Історична будівля в центрі Харкова на 1,5 тисяч квадратів, де розміщується штаб партії Кернеса, перейшла у власність цивільної дружини покійного мера Оксани Гайсинської. У лютому цього року вона стала власницею фірми «Веберз», якій і належить ця будівля, а також земельна ділянка під нею. Колись там був також офіс Партії регіонів.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося від «Харківського антикорупційного центру» та даних із реєстрів.

Ідеться про будівлю на вулиці Скрипника, 4, що навпроти скверу Перемоги й неподалік від саду імені Тараса Шевченка. Збудована на початку 20-го століття, вона є пам’яткою архітектури місцевого значення. 

Як писало видання «Наші гроші», раніше тут був офіс харківської обласної організації Партії регіонів.

А нині у цій будівлі розміщується штаб політичної сили «Блок Кернеса — Успішний Харків». Ця партія фактично почала діяльність зі кінця 2019 року. Як повідомляли місцеві медіа, у вересні 2020-го тут відбувся партійний з’їзд, під час якого Геннадія Кернеса висунули кандидатом у мери Харкова. Зрештою він виграв ці вибори, проте втретє очолити мерію йому не судилося: у грудні 2020 року Кернес помер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільярдний спадок Кернеса: як сім’я ексмера «обростає» бізнесом

Пам’ятка архітектури у центрі Харкова, яку успадкувала родина Кернеса. Фото — domofoto.ru

Судячи з фінансових звітів партії, вона винаймає цю будівлю в оренду. На сайті Нацагентства з питань запобігання корупції оприлюднені звіти партії лише за перший та другий квартали минулого року. Як свідчать ці документи, орендна плата складає 35 тисяч гривень на місяць. Також «Блок Кернеса» відшкодовував власнику будинку витрати на комунальні послуги та інтернет.

Як довідалося «Слідство.Інфо» з держреєстру нерухомості, фірма «Веберз» викупила будівлю влітку 2010 року. Її оцінили тоді у трохи більше ніж 133 тисячі доларів. На той момент і до переходу у власність Гайсинської фірма належала людям з оточення Кернеса.

Крім того, як ми дізналися, земля під цим будинком також належить фірмі «Веберз». Про це свідчать дані з Публічної кадастрової карти України.

Пам’ятку в центрі Харкова під час продажу людям Кернеса оцінили в 1 млн грн – це трохи більше $133 тис за тодішнім курсом

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», після смерті Геннадія Кернеса його цивільна дружина Оксана Гайсинська стала власницею 7 фірм, яким належать цілі будинки, офісні приміщення та кафе у центрі Харкова.