличкі будинки тут межують із модерними маєтками. На одній із вулиць села — побудований із темної цегли дім у класичному англійському стилі. Належить він архієпископу РПЦвУ Серафиму (Дем`яніву). Це настоятель Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря, що знаходиться біля столичного парку Феофанія. На території цього ж храму є й резиденція предстоятеля Церкви митрополита Онуфрія.

Будинок у Новосілках на понад 300 квадратних метрів розмістився на 20 сотках землі, його фото — на початку публікації. Журналісти з’ясували, що наразі цей заміський маєток виставлено на продаж. Владика Серафим хоче вторгувати за нього 800 тисяч доларів. На сайті оголошень опубліковано детальні фотографії дому: в ошатно відремонтованих кімнатах висять ікони та картини з біблійними сюжетами. В описі зазначається, що будинок має власну свердловину з багаторівневою системою фільтрації води, супутникове телебачення, сигналізацію та відеоспостереження. Сам дім складається з 5 кімнат, також на території є літній будинок і альтанка.

Пояснити обставини набуття у власність такого дорогого будинку, як і причини його продажу в храмі, настоятелем якого є Серафим, у телефонному режимі не захотіли. Натомість, запропонували приїхати до храму після недільної служби: тоді, нібито, буде можливість обговорити питання власності з настоятелем храму особисто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВІД AUDI ТА MERCEDES НЕ ЗАРІКАЙСЯ. ТОП АВТІВОК СВЯЩЕННИКІВ РПЦ В УКРАЇНІ

Це не єдине коштовне майно у власності архієрея РПЦвУ. Також владика Серафим володіє квартирою на понад 120 квадратних метрів, яка знаходиться в одному з сучасних житлових комплексів на столичному Печерську — «Бульварі фонтанів». Цей ЖК вирізняється 150-метровим каскадом музичних фонтанів на його території, зоною відпочинку на даху та трирівневим паркінгом. Квадратний метр житла коштує там від 2,5 тисяч доларів. Таким чином, вартість апартаментів владики складає щонайменше 300 тисяч доларів.

У цьому ж житловому комплексі на Печерську дві квартири загальною площею 283 квадратних метри має інший архієрей Російської православної церкви в Україні — владика Пантелеймон. Він керує Уманською єпархією на Черкащині. Вартість такого майна — від 709 тисяч доларів.

Що каже сам церковник про свої статки? Його коментар був коротким. «Я можу володіти хоч десятьма [такими квартирами]. Все, до побачення», — сказав він «Слідству.Інфо».

У власності владики також є небюджетний автомобіль Toyota Land Cruiser Prado 2019 року випуску.

Про діяльність митрополита у відкритих джерелах інформації небагато. У квітні цього року поліція намагалася притягнути владику Пантелеймона до відповідальності через порушення карантину в Умані. Однак місцевий суд вирішив, що протокол складено з помилками — і відправив документ назад на доопрацювання в Національну поліцію.

КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКЕ ЦАРСТВО 

Село Вороньків розташувалося в п’ятдесяти кілометрах від столиці. Тут знаходиться підсобне господарство Києво-Печерської лаври з корівниками та курятниками, а також будинок її настоятеля митрополита Павла (Лебідя). Саме це домоволодіння обшукувала Служба безпеки Україні в 2018 року, коли розслідувала провадження щодо розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

Будинок митрополита Павла

Будинок митрополита Павла

По сусідству з митрополитом Павлом знаходиться будинок ще одного впливового архієрея Російської православної церкви в Україні — митрополита Варсонофія (Столяра). Зараз він керує Вінницькою єпархією РПЦвУ, а раніше був скарбником Києво-Печерської лаври. Примітно, що маєтки двох священнослужителів схожі між собою: вони зведені в одному стилі та кольоровій гамі.

