До очільника Державної судової адміністрації Олексія Сальнікова прийшли з обшуками правоохоронці. Його підозрюють у підбурюванні дати хабар суддям Верховного суду України, аби там винесли рішення на користь комерційного підприємства. «Слідство.Інфо» дізналося, що Сальніков є одним із засновників громадської організації «Спасо-преображенське братство», яку очолює священник УПЦ МП, та під час широкомасштабного вторгнення через суд приватизував квартиру у Києві. 

Журналісти «Слідство.Інфо» детальніше дослідили діяльність та біографію очільника Державної судової адміністрації Олексія Сальнікова.

Сальніков стоїть з квітами

Олексій Сальніков — очільник Державної судової адміністрації / Фото «Судова влада України»

Державна судова адміністрація України (ДСАУ) займається організаційними та фінансовими питаннями у судовій системі. Очолив цей орган 20 квітня 2022 року Олексій Сальніков, якого пов’язували з ексголовою Верховного суду Всеволодом Князєвим. Його зараз підозрюють в причетності до корупційної схеми у наданні хабарів суддям Верховного Суду. На зв’язок Князєва та Сальнікова натякають і правоохоронці.

На корупційний скандал Сальніков відреагував заявою про те, що ДСАУ виявляє нульову толерантність до будь-яких проявів корупції в судах, інших органах та установах у системі правосуддя. Також він виступав за відкрите, неупереджене, законне та справедливе розслідування щодо можливих корупційних правопорушень у Верховному Суді.

За версією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, вже сам Сальніков у березні 2023 року отримав хабар у розмірі 7,5 тисяч доларів США хабаря, з яких 5 тисяч він мав передати суддям Верховного суду за винесення рішення на користь комерційного підприємства. У цьому, на думку правоохоронців, йому мав би допомогти Князєв.

Сальніков і Князєв сидять поряд на брифінгу

Третій ліворуч — Всеволод Князєв, наступний від нього — Олексій Сальніков / Фото: nsj.gov.ua

Журналісти «Слідства.Інфо» дізналися, що Сальніков має спільну громадську організацію з священником УПЦ МП. Ця ГО називається «Спасо-преображенське братство» і її очолює Гавриїл Рибальченко (архімандрит Гавриїл). 

Цю організацію заснували у 2015-му, а у кінці 2022-го її ліквідували. Під час спілкування з журналістами «Слідства.Інфо» архімандрит Гавриїл каже, що від дня створення організація нічим не займалася. Священник наголошує, що організація є громадською, а не релігійною.

«Ми її створювали, щоб допомагати людям, реалізовувати соціальні проєкти, але не склалося. Вийшло так, що це була мертвонароджена організація», — каже Гавриїл.

Московський священник у рясі та окулярах дивиться в об'єктив

Гавриїл Рибальченко — партнер Олексія Сальнікова по громадській організації, священник московського патріархату / Фото: «УНІАН»

Олексій Сальніков став співзасновником організації у 2016-му.  Архімандрит Гавриїл не захотів відповідати журналістам, для чого очільнику Держсудадміністрації долучатися до «Спасо-преображенського братства», але наголосив, що Сальніков покинув її майже після створення. Однак у системі YouControl вказано, що Сальніков був серед учасників аж до ліквідації організації. 

Гавриїл розповідає, що особисто не спілкувався з Сальніковим півтора року, але на запитання, чи є Сальніков його парафіянином, відповідати прямо не хоче, бо це приватна справа посадовця.

Також журналісти з’ясували, що під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Сальніков через суд приватизував квартиру в Києві. Ця квартира розташована на вулиці Ташкентській, куди Сальніков заселився ще у 2010 році.

У кінці 2021 року Сальніков пробував приватизувати цю квартиру через Дарницьку районну в місті Києві державну адміністрацію. Тоді йому не вдалося це зробити, оскільки посадовець не мав ордера на вселення у це житло. Цей документ видавали усім у будинку з 2015 року, але про Сальнікова забули. Однак посадовець наголосив на тому, що він не має необхідних документів на квартиру лише у 2021 році, коли почав працювати у Києві. Зараз підприємство, яке видавало ці ордери, збанкрутіло, тому отримати дозвіл приватизувати квартиру можна лише через суд.

Суд визнав, що сталася помилка й у жовтні 2022 року виніс рішення на користь Сальнікова. Мовляв, є докази, що ніхто, крім Сальнікова та його дружини, там не жив, і вони не порушували правил користування комунальним майном, тому мають усі підстави на приватизацію квартири. 

Довідка

Олексій Олександрович Сальніков до свого призначення головою ДСАУ був спочатку заступником голови цього органу. А ще раніше працював начальником Територіального управління Державної судової адміністрації України в Миколаївській області.

Він має дві вищі освіти: закінчив Донецький університет економіки і права, спеціальність «Правознавство» та Донецький національний технічний університет, спеціальність «Державне управління».

Читайте також: Держава довічно утримуватиме недоброчесну суддю, яка приватизувала службову квартиру в Києві за 15 грн