Пізно ввечері головний лікар Інституту раку Андрій Безносенко не зміг поставити авто на звичне місце неподалік свого будинку на околиці Києва — там стояла інша машина. Тож чоловік припаркувався ближче до під’їзду, де він мешкає. Уже там на нього чекали двоє чоловіків. Коли Безносенко проходив повз, то один з них розпилив йому в обличчя сльозогінний газ. Лікар кинувся тікати, але невідомі наздогнали його і побили. Нападники не сказали ні слова і не взяли нічого з речей. Це сталося кілька днів тому, 11 березня. Нині чоловік лікується — у нього забої голови, синці та обдерті руки. Через це онкохірург змушений відкласти заплановані операції. 

“Слідство.Інфо” поговорило з Андрієм Безносенком про його версії нападу на себе. Він назвав нам прізвища людей, у яких міг бути мотив замовити такий злочин. Метою нападу лікар вважає залякування — через викриття системної корупції в Національному інституті раку (НІР). Серед недоброзичливців він вказав на особи директорки медичного закладу, її заступника та уповноваженого з антикорупційної діяльності.  

“Хотіли налякати не так мене, як мою сім’ю, дітей” 

Андрій Безносенко працює хірургом 15 років. Протягом цього часу він щотижня проводить складні операції з видалення злоякісних пухлин. Головним лікарем НІР став три роки тому. За цей період Безносенко неодноразово публічно висловлювався щодо корупції в медичному закладі. Нерідко його викриття ставали частиною розслідувань нашої редакції. Саме його заяви, впевнений онкохірург, стали причиною нападу на нього. Адже, запевняє, що інших конфліктів — ані з пацієнтами, ані з сусідами, у нього немає. 

“Там на вулиці, де я зазвичай паркуюся, було все зайнято, і я поїхав і припаркувався біля під’їзду. А я там ніколи не паркуюся”, — пригадує медик події вечора нападу. 

Безносенко каже, що всіх мешканців будинку знає дуже добре. Зловмисників, з його слів, бачив уперше: “Та в нас тут на Теремках (один з районів Києва, розташований на окраїні міста — РЕД.) старий дім, і тут багато людей, які п’ють біля під’їзду. І я їх всіх знаю в обличчя, бо вони живуть в цьому будинку. А цих ніколи не було і я їх не ідентифікував”. 

Лікар каже, що відчуває сильний тиск в Інституті раку. Каже, що керівництво часто ініціює перевірки його роботи. Його адвокат Микола Ореховський зазначає, що до нападу на нього можуть бути причетні “люди, які незаконно відсторонювали його від посади і поширювали проти нього неправдиві відомості в медіа”. А сам Безносенко вважає, що напад був для того, щоб налякати його близьких: “Хотіли налякати не так мене, як мою сім’ю, дітей”

Лікар вважає, що мотиви для організації такого злочину можуть бути, передусім, у директорки НІР Олени Колеснік. З його слів, у них тривалий конфлікт. 

Директорка Інституту раку в коментарі “Слідству.Інфо” заявила, що очікує, щоб поліція якнайшвидше розслідувала цей інцидент. А звинувачення на свою адресу відкинула: “Ну як ви це уявляєте, що я замовила… Ну я тут працюю 36 років, мене знають тут усі. Я про це дізналася вчора наприкінці дня”. 

Олена Колеснік керує Національним інститутом раку з 2015 року. Вона відповідальна за адміністративні рішення закладу та кадрові питання. А головний лікар опікується виключно лікуванням пацієнтів. Із головлікарем Безносенком вони конфліктують уже кілька років.  “Причина конфлікту класична старе не хоче змінюватися і не хоче допустити змін, а дожити до пенсії в схемах. Андрій у її присутності був погоджений керівництвом МОЗ на посаду керівника комісії з ліквідації старого і утворення нового закладу НІР. З 2020 року медзаклад мали б реорганізувати і автономізувати”, — каже адвокат головлікаря Ореховський

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Інститут раку скасував тендер з порушеннями після публікації Слідства.Інфо 

Наявність корупції в медзакладі підтвердив внутрішній аудит, який провели осінню 2019 року. Перевірка виявила нестачу 149 одиниць оргтехніки, прострочені ліки, неефективне використання коштів. Аудитори за результатами своєї роботи звернулися до правоохоронців. 

“Слідство.Інфо” раніше також писало про діяльність керівництва інституту. Ішлося зокрема, про питання Наглядової ради медзакладу. До її складу досі входять ексрегіонали та особи, які насправді вже давно померли. Цей орган має контролювати роботу установи — наглядати за управлінням майном та проведенням закупівель. Утім не функціонує вже п’ять років.  