Будинок митрополита Варсонофія

Будинок митрополита Варсонофія

Владика Павло вже не раз фігурував у журналістських розслідуваннях. ЗМІ показували не тільки його заміський будинок, але й маєток у Києві на понад 560 квадратних метрів, а також квартиру в передмісті столиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ЦЕРКВА ПОЗА ПОЛІТИКОЮ»: ЯК ЄПИСКОПИ РПЦ В УКРАЇНІ СПІВПРАЦЮЮТЬ З БОЙОВИКАМИ ДОНБАСУ ТА ОКУПАЦІЙНОЮ ВЛАДОЮ КРИМУ

Проте, як ми з’ясували, в селі Вороньків він також має у власності комплекс нежитлових приміщень. Його адреса — та ж, що й у підсобного господарства Києво-Печерської Лаври.

З ОДЕСЬКИМ РОЗМАХОМ

Коштовне майно також мають архієреї з Одещини. Владика Віктор (Биков), який є настоятелем двох одеських храмів, пересувається містом на позашляховику AUDI Q7 2019 року випуску з власним водієм. Журналісти «Слідства.Інфо» з десяток разів фіксували архієпископа на цій автівці біля Свято-Іллінського храму Одеси, яким він керує.

У 2018 році владика Віктор став власником апартаментів на понад 100 квадратів у новобудові біля моря — в одеській Аркадії. Крім того, він має нерухомість у столиці — квартиру на 76 квадратних метрів, яка також знаходиться в сучасному будинку. Загальна вартість цієї нерухомості наразі складає не менше 200 тисяч доларів.

Будинок, у якому знаходиться квартира архієпископа Віктора

Будинок, у якому знаходиться квартира архієпископа Віктора

Апартаменти в одеській новобудові біля Чорного моря має і архієпископ Діодор (Васильчук). Він є намісником Свято-Іверського чоловічого монастиря Одеси. Хоча  площа його житла дещо скромніша, ніж у колеги, і складає 84 квадрати. У власності владики Діодора також є земельна ділянка на десять соток в курортному селі Фонтанка, що в передмісті Одеси.

Владика був потерпілим у справі про вимагання коштів співробітниками СБУ. А в 2017 році співробітники спецслужби навіть отримали вироки у цій справі.

ЗВІДКИ ГРОШІ? 

Редакція звернулася до Російської православної церкви в Україні з офіційним запитом щодо доходів її архієреїв. Утім, протягом місяця пресслужба Церкви не надала жодної відповіді.

Джерела «Слідства.Інфо» серед одеських священників повідомили, що середня зарплата, наприклад, у їхній єпархії складає 5 тисяч гривень. Але скільки офіційно отримує вище духовенство, співрозмовники редакції не знають.

Журналісти також поспілкувалися щодо походження дорогих автомобілів єпископів із речником РПЦвУ владикою Климентом (Вечерею). Отримали лише загальний коментар, що «вони їх точно не вкрали».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК НЕЗАКОННО ПОБУДУВАТИ ЦЕРКВУ Й НЕ ПОНЕСТИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ — ДОСВІД РПЦ В УКРАЇНІ

Свої фінансові справи Церква не афішує. При цьому єпархії РПЦвУ та значна частина її храмів є окремими юридичними особами та зобов’язані подати фінансові звіти в податкові органи. Там вони зазначають інформацію про всі зароблені кошти, а також пожертви та гуманітарну допомогу. Проте в Україні такі звіти є непублічними й у вільному доступі їх немає. Оскільки держава не фінансує релігійні організації, тому жодного іншого механізму контролю законодавством не передбачено. Народний депутат та голова парламентського комітету з питань гуманітарної політики Микита Потураєв під час онлайн-дискусії, організованої «Слідством.Інфо», зазначив, що контролювати вище духовенство має якраз громада.

За підрахунками видання «Заборона», річний дохід Російської православної церкви в Україні складає приблизно 216 мільйонів гривень. Однак розмір та статті видатків ЗМІ не називає.