Вища рада правосуддя відправила суддю Шостого апеляційного адміністративного суду Ігоря Лічевецького у відставку, яка передбачає пожиттєве утримування на суму близько 100 тисяч гривень щомісячно. Цей суддя відомий своєю підтримкою заборони мітингів під час «Революції гідності».

Журналісти «Слідства.Інфо» детальніше дослідили біографію та професійну діяльність судді Ігоря Лічевецького.

Для судді піти у відставку є важливою частиною його кар’єри. Фактично, це її логічне завершення, яке супроводжується довічним грошовим утриманням від держави. Розмір так званої суддівської пенсії залежить від зарплатні судді (виплати від 50 до 90% залежно від стажу). 

За словами члена Вищої ради правосуддя Романа Маселка, розмір довічного утримання деяких суддів може сягати 200 тисяч гривень. 

Ігор Лічевецький пішов у відставку з 19-річним стажем роботи у суді.  Він починав свою кар’єру в Черкасах: спочатку працював суддею у місцевому суді, а потім — у Черкаському окружному адміністративному суді. У 2010 році переїхав у Київ, бо став суддею в Київському апеляційному адміністративному суді. 11 липня 2023 року Лічевецький закінчив свою кар’єру на посаді судді Шостого апеляційного адміністративного суду, де пропрацював майже 5 років.

Під час «Революції гідності», у 2014-му колегія суддів, у якій був Лічевецький, розглядала апеляційну скаргу на постанову ОАСКу про заборону мирних протестів на Майдані. Попри те, що одна з членкинь колегії — суддя Олександра Мацедонська — побачила порушення й відмовилася підтримувати рішення колегії, Лічевецький разом з іншим суддею Володимиром Мельничуком фактично легалізували незаконну постанову ОАСКу.

Судове засідання, три судді сидять за столом

Судді зліва направо: Олександра Мацедонська, Володимир Мельничук та Ігор Лічевецький

«Фактично, Лічевецький мав чудову можливість скасувати постанову ОАСКу, яка стала формальною причиною для силового розгону протестувальників на Майдані. Але Лічевецький своє рішення зробив й постанову ОАСКу залишили в силі», — розповідає голова ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» Катерина Бутко. 

Спочатку Лічевецькому та іншим суддям, які заборонили рішення, загрожувало звільнення, бо Тимчасова спеціальна комісія (ТСК) з перевірки суддів загальної юрисдикції знайшла порушення у постанові ОАСКу та рішенні апеляції. Але до звільнення не дійшло, бо судді успішно оскаржили рішення ТСК.

Після цієї історії Лічевецький спокійно продовжив працювати та потрапив до Шостого апеляційного адміністративного суду, й звідти пішов у відставку в липні 2023 року. Тепер він перебуває на утримуванні у держави, тобто щомісяця отримує виплати з бюджету, середній розмір яких складає майже 100 тисяч гривень. 

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» дослідили список суддів, яких Вища рада правосуддя відправила у відставку. Можливість піти у відставку після 20 років служіння державі передбачена лише для тих, хто не брав хабарів та судив чесно. Журналісти виявили, що за 2023 рік у відставку пішло 168 служителів Феміди, багато з яких мають сумнівну репутацію. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну держава витратила на пенсії суддів понад 5 мільярдів гривень.

Читайте також: Вдати доброчесного суддю і втекти у відставку: як судді з сумнівною репутацією отримують стотисячні пенсії від держави