Колеснік мала би ініціювати створення нової ради. Утім, і по сьогодні цього не сталося. Крім того, наша редакція публікувала ще одне розслідування, де згадувалося ім’я директорки медичного закладу. Воно стосувалося історії про важливе медичне обладнання, яке закупили за 30 мільйонів гривень ще 2012 року і досі не ввели в експлуатацію. Натомість пацієнти змушені чекати черги, аби отримати необхідні медичні послуги з хіміотерапії. 

“Так людей не б’ють”

Діяльність керівництва Національного інституту раку зацікавила й правоохоронців. Одна з таких історій є доволі гучною і стосується лікарів, яких підозрюють в хабарництві. Улітку минулого року правоохоронці зайшли з обшуками до медичної установи. Слідчі виявили, що медики заохочували пацієнтів купувати ліки, які й так уже придбала держава. Як зазначається в ухвалі, деякі лікарі, призначаючи хіміотерапію хворим, направляли їх в аптечний пункт, де ті купували медикаменти, які мали отримувати безкоштовно. Платили пацієнти за ті ліки, які їм вже забезпечила держава. У вересні прокуратура Києва вручила підозри двом лікарям. Зараз справу слухають в суді. 

Головний лікар Андрій Безносенко запевняє, що є свідком у цьому провадженні. Однак, спершу правоохоронці його обшукували, як і решту лікарів. За словами онкохірурга, тоді поліція виявила в його кабінеті прослуховувальний пристрій. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Інститут раку вісім років не запускає обладнання для онкохворих, на яке витратили десятки мільйонів гривень

У мене вилучили “прослушку” в кабінеті, і мені сказали про це в прокуратурі”,  зазначив головний лікар, додавши, що, за інформацією правоохоронців, його слухали близько пів року. Адвокат хірурга впевнений, що ця прослушка немає жодного стосунку до кримінального провадження, яке вели правоохоронці. І припускає, що техніку міг встановити Олександр Пономаренко, який раніше працював в поліції. Нині він — уповноважений з антикорупційної діяльності Інституту раку. 

Будівля Національного інституту раку/ФОТО з офіційного сайту медичного закладу

“Слідство.Інфо” поспілкувалося з посадовцем, якого подозрює Безносенко. Пономаренко заявив, що лікар причетний до хабарництва, а процесуальний статус його у цій справі “поки що невизначений”. Чоловік певен, що лікар мав безпосередній стосунок до злочину, оскільки, відповідно до інструкцій, саме він як головний лікар визначає, які ліки необхідні пацієнтам. 

Щодо недавнього нападу на Безносенка Пономаренко зазначив, що ніякого стосунку до нього немає: “На мою думку, це чисто інсценування. Я вам скажу як колишній співробітник (поліції — РЕД.), що люди, якщо б’ють, то вони б’ють. А так людей не б’ють”.  

Ще одна людина, яку головлікар вважає причетною до нападу на себе, — Дмитро Нікітін, заступник директора із загальних питань. Також він опікується закупівлями закладу. Таке рішення у вересні 2019 року ухвалила директорка Інституту раку Олена Колеснік. Нікітін також вважає, що злочин проти хірурга може бути інсценованим. “Та я бачив його в житті разів три на зібраннях. Ми не перетинаємося в роботі. От чесно кажучи, я бачив ті фотографії, які в інтернеті гуляють, і таке враження якесь, ну чи не сам він то зробив”, зазначив Нікітін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Інститут раку закупив обладнання на 32 мільйони в рідної фірми

У той же період, коли його призначили на посаду керівника комісії із супроводу публічних закупівель, Інститут мав намір закупити медичне обладнання на 32 мільйони гривень у компанії, серед власників якої був батько Дмитра Нікітіна. За півтори години після публікації цієї історії на “Слідстві.Інфо” тендер скасували. А сам Нікітін повідомив журналістам, що подана інформація є некоректною, і навіть збирався подавати до суду. 

Нещодавно парламентарка Олександра Устінова розповіла про те, як Інститут закуповує продукти в обхід прозорої процедури закупівель. З її слів, заклад укладає дрібні договори напряму з постачальниками за завищеними цінами. Договори підписує Дмитро Нікітін. А серед постачальників його колишній бізнес-партнер Олексій Тополенко. Сам Тополенко тепер також офіційно працює в Інституті, його ввели в тендерний комітет.   

У зв’язку з нападом на головлікаря Андрія Безносенка Головне управління Нацполу міста Києва відкрило кримінальне провадження за статтею про хуліганство. Хірург назвав слідчим усіх, кого вніс у коло підозрюваних у злочині проти себе.