Аудитори виявили нестачу 149 одиниць комп’ютерної техніки в Інституті раку на 700 тисяч гривень. Матеріали за результатами аудиту Міністерство охорони здоров’я  направило до правоохоронних органів. 

У вересні 2019 року міністерка охорони здоров’я Зоряна Скальська підписала наказ про аудит в Національному інституті раку. Аудитори виявили низку проблем, серед іншого й відсутність 149 одиниць комп’ютерної техніки. Ідеться про комп’ютери, клавіатури, мишки. За словами тимчасового виконувача обов’язків директора інституту Сергія Коровіна, це — бюрократична проблема: «Вона в природі є, просто зависла між складом і відділами», — сказав він Слідству.Інфо. 

До квітня цього року вся техніка лежала на складі, нею не користувалися взагалі, бо інституту не виділялася вся сума коштів на інформатизацію. 

Інститут придбав техніку у 2017 році в межах проєкту «Запровадження медичної інформатизаційної системи в Національному інституті раку». Передбачалося, що весь документообіг вестиметься в електронному вигляді, а не вручну. Тоді купили оргтехніку на 10 мільйонів гривень в обхід відкритої системи «Прозорро». 

Крім того, аудитори виявили необгрунтовано великі залишки препарату «Метотрексат Тева» для дорослої онкології — 4 тисячі упаковок. Також дороге обладнання не використовувалося медиками, а стояло на складі. Зокрема не ввели в експлуатацію лінійний медичний прискорювач Varian Clinac iX купленний ще у 2011 році. 

Як повідомляло раніше Слідство.Інфо, Інститут раку збирався закупити медичне обладнання на 32 мільйони гривень. Тендер проходив з порушеннями: переможця обрали з двох фірм, які мають спільну засновницю, а один зі співзасновників компанії, що перемогла в тендері, ймовірно, має родича в керівництві Інституту. Але після того, як Слідство.Інфо написало про це, Інститут раку скасував тендер.