Торговцем російської зброї у Херсоні виявився настоятель храму УПЦ МП ієромонах Віктор Інякін. Його затримали українські правоохоронці під час спроби продажу ворожих зенітно-ракетних комплексів. Чоловік хотів отримати за них 115 тисяч гривень. 

26 вересня 2023 року Служба безпеки України повідомила про затримання настоятеля одного із храмів УПЦ МП, який підпільно продавав зброю та боєприпаси, які залишилися після втечі армії РФ на деокупованій території Херсонщини.

Чоловіка затримали під час спроби продати два російських переносних зенітно-ракетних комплекси «Ігла» з комплектуючими. 

«У «доповнення» до цих ПЗРК священник «пропонував» придбати боєприпаси до ручних протитанкових гранатометів «РПГ-7». Вартість таких засобів ураження продавець у рясі оцінив у 115 тис. грн. Встановлено, що фігурант підшукував своїх клієнтів через власні зв’язки, у тому числі в кримінальних колах», — йдеться у повідомленні.

За словами правоохоронців, чоловік зберігав російські арсенали прямо на території будівництва нового храму УПЦ (МП) у Херсоні. 

«Серед того, що клірик зберігав на території будівництва храму і в підвалі дев’ятиповерхівки — заряди для гранатометів, кулемет і автомат Калашникова з комплектуючими, бойові гранати Ф-1, майже 7 тисяч набоїв до автоматичної зброї, у тому числі великокаліберних зразків», — повідомляють правоохоронці.

Священником, який продавав російську зброю, виявився ієромонах Віктор Інякін (у миру — Віталій Інякін). Чоловік служить у храмі УПЦ московського патріархату в Херсоні. Про це «Слідству.Інфо» повідомили власні джерела у Херсоні.

На своїй сторінці у забороненій російській соцмережі «ВКонтакті» ієромонах Віктор за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення Росії в Україну збирав гроші на будівництво храму в селі Зеленівка Херсонської області. Чоловік у дописі зазначає, що цей храм був «відвойований у розкольників».

У 2014-му парафія храму Святої великомучениці Варвари приєдналася до ПЦУ Київського Патріархату через позицію Московського патріархату щодо війни, яку розв’язала і веде Росія в Україні. 

«За даними пресслужби патріархату, громада підтримала свого священника, який вважає, що вчинити по-іншому в такий нелегкий для країни час не може, попри погрози та заклики не залишати «канонічну» церкву», — йдеться у повідомленні. 

Інякін часто звертається до своїх підписників, просить їх перерахувати кошти то на ремонт, то на оплату комунальних платежів церкви.

Скрін допису

Схоже, що священнику не вистачало пожертв парафіян, якщо він вирішив продавати залишену окупантами зброю прямо біля будівництва храму. 

Одразу після затримання Інякіна Херсонська єпархія УПЦ МП видала указ, яким засудила дії священника й заборонила йому займатися службою. 

«Херсонська єпархія УПЦ рішуче засуджує дії ієромонаха Віктора (Інякіна), які є гріхом перед Богом, злочином перед державою та які дискредитують Церкву, сіють спокусу в суспільстві і можуть бути використані з провокаційною метою», — зазначається у повідомленні.

Указ Херсонської єпархії УПЦ МП

Віталію Інякіну оголошено про підозру за незаконне поводження зі зброєю (стаття 263, частина 1 КК України). Наразі чоловік знаходиться під вартою, йому загрожує до 7 років ув’язнення.

Читайте також: «Митрополити-зрадники»: хто зі священнослужителів РПЦ в Україні підтримує Росію

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».